Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Επανάκαμψε το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία Mall πάνω από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Πειραιά.

Έχει επανακάμψει το επενδυτικό ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα για τοο έργο με παραχώρηση που αφορά την ανάπτυξη Εμπορικού Κέντρου (Mall) πάνω από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Πειραιά. Αυτό σημειώνεται σε απαντητικό έγγραφο του κ.Αθ.Σχίζα, Διευθύνοντος Συμβούλου της ΓΑΙΑΟΣΕ σχετικά με τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην υπόθεση της υλοποίησης αυτού του πλάνου.

Όπως αναφέρει η επιστολή το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ξανά ζωηρό δεδομένης της θέσης του ακινήτου και των ευκαιριών που παρουσιάζονται με την αναβάθμιση του λιμενικού μετώπου της Ακτή Καλλιμασιώτη. Θα πρέπει επίσης να προσθέσουμε ότι πλεονεκτήματα αποτελούν η επέκταση των δρομολογίων του Προαστιακού μέχρι τον Πειραιά, η προβλεπόμενη για τις αρχές του 2019 επέκταση του Τραμ και μέχρι το 2021 η επέκταση της Γραμμής 3 με ένα σταθμό σε απόσταση 50 μέτρων από το σταθμό του Προαστιακού.

Αναφορικά με τις κινήσεις ωρίμανσης του διαγωνισμού παραχώρησης, η ΓΑΙΑΟΣΕ σύμφωνα με την επιστολή έχει εκπονήσει και καταθέσει την ειδική πολεοδομική μελέτη και ΣΜΠΕ του ακινήτου στο Κεντρικό Συμβούλιο Δημόσιο Περιουσίας προς έγκρισης.

Ο σχεδιασμός της ΓΑΙΑΟΣΕ για την αναβάθμιση και ανάπτυξη του ακινήτου του Σταθμού Πειραιά αφορά στην κατασκευή κτιρίου με εμπορικές χρήσεις πάνω από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, στα πρότυπα άλλων Ευρωπαϊκών Κεντρικών Σιδηροδρομικών Σταθμών.

Η ανάπτυξη του ακινήτου περίπου 50.000τμ αποσκοπεί στη δημιουργία ενός νέου πόλου ψυχαγωγίας και αγοράς που θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχη, με εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας. Στο σχέδιο αυτό, ο Δήμος Πειραιά, το ΕΒΕΠ και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά είναι θετικοί και σύμφωνοι.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι εφόσον για να φτάσουμε στην προκήρυξη του διαγωνισμού θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι εγκρίσεις, να έχουν ετοιμαστεί τα τεύχη δημοπράτησης και να έχουν ξεπεραστεί τα όποια θέματα απασχολούν την προετοιμασία του έργου. Το κόστος της επένδυσης εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 50εκατ.ευρώ και η επιτυχία του θεωρείται εξασφαλισμένη λόγω της πλεονεκτικής του θέσης.

Νίκος Καραγιάννης
ypodomes.com