Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Σινκανσέν: Τα ιαπωνικά τρένα υψηλής ταχύτητας κατακτούν τη Βρετανία.



Σινκανσέν: Τα ιαπωνικά τρένα υψηλής ταχύτητας κατακτούν τη Βρετανία

Βρισκόμαστε στην βορειοανατολική Αγγλία, στο Νιούτον Έικλιφ, το λίκνο του παγκόσμιου σιδηροδρόμου. Το 1825 εδώ ξεκίνησαν όλα με την πρώτη επιβατική αμαξοστοιχία με ατμό.
Μετά από δύο αιώνες, εδώ κατασκευάζονται τα πιο γρήγορα τρένα του κόσμου από την ιαπωνική Hitachi
Το εργοστάσιο είναι ολοκαίνουργιο. Άνοιξε τις πόρτες του τον Σεπτέμβριο του 2015.Εδώ κατασκευάζονται τρένα υψηλής ταχύτητας, που βασίζονται στην ιαπωνική τεχνολογία των Σινκανσέν, των διάσημων τρένων υψηλής ταχύτητας. 
Και αυτά προορίζονται για την ευρωπαϊκή αγορά Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επικερδές συμβόλαιο για την ιαπωνική Hitachi, που θα κατασκευάσει 122 τρένα intercity express για τη Βρετανία.
Θα τεθούν σε λειτουργία από φέτος το φθινόπωρο στη δυτική Αγγλία, ενώ η ανατολική Αγγλία θα δει αυτά τα τρένα το 2018


Ενώ το ντιζάιν και ένα μεγάλο μέρος των εξαρτημάτων είναι ιαπωνικά, η συναρμολόγηση είναι 100% βρετανική υπόθεση. Διαφέρουν από τα αδελφάκια τους, γιατί έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες του τοπικού δικτύου. Χρησιμοποιούν τεχνολογία που συνδυάζει τον ηλεκτρισμό με το ντίζελ.

«Μπορούν να αλλάξουν τροφοδοσία, χωρίς να σταματούν. Είναι κάτι μοναδικό. Μπορείτε να ταξιδεύετε και η μπροστινή γραμμή να χαλάσει. Μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο τροφοδοσίας και να το γυρίσουμε σε ντίζελ, χωρίς να υπάρξει στάση» αναφέρει η Νίνα Χάρντινγκ, διευθύντρια επικοινωνίας της Hitachi Rail Europe.

Η επένδυση αυτή έχει οδηγήσει σε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, καθώς έχουν δημιουργηθεί 1000 θέσεις απασχόλησης στο εργοστάσιο.

«Δουλέψαμε στενά με την τοπική κοινότητα. Χρηματοδοτήσαμε την ίδρυση του νέου πολυτεχνείου. Έτσι μπορούμε να προσφέρουμε έμπνευση και κατάρτιση στην επόμενη γενιά κατασκευαστών τρένων και μηχανικών, έτσι ώστε να βοηθήσουμε να μην φύγουν οι νέοι από την περιοχή. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να παραμείνουν εδώ οι άνθρωποι.» επισημαίνει η Χάρντινγκ.

Το δίκτυο σιδηροδρομικών γραμμών υψηλής ταχύτητας τέθηκε σε εφαρμογή στην Ιαπωνία το 1964.

Δεν είναι διάσημα μόνο για την ταχύτητα, αλλά για την ακρίβεια, την άνεση και την ασφάλειά τους. Δεν έχει συμβεί τα 50 χρόνια λειτουργίας τους κανένα σοβαρό ατύχημα. Και η Ινδία έχει επιλέξει τα συγκεκριμένα τρένα για το δίκτυο υψηλής ταχύτητας που κατασκευάζει.

Τα ιαπωνικά τρένα υψηλής ταχύτητας λειτουργούν στη Βρετανία ήδη από το 2009, στη γραμμή του Eurostar. To «Javelin» έχει μειώσει στο μισό την διάρκεια του ταξιδιού μεταξύ Λονδίνου και Άσφορντ. Το τρένο κινείται με 225 χλμ την ώρα και καλύπτει μια απόσταση 85 χλμ σε 35 λεπτά.

«Είναι πολύ μοντέρνο τρένο. Η οδήγηση είναι πολύ πιο γρήγορη, κάτι που είναι προφανώς ωραίο. Η διαφορά έχει να κάνει κυρίως με λιγότερες στάσεις, υψηλότερη ταχύτητα και με την οδήγηση ενός πολύ καλύτερου τρένου» εξηγεί ο Άντριου Πέρι, ο οδηγός του Javelin.

Είναι μια μεγάλη αλλαγή για όσους χρειάζονται να πηγαίνουν καθημερινά στο Λονδίνο. Το τρένο ενθουσίασε επίσης όσους το χρησιμοποίησαν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Οι επιβάτες είναι πραγματικά ενθουσιασμένοι με τις παροχές του Javelin

«Το Javelin προσφέρει 99% διαθεσιμότητα θέσεων και μεγάλο βαθμό αξιοπιστίας. Και προσφέρει καταπληκτικές υπηρεσίες και εμπειρίες στους επιβάτες στο Λονδίνο» υπογραμμίζει ο Μαρκ Χιουζ, διευθυντής του αμαξοστασίου της Hitachi.

Κάθε μέρα, ένα από τα 29 Javelin που κινούνται στη Βρετανία επιστρέφει για επιθεώρηση σε κάποιο αμαξοστάσιο σιδηροδρομικών συρμών. Υπάρχει επίσης ένας ολοκληρωμένος μηνιαίος έλεγχος έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπιστία και η ασφάλεια αυτών των τρένων υψηλής ταχύτητας.

«Ικανοποιούμε τους πελάτες μας. Μας εμπιστεύονται και έτσι έχουμε συνεχώς περισσότερες παραγγελίες. Όσο μεγαλύτερη είναι η ικανοποίηση, τόσο περισσότερες είναι οι παραγγελίες. Αυτή είναι η απλή αλλά πολύ σημαντική στρατηγική που έχουμε, που βασίζεται στην ιαπωνική κουλτούρα του omotenashi» αναφέρει ο Κότζι Αγκατσούμα, διευθυντής μηχανικών της Hitachi Rail Europe.

Omotenashi είναι η ιαπωνική λέξη για τη φιλοξενία. Έχει να κάνει με τη λογική ότι στους επισκέπτες σου προσφέρεις πάντα τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες.

Πηγή: gr.euronews.com