Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Ο «Τιτανικός των Πυρηναίων». Ο ομορφότερος σιδηροδρομικός σταθμός στον κόσμο μαραζώνει.

Στους πρόποδες των Πυρηναίων βρίσκεται εγκαταλελειμμένος ο ίσως πιο απόκοσμα όμορφος σιδηροδρομικός σταθμός. Πρόκειται για τον Canfranc Estacion, το σιδηροδρομικό σταθμό που πολλοί αποκαλούν ως «Τιτανικός των Πυρηναίων».

Εγκαινιάσθηκε το 1928 αλλά εγκαταλείφθηκε τη δεκαετία του 1970. Ένωνε την Ισπανία με τη Γαλλία με σκοπό να ενισχύσει τόσο την ευκολότερη και γρηγορότερη μετακίνηση πολιτών όσο και προϊοντων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Art Nouveau αρχιτεκτονικής ο σιδηροφρομικός αυτός σταθμός με έκταση 240 μέτρα αποτελεί το 2ο μεγαλύτερο κτίριο στην Ευρώπη. Διαθέτει 365 παράθυρα και 156 πόρτες. Στα εγκαίνιά του παρεευρέθησαν και ο Βασιλιάς Αλφόνσο ο XVIII και ο Γάλλος πρόεδρος Γκαστόν Ντουμέργκ.

Παρά τα αστρονομικά ποσά τα οποία ξοδεύτηκαν για την κατασκευή του σταθμού, των τουνελ και των γεφυρών οι κατασκευαστές δεν προνόησαν για το πρόβλημα το οποίο υπήρχε ανάμεσα στην Ισπανία και την Γαλλία. Το μήκος στις ράγες των σιδηροδρομικών δικτύων των δύο αυτών χωρών ήταν διαφορετικό με αποτέλεσμα οι επιβάτες να χρειάζεται να αλλάζουν τρένο. Το κραχ το 1929 δυσχέραινε περαιτέρω τη συνθήκη αφού τα πρώτα του χρόνια χρησιμοποιούσαν τον σιδηροδρομικό σταθμό Canfranc μόλις 50 επιβάτες.

Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου στην Ισπανία ο Φράνκο έφραξε τα τούνελ προκειμένου να εμποδίσει το λαθρεμπόριο όπλων. Ο Canfranc έμεινε ανοικτός όμως τον Β' ΠΠ «επιτρέποντας» σε Εβραίους και στρατιώτες των συμμάχων να μετακινούνται. Οι υπηρεσίες εμπορίου παρέμειναν επίσης ανοικτές και μάλιστα λέγεται ότι οι Ναζί κατάφεραν μέσω αυτών να μεταφέρουν τον κλεμμένο χρυσό.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ο σταθμός άρχισε να ερειπώνει η μοίρα του σφραγίστηκε το 1970 όταν ένα τρένο εκτροχιάστηκε και κατέστρεψε γέφυρα στη γαλλική πλευρά και οι αρχές της χώρας επέλεξαν να μην το ξαναφτιάξουν.

JMN via Getty Images

JMN via Getty Images

Ander Aguirre photography

Photo 12 via Getty Images
Οι πρώτες εργασίες το 1912
adoc-photos via Getty Images
Η παράδοση το 1928


Πηγή:  BBC, huffingtonpost.gr