Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Γαλλία: Αρχίζουν τις απεργίες σε τρένα και αερομεταφορές!

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται ολόκληρη η Γαλλία μετά τις κινητοποιήσεις, που έχουν κηρύξει συνολικά επτά από τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα αναμένεται να παρουσιαστούν στις μετακινήσεις με πάσης φύσεως σιδηροδρομικές διασυνδέσεις, από τοπικού χαρακτήρα μέχρι διεθνείς.

Ανεπηρέαστες δεν θα μείνουν ούτε οι αερομεταφορές αφού ήδη το 30% των πτήσεων από και προς το Παρίσι και στα τρία αεροδρόμια έχουν ακυρωθεί.

Οι κινητοποιήσεις των σιδηροδρομικών θα ξεκινήσουν στις 3 Απριλίου, Τρίτη του Πάσχα στην Γαλλία, και θα διαρκέσουν τρεις μήνες, μέχρι τις 28 Ιουνίου. Συνολικά, σε διάστημα τριών μηνών η απεργία θα διαρκέσει 36 ημέρες καθώς οι εργαζόμενοι θα απέχουν από τη δουλειά τους για δύο συνεχόμενα 24ωρα ανά πέντε ημέρες, όπως ανακοίνωσαν τα συνδικάτα.
Η απεργία προκηρύχθηκε για μία σειρά προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Γαλλία, όπως οι χαμηλές απολαβές κι ο φόβος των δημοσίων υπαλλήλων από τις εξαγγελίες του Προέδρου Μακρόν για αναμόρφωση του δημοσίου τομέα.
Η γαλλική κυβέρνηση προτίθεται να περικόψει 120.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων κι αφήνει ανοικτό ενδεχόμενο για επιπλέον εθελουσίες εξόδους.
Το προσωπικό σε νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς και δημοτικά σχολεία συμμετέχει στις κινητοποιήσεις.
Εκτός από το Παρίσι έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις σε άλλες 140 πόλεις σε ολόκληρη την γαλλική επικράτεια.
Οι συνδικαλιστικές ενώσεις "διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να διαπραγματευτεί" και "φέρει την ευθύνη για μια μακρά σύγκρουση" δήλωσε ο Λοράν Μπριν της CGT Cheminots μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των συνδικαλιστικών οργάνων.
Πρόκειται για μια "πρωτοποριακή κινητοποίηση", υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ντιντιέ Ομπέρ του συνδικάτου CFDT Cheminots, δεδομένου ότι η απεργία θα καλύψει συνολικά 36 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων των εαρινών διακοπών.
"Κακή είδηση" για τα 4,5 εκατομμύρια των Γάλλων που χρησιμοποιούν καθημερινά τα τρένα, χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ο διευθυντής των SNCF Γκιγιόμ Πεπί μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι TF1.
Τα συνδικάτα έχουν ήδη προγραμματίσει μια διαδήλωση για τις 22 Μαρτίου στο Παρίσι, την ίδια ημέρα που θα διαδηλώσουν στη γαλλική πρωτεύουσα και οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Η υπουργός Μεταφορών Ελιζαμπέτ Μπορν τόνισε μιλώντας στον ειδησεογραφικό σταθμό BFMTV ότι η μεταρρύθμιση είναι "απαραίτητη" και χαρακτήρισε "ακατανόητη" τη στάση των συνδικάτων. "Δεν επιθυμώ την αντιπαράθεση αλλά τη διαπραγμάτευση", σημείωσε.

Πηγή: Euronews