Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Στο Βερολίνο: Η Siemens θα παρουσιάσει το πρώτο αυτόνομο τραμ παγκοσμίως.

Φωτογραφία: Siemens.
Στο InnoTrans 2018 στο Βερολίνο, η Siemens -Verkehrsbetrieb Potsdam (ViP) θα παρουσιάσει την έρευνά της για την ανάπτυξη του πρώτου αυτόνομου τραμ στον κόσμο.

Σε ένα τμήμα 6 χιλιομέτρων του δικτύου τραμ του Πότσνταμ,  θα παρουσιάσει ένα δοκιμαστικό τραμ που οδηγεί αυτόνομα σε πραγματική κίνηση μεταξύ 18-21 Σεπτεμβρίου.

Το τραμ, ένα από τον στόλο της εταιρίας δημόσιων μεταφορών ViP του κατασκευασμένου από την Siemens Combinos, προορίζεται αποκλειστικά για σκοπούς έρευνας και ανάπτυξης, δεν είναι σχεδιασμένο για εμπορική χρήση.

Είναι εξοπλισμένο με πολλαπλούς αισθητήρες lidar, ραντάρ και κάμερας που χρησιμεύουν ως "ψηφιακά μάτια" καταγράφοντας το τραμ και το περιβάλλον κυκλοφορίας του.

Ταυτόχρονα, σύνθετοι αλγόριθμοι θα λειτουργήσουν ως «εγκέφαλος» ερμηνεύοντας και αξιολογώντας δεδομένα από τη στιγμιαία κατάσταση λειτουργίας, παρέχοντας μια πρόγνωση για περαιτέρω ανάπτυξη της κατάστασης, στη συνέχεια ενεργοποιώντας την κατάλληλη απάντηση από το τραμ.

Φωτογραφία: Siemens.

Χάρη στην ικανότητα τεχνητής νοημοσύνης, το τραμ ανταποκρίνεται στα σημάδια του τραμ, σταματά στις στάσεις του τραμ και αντιδρά αυτόνομα σε κινδύνους όπως η διέλευση πεζών και άλλων οχημάτων.

Το έργο στοχεύει στον εντοπισμό των τεχνολογικών προκλήσεων της αυτόνομης οδήγησης υπό συνθήκες πραγματικής ζωής, στη συνέχεια ανάπτυξη και δοκιμή λύσεων για αυτούς. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Mobility, Sabrina Soussan, δήλωσε: "Το αυτόνομο τραμ μας μπορεί ήδη να κατακτήσει βασικά λειτουργικά καθήκοντα στην πραγματική οδική κυκλοφορία σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης.

"Βασιζόμενοι στο σύστημα προειδοποίησης σύγκρουσης" Siemens Tram Assistant "που χρησιμοποιείται σε, μεταξύ άλλων, το τραμ Avenio M που λειτουργεί στο Ulm της Γερμανίας, έχουμε ήδη φθάσει στην ωριμότητα της σειράς - ένα σημαντικό ορόσημο για την αυτόνομη οδήγηση.
«Με τη δημιουργία ευφυών συστημάτων τρένων και υποδομών, μπορούμε να εγγυηθούμε τη διαθεσιμότητα και την ασφάλεια στην τοπική και υπεραστική κίνηση».

Φωτογραφία: Siemens.


globalrailnews.com