Ποια είναι τα σενάρια για τα επόμενα βήματα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Το εργαλείο των 750.000 κατόχων, η πίεση των τραπεζών να διαβάζουν οι «αναγνώστες» (readers) στις πύλες του μετρό κατευθείαν πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και το παράδειγμα του T-Money στη Νότια Κορέα.
Προτάσεις για τη μετατροπή της κάρτας του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας σε ηλεκτρονικό πορτοφόλι, μέσω του οποίου οι κάτοχοι θα μπορούν να πληρώνουν για αγορές εισιτηρίων σε μουσεία ή αρχαιολογικούς χώρους, σε ταξί, ακόμα και για αγορές σε καταστήματα, εξετάζουν στην κυβέρνηση. Οι προτάσεις στηρίζονται σε αντίστοιχα παραδείγματα που κερδίζουν συνεχώς έδαφος στο εξωτερικό.
Ήδη περίπου 750.000 κάτοικοι του Λεκανοπεδίου έχουν προμηθευτεί κάρτες (προσωποποιημένες ή όχι) του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ενώ ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται. Στις συγκεκριμένες κάρτες μπορεί κάποιος να αποθηκεύσει, μέσω των αυτόματων μηχανημάτων, χρηματική αξία (π.χ. 20 ευρώ ή και 50 ευρώ) και όχι μόνο εισιτήρια (π.χ. ένα ή τρία ή πέντε εισιτήρια του 1,40 ευρώ).
Τα συγκεκριμένα ποσά μπορεί στη συνέχεια να τα ξοδεύει είτε για ηλεκτρονικά εισιτήρια, είτε για άλλες αγορές προϊόντων ή υπηρεσιών. Τις ίδιες κάρτες θα μπορούν να προμηθεύονται και οι τουρίστες για τις συναλλαγές τους όταν επισκέπτονται την Αθήνα.
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη,από τις 250.000 χάρτινες κάρτες μηνιαίων διαδρομών που εκδίδονταν στο παρελθόν για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σήμερα έχουμε ξεπεράσει τις 700.000 κάρτες, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία παραλαβής καρτών για σειρά δικαιούχων.
Ταυτόχρονα, πάντως, οι διοικήσεις των τραπεζών πιέζουν ώστε οι «αναγνώστες» (readers) στις πύλες του μετρό και των άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς να «διαβάζουν» κατευθείαν την πιστωτική ή τη χρεωστική κάρτα των επιβατών. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται σχετική μελέτη για τις τεχνικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Επιπλέον, αρκετοί επιβάτες υποστηρίζουν πως απαιτείται αναβάθμιση του λογισμικού για καλύτερη σύνδεση των πιστωτικών/χρεωστικών με την κάρτα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
Τα σχέδια για τη δημιουργία ψηφιακού πορτοφολιού με βάση την κάρτα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου συνδέονται με το γεγονός ότι η κορεατική LG συμμετέχει στην ανάπτυξη του τελευταίου. Η Νότια Κορέα είναι μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη διάδοση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, καθώς μόνο το 20% των συναλλαγών γίνεται με μετρητά. Μάλιστα η LG, μαζί με διαχειριστές πιστωτικών καρτών και τη δημοτική αρχή της Σεούλ, έχει αναπτύξει το T-Money,ένα ψηφιακό πορτοφόλι που στηρίζεται στην κάρτα ηλεκτρονικού εισιτηρίου της κορεατικής πρωτεύουσας.
Το T-Money ξεκίνησε αρχικά ως ψηφιακό πορτοφόλι για τις συγκοινωνίες (μετρό, λεωφορεία, ταξί) αλλά σταδιακά έχει επεκταθεί και σε σειρά άλλων αγορών όπως μουσεία, ψυχαγωγικά πάρκα και εμπορικά κέντρα. Μάλιστα οι κάτοχοι της προσωποποιημένης κάρτας T-Money (π.χ. φοιτητές, τουρίστες) έχουν εκπτώσεις σε συγκεκριμένα προϊόντα ή υπηρεσίες στην κορεατική πρωτεύουσα.
Την ανάπτυξη του T-Money, που δεν είναι το μοναδικό ψηφιακό πορτοφόλι στη Νότια Κορέα αφού ταχύτατη είναι η ανάπτυξη και άλλων λύσεων όπως το Samsung Pay, έχει αναλάβει η Korea Smart Card Co. Στην τελευταία συμμετέχει με 34,4% η μητροπολιτική κυβέρνηση της Σεούλ, με 31,85% η LG CNS (που ανέπτυξε και διαχειρίζεται μαζί με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή το ηλεκτρονικό εισιτήριο στην Αθήνα) και με 15,73% η Credit Card Union (σ.σ. η ένωση των διαχειριστών καρτών).
Παρά τις συνεχείς προβλέψεις για την «κοινωνία χωρίς μετρητά», τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα συνεχίζουν να παίζουν κυρίαρχο ρόλο στις συναλλαγές. Επιπλέον, ειδικά στην Ευρώπη αναπτύσσεται πλήθος διαφορετικών τεχνολογιών και προτύπων για τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια από τραπεζικά ιδρύματα (που δεν θέλουν να χάσουν το πάνω χέρι) και νέους «παίκτες».
Σε πρόσφατη έρευνα των Financial Times επισημαινόταν πως ο όγκος των χαρτονομισμάτων και κερμάτων αυξάνεται διεθνώς τα τελευταία χρόνια. Ως αιτίες θεωρούνται τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων, η δυσπιστία των πολιτών απέναντι στις τράπεζες και η συνεχώς διογκούμενη παραοικονομία. Μια έκθεση της εταιρείας υπηρεσιών ασφαλείας G4S αναφέρει πως το χρήμα σε φυσική μορφή αντιστοιχεί σήμερα στο 9,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ, από 8,1% το 2011.
Ωστόσο υπάρχουν, ακόμα και εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιτυχημένα παραδείγματα στροφής προς τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως η Σουηδία. Σήμερα, λιγότερο από το 19% των συναλλαγών στη Σουηδία γίνονται με μετρητά, ενώ οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας (με πληθυσμό αντίστοιχο της Ελλάδας) έχουν μόλις 25 καταστήματα σε ολόκληρη τη Σουηδία που υποστηρίζουν συναλλαγές με μετρητά!
Στην Ελλάδα υπήρξε αξιόλογη στροφή προς τις ηλεκτρονικές συναλλαγές εξαιτίας των κεφαλαιακών ελέγχων (capital control), αλλά στη συνέχεια οι ρυθμοί ανάπτυξης περιορίστηκαν. Η αξιοποίηση λύσεων όπως το ηλεκτρονικό εισιτήριο θεωρείται πως θα δώσει νέα ώθηση σε ψηφιακές συναλλαγές.
Συντάκτης: Φώτης Κόλλιας
Πηγή: euro2day.gr
Πηγή: euro2day.gr