Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Λαθροχειρία στον επανυπολογισμό των συντάξεων.


Εντός του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους θα δουν οι συνταξιούχοι τις «προσωπικές διαφορές» που δημιουργούνται από τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.



Ωστόσο, όπως προκύπτει από τις εγκυκλίους, η κυβέρνηση έχει εισαγάγει ένα λογιστικό τρικ που οδηγεί σε μεγαλύτερο κατά 20,7% ποσό την «προσωπική διαφορά» (με αποτέλεσμα να αυξάνει το ποσό των περικοπών το 2019).
Ουσιαστικά, όπως φαίνεται και από τους πίνακες που δημοσιεύει η «Εφ.Συν.», αυτό που θα μειώσει τις καταβαλλόμενες συντάξεις είναι ότι εξαιρούνται και δεν συνυπολογίζονται οι εισφορές από τα δώρα (Χριστουγέννων – Πάσχα – επίδομα άδειας), οι οποίες αντιστοιχούν στο 16,7%, και ένα μέρος από τον Δείκτη Τιμών του Καταναλωτή, περί το 4%. Αρα στο σύνολο έχουμε αύξηση της «προσωπικής διαφοράς» κατά 20,7%.
Σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, διαφορετικά αναπροσαρμόζεται ο συντάξιμος μισθός σε όσες συντάξεις είχαν απονεμηθεί μέχρι 12 Μαΐου 2016 και διαφορετικά υπολογίζεται ο συντάξιμος μισθός για τις νέες συντάξεις (από τη 13η Μαΐου 2016 και εντεύθεν δηλαδή).
Αναλυτικότερα:

 Συντάξιμος μισθός για τις νέες συντάξεις: θεωρείται ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών για το χρονικό διάστημα από 1/1/2002 έως την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και των επιδομάτων αδείας. Παράλληλα, οι αποδοχές για κάθε ημερολογιακό έτος προσαυξάνονται με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.


 Συντάξιμος μισθός για τις καταβαλλόμενες συντάξεις: Για την εύρεση του μέσου μισθού δεν αναζητούνται οι συντάξιμες αποδοχές, όπως προβλέπεται για τις νέες, αλλά… ως βάση θα λαμβάνεται ο συντάξιμος μισθός επί του οποίου υπολογίστηκε η ήδη χορηγηθείσα σύνταξη, όπως έχει διαμορφωθεί την 1η Οκτωβρίου 2008!

Για να καταλάβουμε πώς έχει στηθεί η αφαίμαξη αυτή θα χρησιμοποιήσουμε τέσσερα παραδείγματα:
Στον πίνακα 1 έχουμε τον υπολογισμό νέων (μετά τις 13-5-2016) συντάξεων:
Παίρνουμε ως βάση έναν μισθό των 1.300 ευρώ, ξεκινώντας από το 2002. Ολοκληρώνοντας τις παραπάνω πράξεις, ο μέσος μισθός διαμορφώνεται στα 2.216 ευρώ, προσαυξημένος κατά 70,4% από το αρχικό ποσό, και η σύνταξη (με 37 έτη) στα 1.208 ευρώ μεικτά. Συνεπώς, αυτά που συνθέτουν και αναπροσαρμόζουν τον συντάξιμο μισθό είναι οι προσαυξήσεις του ίδιου του μισθού, ο πολλαπλασιασμός επί 14 μήνες και ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή.
Στον πίνακα 2 έχουμε τον υπολογισμό των καταβαλλόμενων (έως 12-5-2016) συντάξεων:
Παίρνουμε ως βάση τον ίδιο μισθό των 1.300 ευρώ. Οι διαφορές μεταξύ των δύο τρόπων, που είναι οφθαλμοφανείς, με απόλυτη ακρίβεια αποτυπώνονται και καταγράφονται στις ετήσιες μεταβολές. Στην πρώτη περίπτωση κυμαίνονται μεταξύ 16,66% και 51,97%, ενώ στη δεύτερη μεταξύ 0% έως 29%!!!
Στον πίνακα 3 έχουμε τον υπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων όπως και στις νέες:
Για την ακρίβεια χρησιμοποιούμε τα ίδια στοιχεία και κάνουμε ακριβώς την ίδια πράξη, όπως και στις νέες του πρώτου πίνακα, δηλαδή αναπροσαρμόζουμε τον συντάξιμο μισθό με τον οποίο υπολογίστηκε η χορηγηθείσα σύνταξη με το αντίστοιχο ποσοστό μεταβολών. Φαίνεται καθαρά πόσο θα ήταν οι συντάξεις εάν υπολογίζονταν όπως και οι νέες (βάσει του νέου νόμου δηλαδή), πόσο με το λογιστικό τρικ που υιοθετεί η κυβέρνηση, καθώς και το ύψος των διαφορών αυτών (κλοπών) ανάλογα με το έτος συνταξιοδότησης.
Στον πίνακα 4 βλέπουμε ακριβώς τι συμβαίνει με τις «προσωπικές διαφορές», οι οποίες περικόπτονται.

Τέχνασμα

Του Κώστα Νικολάου*
Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες ο λεγόμενος επανυπολογισμός, ο οποίος δεν είναι παρά το άλλοθι για να αφανιστεί ό,τι έχει απομείνει από τις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις. Μειώσεις όχι μόνο από την εξίσωση με βάση τις νέες συντάξεις, λίγο έως πολύ γνωστές, αλλά και από τον διαφορετικό τρόπο «επανυπολογισμού».
Το «πάρτι» στήθηκε στις καταβαλλόμενες (έως 12/5/2016) συντάξεις με προφανείς σκοπούς. Διαφορετικά υπολογίζονται οι νέες συντάξεις και με άλλο τρόπο οι καταβαλλόμενες, οι οποίες μειώνονται ακόμα περισσότερο, δηλαδή κάτω και από τα προβλεπόμενα του ίδιου του νόμου. Και με τη λαθροχειρία αυτή διογκώνουν τις «προσωπικές διαφορές» πολύ πάνω από τις πραγματικές, οι οποίες το 2019 κόβονται!!!
Η μείωση των συντάξεων έχει αποτέλεσμα τη δημιουργία αυξημένων πλασματικών «προσωπικών διαφορών», η τύχη των οποίων έχει ήδη προδιαγραφεί, καθώς εν αναμονή βρίσκεται νέος νόμος (ο 4472/2017), που καθορίζει ότι οι προκύπτουσες διαφορές έως 18% μεταξύ καταβαλλομένων και επανυπολογιζόμενων συντάξεων από την 1.1.2019 περικόπτονται!!
*Συνταξιούχος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ


Συντάκτης: Τζώρτζης Ρούσσος
Πηγή: efsyn.gr