Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

«Τα βαγόνια της Ιστορίας: Η ιστορική σιδηροδρομική γραμμή Τιθορέας – Λιανοκλαδίου».

Η εκπομπή «Αφύλαχτη διάβαση», που μεταδίδεται το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 12:00 από το Πρώτο Πρόγραμμα,παρουσιάζει ένα ραδιοφωνικό ταξίδι στην ιστορική σιδηροδρομική γραμμή Τιθορέας-Λιανοκλαδίου, η οποία τυλίγεται πλέον στη σκόνη του χρόνου μετά τη χάραξη της νέας γραμμής Αθηνών-Θεσσαλονίκης.
Από τον Σιδηρόδρομο Πειραιώς-Δεμερλή-Συνόρων στους Σιδηρόδρομους του Ελληνικού Κράτους και από την απόπειρα κατασκευής του «Λαμιακού Σιδηροδρόμου» στην υπογραφή σύμβασης μεταξύ του προέδρου του υπουργικού συμβουλίου Γεωργίου Θεοτόκη και του βαρόνου G. Dereuter, προέδρου του «Συνδικάτου Κατασκευής Σιδηροδρόμων εν Ανατολή». Πίσω όμως απ’ αυτό το συνδικάτο βρίσκονταν πανίσχυροι Γάλλοι και Άγγλοι τραπεζίτες και μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της εποχής.


Η σιδηροδρομική γραμμή Τιθορέας-Λιανοκλαδίου συνδέεται με τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα του περασμένου αιώνα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις πολεμικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του Α’ και του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Η δε κατασκευή της θεωρείται «τεχνικό θαύμα» με την κατασκευή γεφυρών, όπως της γέφυρας Παπαδιάς και της γέφυρας Γοργοπόταμου.ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΑΓΚΑΛΑΚΗΣ

Για τη σιδηροδρομική γραμμή μιλά στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ο επί 40 χρόνια φροντιστής της γραμμής Γιώργος Ταγκαλάκης, 95 χρόνων σήμερα. Μεταξύ άλλων, θυμάται τα τρένα που έφευγαν γεμάτα φαντάρους για τα σύνορα και εκείνα που έφευγαν γεμάτα μετανάστες για τη Γερμανία.
Στην εκπομπή συμμετέχουν ακόμη: ο μελετητής της γραμμής Γιώργος Χανδρινός, ο παλαίμαχος μηχανοδηγός Παναγιώτης Ιατρόπουλος, ο ερευνητής Νίκος Τσίτσας και ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μπράλου Γιώργος Ανδριτσόπουλος.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης
Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8
Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 12:00-13:00

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:


Ασπασία Κακολύρη
ert.gr