Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

ΔΑΚΕ Ι.Τ. Ανίερες κυβερνητικές μεθοδεύσεις και αποκρουστικές συμμαχίες για την κατάργηση του πενθημέρου με “όχημα” την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Την ώρα που η Κυβέρνηση διαχειρίζεται με την προσφιλή παρελκυστική της τακτική την επαναφορά Συλλογικών Συμβάσεων και την επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας, το Υπουργείο Εργασίας στοχευμένα επικυρώνει και θεσμοθετεί την ακραία παραβίαση του νόμιμου χρόνου απασχόλησης και των ημερών ανάπαυσης.
"Πρόθυμοι" ή παραπλανημένοι αλλά σίγουρα σε ρόλο "Δούρειου Ίππου"ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Π.Ε.Π.Ε. Ο.Σ.Ε. (Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης Ο.Σ.Ε.) υπέγραψαν μια –κατά το εργατικό δίκαιο– συμφωνία ενοχικού τύπου, η οποία αποκαλύπτει την απόλυτη ΕΝΟΧΗ τους απέναντι στους Συναδέλφους που έχουν καθήκον να εκπροσωπούν και στη Συλλογική Αυτονομία.
Αν και ελέγχεται σοβαρά η δικαιοδοσία της Π.Ε.Π.Ε. Ο.Σ.Ε. να υπογράψει την εν λόγω συμφωνία και ακολούθως η δεσμευτική της ισχύ, επιβάλλεται να μείνουμε στην ουσία υπογραμμίζοντας ότι:
προωθείται η ωμή καταστρατήγηση του πενθημέρου,
προβλέπεται η δυνατότητα εργασίας επί 7 ή 9 ημέρες και μάλιστα με τη λήψη του μισού των δικαιούμενων αναπαύσεων γεγονός που συνιστά καταφανέστατη παραβίαση του νόμιμου χρόνου απασχόλησης,
διαμορφώνονται, παράλληλα, συνθήκες εντατικοποίησης της δουλειάς που, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα και την αυξημένη ευθύνη της ειδικότητας του μηχανοδηγού, δημιουργεί κινδύνους περαιτέρω δυσμενών επιπτώσεων τόσο στην υγεία και ασφάλεια των μηχανοδηγών, όσο και στην ασφάλεια του επιβατικού κοινού,
συναρτάται καταχρηστικά και εκβιαστικά η πρόθεση ή μη εργασίας πέραν του πενθημέρουμε την επιλεκτική καταβολή αδείας τους θερινούς μήνες καταπατώντας την αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία, καθώς όσοι συνάδελφοι αρνηθούν να δουλέψουν 7 ή 9 ημέρες θα υποστούν δυσμενή μεταχείριση (δεν θα λάβουν άδειες τη θερινή περίοδο),
υπονομεύεται βίαια η συλλογικότητα αφού με ατομικές συμβάσεις οι εργαζόμενοι καλούνται να υπογράψουν χειρότερους όρους από αυτούς της ισχύουσας Επιχειρησιακής ΣΣΕ.
Σε κάθε περίπτωση, και με δεδομένη –στο πλαίσιο του ανταγωνισμού– την επικείμενη δραστηριοποίηση 2 τουλάχιστον ιδιωτικών εταιρειών, η σύναψη τέτοιων παράνομων συμφωνιών, ακόμη και με Ενώσεις Προσώπων, θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα για την νομιμοποίηση και μονιμοποίηση της οριστικής διάλυσης των εργασιακών σχέσεων στο χώρο του σιδηροδρόμου.
Τα όποια βραχυπρόθεσμα οφέλη (ελέγχεται αν υπάρξουν) είναι ελάχιστα σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο κόστος.
Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν σημαίνει ανεξέλεγκτη αύξηση των ωρών και ημερών απασχόλησης.
Με την εντατικοποίηση της δουλειάς του Μηχανοδηγού και την ανάληψη συνευθύνης δεν εξυπηρετείται το γενικότερο συμφέρον αλλά αποκλειστικά η αύξηση της κερδοφορίας της επιχείρησης.
Η Π.Ε.Π.Ε. Ο.Σ.Ε. επαίρεται για "νίκη" ενάντια στην Π.Ο.Σ. Ο.Σ.Ε. και τη ΓΣΕΕ όταν ουσιαστικά με τη συμφωνία της προδιαγράφει τη μεγαλύτερη ΗΤΤΑ του Συνδικαλιστικού Κινήματος από την εργοδοσία και τον κορπορατισμό.
Η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο επιχαίρουν και επικροτούν όπως φάνηκε αυτή τη συμφωνία της ντροπής ενώ την "πριμοδοτούν" και με τη μη επιβολή του προστίμου στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη μη καταβολή αναπαύσεων και τη συνεχόμενη υπερεργασία. Αντί αυτού προέτρεψε Π.Ε.Π.Ε. και ΤΡΑΙΝΟΣΕ να τα βρουν και…τα βρήκανε!
Η ανήθικη στοχοποίηση προσώπων που τους χαλάνε τη "σούπα" τους εκθέτει… Με τις λογικές και τις αφίσες τους δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο παραπέμποντας σε παρελθόντες σκοτεινούς καιρούς με όρους ΦΑΣΙΣΤΕΡΑΣ.
Το μέλλον χτίζεται με αγώνες, και όχι με πρακτικές που επιεικώς μυρίζουν ναφθαλίνη χαρακτηρίζοντας αναλόγως το ύφος και το ήθος των εμπνευστών και των εντολοδόχων τους.
Είναι απαράδεκτο κάποιοι να επιχειρούν να μετατρέψουν τα ιστορικά Συνδικάτα του σιδηροδρόμου σε εργαλεία καταστρατήγησης της συλλογικότητας και σε Κερκόπορτες για πρωτοφανείς ανατροπές στις συνθήκες εργασίας.
Να είναι βέβαιοι πως ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!
Από ότι φαίνεται η "κεντρική γραμμή" των συνδικαλιστικών παρατάξεων που πρόσκεινται στην Κυβέρνηση συνοψίζεται στο "να διαλύσουν αυτά που δεν μπορούν να ελέγξουν".
Αλήθεια, η Υπουργός Εργασίας, η οποία χθες ορθώς δήλωσε ότι "Δίκαιη ανάπτυξη με 586 ευρώ δεν γίνεται" πιστεύει πως η ισόρροπη ανάπτυξη θα έρθει με 9ημερη εργασία και συνθήκες δουλειάς όπως αυτές που επικύρωσαν οι αρμόδιες αρχές του Υπουργείου;
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ Ι.Τ.