Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Οι Βρετανοί παραπονιούνται μέχρι και για τα δωρεάν εισιτήρια τρένων από την Ε.Ε.


Η πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για διάθεση χιλιάδων δωρεάν εισιτηρίων τρένων σε 18χρονους από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγινε αιτία γκρίνιας και παραπόνων από πολλούς Βρετανούς.

Το πρόγραμμα, το οποίο χαρακτηρίζεται ως «αμφιλεγόμενο» από Βρετανικά μέσα, αφορούσε τη διάθεση μετά από κλήρωση δωρεάν εισιτηρίων σε 15.000 18χρονους για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι. Ο αριθμός των νικητών από κάθε χώρα, ήταν ανάλογος του πληθυσμού της. Η Βρετανία συμπεριλήφθηκε στις χώρες που πήραν μέρος στο πρόγραμμα καθώς δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η έξοδος από την Ε.Ε.

Έτσι, από τη Βρετανία επιλέχθηκαν 1.900 νικητές, οι συμμετέχοντες όμως έφτασαν τους 3.786. (Στην Ισπανία και τη Γερμανία η κατάσταση ήταν χειρότερη με 1 στους 10 να κερδίζουν, ενώ στην Ιρλανδία κέρδισαν μόλις ένας στους 17). Πολλοί νέοι μίλησαν στον τύπο εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη ενημέρωσης, καθώς κάποιοι από αυτούς έμαθαν για τη διαδικασία μόλις την τελευταία μέρα ενώ άλλοι άκουσαν για αυτό όταν είχε λήξει η διορία συμμετοχής.

Παράπονα ακούστηκαν και για το κόστος του προγράμματος. Η Jill Seymour, ευρωβουλευτής από το ευρωσκεπτικιστικό UKIP δήλωσε στο BBC πως οι νέοι της Ευρώπης θα προτιμούσαν να δοθεί λύση σε πιο σημαντικά προβλήματα όπως η χρόνια ανεργία αντί για αυτή την προφανή απόπειρα δωροδοκίας τους.

Παρά τα παράπονα των Βρετανών πάντως το πρόγραμμα θεωρήθηκε πετυχημένο και το επόμενο φθινόπωρο θα ακολουθήσει και άλλη κλήρωση για 5.000-15.000 σιδηροδρομικά εισιτήρια.

Πηγή: bbc.com, athenstransport.com