Σε αυτόν έχουν γυριστεί σκηνές από πολλές περίφημες γαλλικές ταινίες, όπως το «The Fabulous World of Amelie» και το «Point Blanck».
Η επιλογή αυτού του σταθμού είναι… σχεδόν υποχρεωτική για μια κινηματογραφική σκηνή στο μετρό του Παρισιού διότι «λύνει τα χέρια» των συντελεστών.
Ο σταθμός είναι κλειστός για το κοινό από το 1929. Από τη δεκαετία του 1970 χρησιμοποιείται ως κινηματογραφικό σκηνικό.
Για πρώτη φορά από το 2012, ανοίχθηκε εκ νέου για το κοινό κατά τη διάρκεια των Ημερών Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς.
Οι κινηματογραφικοί δημιουργοί πηγαίνουν σε αυτό το σταθμό για λόγους ευκολίας. Κάθε ταινία έχει τις ιδιαιτερότητες της. Σε αυτό το σταθμό είναι δυνατό να διαμορφωθεί το σκηνικό , σύμφωνα με τις ανάγκες του σεναρίου και του σκηνοθέτη.
Εν συνεχεία οι συντελεστές της ταινίας, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα τρένα όσο καλύτερα μπορούν, καθώς έχουν τη βοήθεια των μηχανοδηγών και των τεχνικών. Σημαντικό κομμάτι είναι και η ομαλότητα στις στροφές που βοηθά στη λήψη των σκηνών
Το Πορτ ντε Λιλά δεν είναι ο μοναδικός σταθμός «φάντασμα» στο Παρίσι, υπάρχουν και άλλοι, που επίσης είναι κλειστοί για το επιβατικό κοινό. Όμως δεν είναι απολύτως κατάλληλοι για τις κινηματογραφικές σκηνές, καθώς οι χώροι είναι πολύ στενοί για να φιλοξενήσουν μια παραγωγή ταινιών.
Στο σταθμό Πορτ ντε Λιλά οι κινηματογραφιστές έχουν την ελευθερία, να κάνουν αυτό που πιστεύουν ότι είναι το καλύτερο για την ταινία τους.
Όμως αυτή η ελευθερία κινήσεων δεν είναι δωρεάν έχει το ανάλογο τίμημα. Οι κινηματογραφικές παραγωγές πρέπει να πληρώσουν περίπου 15.000 ευρώ για 10 ώρες γυρισμάτων στον σταθμό. Ένα σεβαστό οικονομικό τίμημα, για να έχουν την απόλυτη ελευθερία κινήσεων.
Πηγή: gr.euronews.com