Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Στις 20 Σεπτέμβρη η μάχη για το Εμπορευματικό Κέντρο στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου.


Σε περίπου ένα μήνα θα ξεκινήσει η μάχη για το έργο με παραχώρηση του Εμπορευματικού Κέντου στο πρώην Στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη. Ως νέα καταληκτική ημερομηνία δόθηκε η 20η Σεπτέμβρη, λίγο μετά τη λήξη της φετινής ΔΕΘ μετά την τελευταία παράταση που δόθηκε από την ΓΑΙΑΟΣΕ.

Το νέο αυτό Logistics Park θα είναι το δεύτερο σε έκταση στην Ελλάδα με 672 στρέματα (μικρότερο από το Θριάσιο 2 αλλά μεγαλύτερο από το Θριάσιο 1) και αναμένεται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του πρόσφατα ιδιωτικοποιημένου Οργανισμού του Λιμένα Θεσσαλονίκης αλλά και τις αυξημένες ανάγκες για εμπορευματικές μεταφορές που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια.

Να θυμίσουμε ότι η προηγούμενη ημερομηνία ήταν η 20η Ιούλη αλλά υπήρξαν αιτήματα από ενδιαφερόμενους για χρονική παράταση προκειμένου να εκδηλώσουν τελικά το ενδιαφέρον τους με τις πληροφορίες να μιλούν για "έντονο ενδιαφέρον επενδυτών".

Να υπενθυμίσουμε ότι ο διεθνής διαγωνισμός που προκήρυξε η ΓΑΙΑΟΣΕ για το έργο με τίτλο: «Διεθνής Διαγωνισμός με ανταγωνιστικό διάλογο για την Ανάθεση Σύμβασης Παραχώρησης του Έργου: Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση Εμπορευματικού Κέντρου στον Χώρο του Πρώην Στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη», θα πραγματοποιηθεί με ταχύτατες διαδικασίες, σε δύο στάδια που είναι τα εξής:

- Α' φάση (στάδιο): ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ η οποία θα διαρκέσει ένα μήνα, το οποίο σημαίνει ότι η λήξη της περιόδου αυτής θα είναι στο τέλος Μάιου

- Β' φάση (στάδιο): ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ η διάρκεια του οποίου προσδιορίζεται σε δύο μήνες μετά την Α φάση, ήτοι στο τέλος Ιουλίου θα κατατεθούν οι προσφορές των συμμετεχόντων. Σημειώνεται ότι δικαίωμα για συμμετοχή σε αυτήν τη φάση του διαγωνισμού θα έχουν όσοι συμμετείχαν στην πρώτη φάση, δηλαδή στη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Το πρώην στρατοπέδου Γκόνου, όπου θα αναπτυχθεί το εν λόγω εμπορευματικό κέντρο, έχει έκταση 672.000 τ.μ. και η θέση του χαρακτηρίζεται προνομιακή. Διαθέτει σιδηροδρομική σύνδεση με τον Εμπορικό Σταθμό του ΟΣΕ καθώς και με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Τέλος, η ευρύτερη περιοχή εξυπηρετείται από τις εξής βασικές οδικές αρτηρίες:

- Εθνική Οδό Αθηνών–Θεσσαλονίκης (ΠΑΘΕ), μέσω του κόμβου της Λαχαναγοράς,

- Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης–Έδεσσας που συνδέει το ακίνητο με την περιοχή της Σίνδου και το Κιλκίς,

- Εξωτερική περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης (τμήμα της Εγνατία Οδού),

- Εσωτερική περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης.

Νίκος Καραγιάννης
ypodomes.com