Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Τιμή εισιτηρίου ανάλογα με την απόσταση.

Το σύστημα θα εφαρμοσθεί πρώτα στα μέσα σταθερής τροχιάς.
 Σε αυτή τη φάση γίνεται συλλογή και επεξεργασία
όλων των στοιχείων που αφορούν το νέο ηλεκτρονικό εισιτήριο.
Ασκήσεις επί χάρτου κάνει αυτή την περίοδο το υπουργείο Υποδομών σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ. Μετά το κλείσιμο των πυλών σε σταθμούς μετρό και ηλεκτρικού, την είσοδο στα λεωφορεία από την μπροστινή πόρτα και τον προγραμματισμό για προσλήψεις ελεγκτών που θα επανδρώσουν το νέο σώμα ελεγκτών, αναμένεται ακόμη μία καινοτομία στο σύστημα των συγκοινωνιών της πρωτεύουσας.

Το πολυσυζητημένο ζωνικό σύστημα τιμολόγησης αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Υποδομών, καθώς για να εφαρμοστεί θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πρώτα όλες οι βελτιώσεις και τροποποιήσεις στο σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Με το βλέμμα στραμμένο στην καταπολέμηση της εισιτηριοδιαφυγής, η οποία έχει ξεπεράσει τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως, η καθιέρωση ζωνικού συστήματος κρίνεται δικαιότερη. Ωστόσο σε δηλώσεις του ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Χρ. Σπίρτζης δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «κάποιοι θα κερδίσουν και κάποιοι θα χάσουν από αυτό το σύστημα».

Σε αυτή τη φάση γίνεται συλλογή και επεξεργασία όλων των στοιχείων που αφορούν το νέο σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Τα δεδομένα αυτά θα αναλυθούν, θα γίνει ενδελεχής καταμέτρηση των επιδόσεων των σταθμών και εκτίμηση των τάσεων μετακίνησης. Μετά την ωρίμανση των παραπάνω δεδομένων και την απόκτηση μιας σαφούς εικόνας, για την οποία σύμφωνα με πληροφορίες απαιτείται ένα διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών, αναμένεται να σχεδιαστεί το νέο ζωνικό σύστημα τιμολόγησης. Με αυτό ο επιβάτης θα χρεώνεται ανάλογα με τη διαδρομή που θα εκτελεί. Το σύστημα εξασφαλίζει την αναλογικότητα της τιμολόγησης των μετακινήσεων. Δηλαδή όποιος διανύει μεγαλύτερη απόσταση θα πληρώνει περισσότερο και εκείνος που μετακινείται σε μικρότερη απόσταση θα έχει αναλογικά πιο περιορισμένη χρέωση.


Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, το ζωνικό σύστημα θα διαχωρίσει το κέντρο, όπως και τα κοντινά σημεία, από τα πιο μακρινά προάστια. Σημειώνεται ότι σήμερα είτε κάποιος διανύει μία απόσταση 25 σταθμών είτε 2 ή 3 σταθμών χρεώνεται ακριβώς το ίδιο. Η αναλογικότητα θα φέρει μειώσεις, αλλά και αυξήσεις στην τιμή μετακίνησης και κρίνεται από στελέχη του ΟΑΣΑ ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των εσόδων του Οργανισμού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πρώτα μέσα που θα υποδεχθούν το νέο σύστημα είναι τα σταθερής τροχιάς, όπου είναι πολύ ευκολότερος ο υπολογισμός της απόστασης. Στο μεταξύ, υπάρχουν σκέψεις μέρος της αύξησης των εσόδων, εκτός από την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΟΑΣΑ, να κατευθυνθεί στην ανανέωση του στόλου των λεωφορείων. Ηδη έχουν εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Υποδομών κονδύλια από το ΕΣΠΑ για την προμήθεια 92 νέου τύπου λεωφορείων.

Τρεις διαγωνισμοί

Κύκλοι του ΟΑΣΑ αναφέρουν ότι θα διεξαχθούν 3 ξεχωριστοί διαγωνισμοί. Ο ένας θα αφορά την προμήθεια των 12 πρώτων για την Αθήνα ηλεκτρικών λεωφορείων και οι επόμενοι, την προμήθεια νέων αντιρρυπαντικών λεωφορείων μηδενικών ρύπων (diesel ή φυσικού αερίου).


Το ενδιαφέρον εταιρειών που προμηθεύουν λεωφορεία είναι μεγάλο και ήδη στα σχόλια για τις τεχνικές προδιαγραφές που δέχθηκε ο ΟΑΣΑ τουλάχιστον 10 όμιλοι κατέθεσαν υπομνήματα, δείχνοντας ότι η μάχη θα είναι σκληρή για τα «χρυσά» συμβόλαια προμήθειας της νέας γενιάς λεωφορείων στην Αθήνα.

Οι διαγωνισμοί αυτοί αποτελούν προάγγελο της μεγάλης παραγγελίας, μέσω διπλού διαγωνισμού ΣΔΙΤ, που προγραμματίζουν τα υπουργεία Υποδομών και Οικονομίας και η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ, με την οποία υπάρχει η φιλοδοξία να αντικατασταθεί ο στόλος λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αγνωστο παραμένει προς το παρόν το πότε και υπό ποιους όρους θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο αυτό.

Αλεξάνδρα Κασσίμη
kathimerini.gr