Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Συντάξεις – Προσωπική διαφορά: Τσεκούρι έως 300 ευρώ το μήνα!

- 450.000 συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται λόγω της προσωπικής διαφοράς - Οι μειώσεις δεν αποκλείεται να ξεπερνούν και τα 300 ευρώ το μήνα - Ποιούς συνταξιούχους αφορά και πως θα γίνεται ο επανυπολογισμός - Χάνονται έως και τρείς συντάξεις το χρόνο!

Θα ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο οι παλαιοί συνταξιούχοι που θα θιγούν από την 01/01/2019 από τον επανυπολογισμό και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς.

Από αυτούς, περίπου 450.000 θα δουν τις μειώσεις στις συντάξεις να ξεπερνούν ακόμα και τα 300 ευρώ το μήνα!

Προσωπική διαφορά είναι η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο καθαρό ποσό των σημερινών συντάξεων (είχαν απονεμηθεί ή είχε υποβληθεί γι’ αυτές αίτηση μέχρι 12/05/2016) και στο ποσό που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό τους.

Ο νόμος προβλέπει ότι η διαφορά αυτή θα περικόπτεται τόσο ώστε το σύνολο της σύνταξης να μην μειώνεται πάνω από 18%.

Ωστόσο, οι μειώσεις στις συντάξεις δεν θα είναι 18% αλλά φτάνουν και στο 25% γιατί δεν θα κόβεται μόνο σύνταξη, λόγω προσωπικής διαφοράς, αλλά καταργούνται τα επιδόματα συζύγου και τέκνων.

Πάντως ο κίνδυνος να υπάρξει πλήρης περικοπή της προσωπικής διαφοράς είναι ορατός. με την περικοπή της προσωπκής διαφοράς οι μειώσεις δεν αποκλείεται να ξεπερνούν τα 300 ευρώ το μήνα.

Ποιοί θα υποστούν το μεγαλύτερο μαχαίρι

Περίπου 450.000 θα είναι εκείνοι που θα απορροφήσουν όλη τη μείωση του 18%. Μεταξύ αυτών είναι:

– Συνταξιούχοι από το πρώην ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ)

– Δημόσιοι υπάλληλοι με 30 και άνω έτη υπηρεσίας (ένστολοι, γιατροί κ.α.)

– Μητέρες ανηλίκων που έχουν συνταξιοδοτηθεί από το ΙΚΑ όπως και άλλοι συνταξιούχοι ΙΚΑ με αρκετά υψηλές αποδοχές και άνω των 30 ετών ασφάλιση.

– Συνταξιούχοι νομικοί, μηχανικοί, γιατροί, φαρμακοποιοί

– Διπλοσυνταξιούχοι (π.χ. γιατροί του ΕΣΥ)

Ετσι, μέσα στο 2018 στα ενημερωτικά σημειώματα των συντάξεων θα περιλαμβάνεται το ποσό της νέας σύνταξης που θα έχει επανυπολογιστεί και το ποσό της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς, δηλαδή η μείωση της νέας σύνταξης από αυτή την οποία παίρνει σήμερα.

Για όλο το 2018 θα παίρνουν το άθροισμα των δυο ποσών, δηλαδή τη νεα μικρότερη σύνταξη, συν την προσωπική διαφορά που καταργείται το 2019.

Την 01/01/2019 η μείωση θα περάσει και στην τσέπη. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων εκτιμά ότι οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως τρείς συντάξεις το 2019 .

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ, newsit