Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Προβλήματα με το ηλεκτρονικό εισιτήριο: Αναβαθμισμένα μηχανήματα «τρώνε» χαρτονομίσματα ή δε δίνουν ρέστα.

Πολλές είναι οι αστοχίες που παρατηρήθηκαν στις δοκιμές που έγιναν την περασμένη Τρίτη σε παλαιά μηχανήματα έκδοσης ηλεκτρονικών εισιτηρίων που αναβαθμίστηκαν. 

Δύο προβλήματα που παρατηρήθηκαν είναι: Το ένα αφορά εισιτήριο για το αεροδρόμιο το οποίο στοιχίζει δέκα ευρώ. Όταν κάποιος βάλει στο μηχάνημα ένα χαρτονόμισμα των δέκα ευρώ, το μηχάνημα του επιστρέφει το χαρτονόμισμα και πέντε κέρματα των 2 ευρώ χωρίς εισιτήριο.

Σε μία άλλη συναλλαγή, πάλι με εισιτήριο αξίας δέκα ευρώ για αεροδρόμιο το μηχάνημα δεν εξέδωσε εισιτήριο, δεν επέστρεψε το χαρτονόμισμα και έδωσε μόνο μία απόδειξη.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει θέμα και πως η αναβάθμιση των 76 παλαιότερων μηχανημάτων έκδοσης εισιτηρίων καθυστέρησε και το κλείσιμο όλου του συστήματος στα Μέσα σταθερής τροχιάς.

Στο μεταξύ μεγάλες είναι οι ουρές στα εκδοτήρια. Όχι μόνο λόγω των φοιτητών που θα πρέπει να σπεύσουν στο σύνολό τους για να επεκτείνουν την ισχύ των καρτών τους αλλά και λόγω της υποχρεωτικής έκδοσης προσωποποιημένων καρτών για όσους δικαιούχους μειωμένου κομίστρου δεν έχουν, αφού από την 1η Οκτωβρίου δεν θα πωλούνται πολλαπλά εισιτήρια Ath.ena Ticket μειωμένης τιμής.
Με επιστολή του προς τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών έχει ήδη προειδοποιήσει για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί τις επόμενες εβδομάδες εξαιτίας και του μειωμένου αριθμού των ανοικτών εκδοτηρίων. Αυτή τη στιγμή, ανοικτά για έκδοση προσωποποιημένων καρτών είναι μόνο 5 εκδοτήρια του ΗΣΑΠ, 11 εκδοτήρια του Μετρό, 2 εκδοτήρια Τραμ και 2 εκδοτήρια λεωφορείων.

Το αλαλούμ αναμένεται να συνεχιστεί και τον Οκτώβριο καθώς είναι ο μήνας που εγγράφονται στις σχολές τους οι πρωτοετείς φοιτητές, οι οποίοι θα χρειαστούν να εκδώσουν και προσωποποιημένες κάρτες για να μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αν και η λογική λέει πως ο ΟΑΣΑ θα έπρεπε να συνεργαστεί με όλα τα Πανεπιστήμια της Αττικής ώστε η έκδοση των καρτών (για όσους δεν έχουν ήδη και επιθυμούν να εκδώσουν) να γίνεται μέσα στις σχολές παράλληλα με την εγγραφή (ή έστω να προωθηθεί μέσω ενημερωτικού υλικού η online έκδοσή τους), αυτό παραμένει μάλλον επιστημονική φαντασία για τους υπεύθυνους.
thecaller.gr