Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Μεγάλη ταλαιπωρία στρατευμένων.

Απίστευτη ταλαιπωρία περίμενε χτες Πέμπτη δεκάδες φαντάρους που έπρεπε να ταξιδέψουν με το τρένο από τη Θεσσαλονίκη για να μεταβούν στις μονάδες τους στον Εβρο.
Οι φαντάροι είχαν παρουσιαστεί στα κέντρα και αμέσως μετά την ορκωμοσία τους έλαβαν εικοσαήμερη άδεια για να πάνε στις οικογένειές τους προκειμένου να περάσουν μαζί τις γιορτές. Χτες πολλοί από αυτούς, από διάφορες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, έπρεπε να εμφανιστούν και να δώσουν το «παρών» στις μονάδες που στάλθηκαν. Τους είχε δοθεί φύλλο πορείας για μετακίνηση με ΚΤΕΛ από τους τόπους κατοικίας τους έως τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια για μετακίνηση με το τρένο με προορισμό τον Εβρο.
Στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης δεκάδες φαντάροι έμειναν εκτός δρομολογίου λόγω πληρότητας. Οσοι κατάφεραν να μπουν στο τρένο θα ταξίδευαν όρθιοι, αν και αυτό απαγορεύεται για λόγους ασφαλείας. Οι υπόλοιποι αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, πληρώνοντας 32 ευρώ εισιτήριο για Αλεξανδρούπολη και ακόμη πιο αυξημένο για Σουφλί, Διδυμότειχο κ.λπ. Ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις φαντάρων που δεν κατάφεραν να βρουν διαθέσιμο δρομολόγιο για να ταξιδέψουν και να φτάσουν στις μονάδες τους έγκαιρα, εντός του προβλεπόμενου ωραρίου.
Την ταλαιπωρία των φαντάρων κατήγγειλε ένας πατέρας ο οποίος κοινοποίησε στον «Ριζοσπάστη» και την επιστολή διαμαρτυρίας που συμπλήρωσε και παρέδωσε στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Στην επιστολή περιγράφει μεταξύ άλλων ότι από την αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο 600Α από Θεσσαλονίκη με προορισμό το Διδυμότειχο αποκλείστηκαν πολλοί φαντάροι, καθώς οι όρθιοι έφτασαν να είναι περισσότεροι από τους καθήμενους.
Το νέο αυτό περιστατικό έρχεται να επιβεβαιώσει τα όσα έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, και μάλιστα μόλις την περασμένη βδομάδα, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, σχετικά με τις μετακινήσεις των στρατευμένων.
Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε το κράτος να αναλαμβάνει όλα τα έξοδα μετακίνησης των οπλιτών από και προς το στρατόπεδο. Οι μετακινήσεις λόγω μετάθεσης, τοποθέτησης, απόσπασης να γίνονται με υπηρεσιακά μέσα ή δωρεάν, με λεωφορείο, τρένο, πλοίο ή αεροπλάνο. Οι μετακινήσεις λόγω άδειας να γίνονται είτε με υπηρεσιακά μέσα, είτε με κάλυψη του συνόλου του τιμήματος των εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς από τη μονάδα στον τόπο διαμονής και αντίστροφα. Οι μετακινήσεις λόγω εξόδου να γίνονται με υπηρεσιακά μέσα. Σε διαφορετική περίπτωση, να καλύπτονται πλήρως τα έξοδα μετακίνησης από το στρατόπεδο στην πλησιέστερη έδρα δήμου και αντίστροφα. Οι στρατευμένοι να μετακινούνται δωρεάν σε όλες τις αστικές συγκοινωνίες.

Πηγή: rizospastis.gr