Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Σε καλό δρόμο η αξιοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής του Μπράλου.


Η αλλαγή της γραμμής του τρένου Αθήνα-Θεσσαλονίκη είχε ως αποτέλεσμα την αποκοπή της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής Τιθορέα -Λιανοκλάδι.

Η γραμμή του τρένου αποτελούσε για τους κατοίκους της περιοχής το μοναδικό μέσο σύνδεσης με την υπόλοιπη χώρα. Για πολλές δεκαετίες, εξυπηρετούσε τους κατοίκους και αποτελούσε το πέρασμα των διερχόμενων επιβατών μέσα από τις φυσικές ομορφιές, την ιστορία και την παράδοση του τόπου αυτού. Μπροστά στις νέες εξελίξεις και το νέο υπερταχύτατο σιδηρόδρομο, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες ένιωσαν αποκομμένοι περισσότερο από την ιστορία και την παράδοση της περιοχής.

Σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση των όμορων δήμων και τους πολιτιστικούς συλλόγους ξεκίνησαν τον αγώνα για τη συνέχιση της λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής. Συμπαραστάτες σε αυτή την προσπάθεια οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ και η ΤΡΕΝΟΣΕ. Απέναντι τους η γραφειοκρατία, η λήθη και τα αρπακτικά του υλικού που έμεινε εκτεθειμένο από την έλλειψη προσωπικού.

Σε πρόσφατη εκδήλωση του πολιτιστικού συλλόγου Μπράλου, τα μέλη του κάλεσαν τους φορείς της περιοχής (πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς επιχειρηματίες κ.ά.) να καταθέσουν τις προτάσεις τους και παράλληλα να γίνουν τα επόμενα βήματα μέσα από την τουριστική αναβάθμιση και την καλύτερη αξιοποίηση όλων των υποδομών –κτηριακών, μηχανολογικών, ηλεκτρικών κ.ά.–, με στόχο τη διατήρηση της ταυτότητας του δικτύου, την τουριστική αναβάθμιση της περιοχής, την προβολή των αγροτικών προϊόντων και την πλούσια γαστρονομία. Ένας κύκλος έκλεισε, αλλά άνοιξε ένας μεγαλύτερος, με νέες προκλήσεις και δυναμικές προοπτικές για την ανάπτυξη της περιοχής.


Συντάκτης: Γιάννης Σάρρος

Πηγή :ypaithros.gr