Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Το καλύτερο ταξίδι της Βόρειας Αμερικής με τρένο.





Ένα ζευγάρι ατμομηχανών Cumbres και Toltec Scenic τραβά ένα επιβατικό τρένο κοντά στο Chama του Νέου Μεξικού. Φωτογραφία για το The Washington Post από τον Justin Franz.

Υπάρχουν εκατοντάδες μουσεία σιδηροδρόμων και γραφικές διαδρομές τρένων σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πολλές από αυτές τις διαδρομές  προσφέρουν την ευκαιρία να "ξανακερδίσουν τα χαμένο χρόνο"  ή να "ξαναζήσουν το χθες".

Όμως είναι λίγοι εκείνοι που μπορούν να απολαύσουν μια διαδρομή  σαν το Σιδηρόδρομο Cumbres και Toltec - μια διαδρομή μήκους 64 μιλίων που διασχίζει τα άγρια ​​βουνά του Σαν Χουάν του Νέου Μεξικού και του Κολοράντο στην οποία δεν  έχει επέλθει κάποια αλλαγή από το παρελθόν.

Το Cumbres & Toltec Scenic ψηφίστηκε το "καλύτερο τρένο στη Βόρεια Αμερική" από τους αναγνώστες των ΗΠΑ Today το 2016 χάρη στο θεαματικό ορεινό τοπίο που διασχίζει μεταξύ Chama, New Mexico και Antonito, Κολοράντο.

Τα τρένα σταματούν στο Osier, έτσι ώστε οι επιβάτες να μπορούν να αποβιβαστούν για μεσημεριανό γεύμα σε μια κοντινή αίθουσα αναψυκτικών και οι ατμομηχανές μπορούν να πάρουν νερό. Από εκεί, οι αμαξοστοιχίες εισέρχονται στην έρημο του νοτιοδυτικού Κολοράντο για την τελική διαδρομή προς τον Αντόνιτο.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού των 64 μιλίων, το τρένο διασχίζει τη γραμμή κράτους του Κολοράντο-Νέο Μεξικό σχεδόν δεκάδες φορές. Αν και ένας κοντινός αυτοκινητόδρομος ακολουθεί το σιδηρόδρομο για τα πρώτα δέκα περίπου χιλιόμετρα έξω από το Chama, μετά από αυτό το τρένο είναι μόνο του στο άγριο νοτιοδυτικό τοπίο.

"Τα περισσότερα από αυτά τα εδάφη δεν έχουν ασφαλτοστρωμένους δρόμους ή τηλεφωνικές γραμμές", λέει ο πρόεδρος του σιδηροδρόμου Μπους. "Έτσι, όταν το τρένο βγαίνει από την πόλη και κοιτάζετε έξω από το παράθυρο, βλέπετε τη χώρα όπως ήταν πριν από έναν αιώνα."


iol.co.za/travel