Σε επενδυτική προτεραιότητα και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των εφοδιαστικών αλυσίδων εξελίσσεται, τα τελευταία χρόνια, το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή, όπως προκύπτει και από πρόσφατη έρευνα (European A.T. Kearny/WHU Logistics Study), σύμφωνα με την οποία επτά στους δέκα ερωτηθέντες (ποσοστό 70%) εκτιμούσαν ότι θα κάνουν επενδύσεις -ακόμη και υψηλές- για την ψηφιακή ολοκλήρωση στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής, σε όλους τους τομείς της εταιρείας τους, στο διάστημα 2015-2017.
«Υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη ψηφιακών εφοδιαστικών αλυσίδων και πλέον σε διεθνές επίπεδο οι σχετικές επενδύσεις, όπως η ψηφιακή ολοκλήρωση και η ανάλυση Big Data για τη διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας (SCM), τίθενται ώς προτεραιότητα» σημειώνει, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Δημήτρης Βλάχος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logisitics Βορείου Ελλάδος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, την ανάγκη για ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών στις εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν αντιληφθεί και οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες, προς το παρόν, επεδύουν κυρίως σε συστήματα ERP (Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων), δηλαδή σε software (λογισμικό) και όχι σε hardware (υλισμικό). Οι επενδύσεις σε μηχανήματα αυτοματισμού απαιτούν μεγάλη αρχική επένδυση και για αυτό προς το παρόν δεν «διεκδικούν έδαφος» στην ελληνική αγορά. Πότε αναμένεται μία γενικευμένη «μεταμόρφωση» στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι εφοδιαστικές αλυσίδες, με την εισαγωγή σημαντικών αυτοματισμών; «Γενικευμένη μεταμόρφωση δεν νομίζω να υπάρξει, αλλά κάποιοι κλάδοι, που έχουν μεγάλο αριθμό κωδικών προϊόντων, όπως οι φαρμακοβιομηχανίες, έχουν ήδη προχωρήσει πολύ προς τον αυτοματισμό» αναφέρει ο κ. Βλάχος.
Oι ψηφιακές εφοδιαστικές αλυσίδες θα βρεθούν στο επίκεντρο του 21ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Logistics, το οποίο διοργανώνεται αύριο και μεθαύριο, 24 και 25 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, από την Ελληνική Εταιρεία Logistics Βορείου Ελλάδος. «Σε μία χρονική συγκυρία που η ελληνική Πολιτεία έχει αναγνωρίσει τον κλάδο των Logistics ως βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την ανόρθωση της χώρας και έχει παραχωρήσει τη διοίκηση σημαντικών υποδομών σε διεθνείς operators, το φετινό συνέδριο έρχεται να συνδυάσει τον νέο βαρύνοντα ρόλο του κλάδου με την τεχνολογία, επιλέγοντας ως βασικό θέμα τις «Ψηφιακές Εφοδιαστικές Αλυσίδες»» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών.
Μεταξύ άλλων, στο συνέδριο θα πραγματοποιήσουν ομιλίες ο συντονιστής της κοινοπραξίας DIEP GmbH-Terminal Link SAS-Belterra Ltd, Σωτήρης Θεοφάνης, η επικεφαλής μεταφορών και logistics της ERTICO, Λίνα Κωνσταντοπούλου και ο Βασίλης Κανάκης, Supply Chain Manager στη ΣΙΔΕΝΟΡ ΑΕ.
Στο συνέδριο θα συζητηθούν οι προκλήσεις στον κλάδο των ψηφιακών εφοδιαστικών αλυσίδων για την Ελλάδα, όσο και ειδικά ζητήματα, είτε με αναφορά στις εξελίξεις σε κομβικούς τομείς των logistics (λιμένες, αεροδρόμια, τρένα), είτε θίγοντας τα ζητήματα που αφορούν τις τάσεις για τις υπηρεσίες logistics σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τις εξελίξεις του κλάδου στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και την αποτελεσματικότητα στον τομέα των φαρμακευτικών logistics, στον τομέα της έρευνας ανάπτυξης εφοδιαστικών αλυσίδων, στα Agro-Logistics κ.ά.
Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) είναι χορηγός επικοινωνίας του 21ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Logistics.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ,ypaithros.gr