Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Παράταξη Δημαρά: Η πρόταση του Δήμου Πατρέων για το τρένο εξυπηρετεί συμφέροντα.


Καλεί τη δημοτική Αρχή σε διάλογο από μηδενική βάση

Θέση για το θέμα της διέλευσης του τρένου από την Πάτρα, παίρνει με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Τώρα, για την Πάτρα», του πρώην δημάρχου Γιάννη Δημαρά.
Η παράταξη καλεί τη δημοτική Αρχή την Δημοτική αρχή να αποσύρει την πρότασή της για περιμετρική διέλευση του τρένου και μαζί με όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί η καλύτερη δυνατή λύση για την πόλη.

Μάλιστα την ίδια ανακοίνωση τη παράταξη Δημαρά, υπογραμμίζει ότι η πρόταση της δημοτικής Αρχής «ενισχύει την χρήση των αυτοκινήτων και είναι αυτή, που εξυπηρετεί τελικά συμφέροντα».

Η ανακοίνωση της παράταξης «Τώρα, για την Πάτρα» έχει ως εξής:

«Η Δημοτική Αρχή συνεχίζει να διαδίδει σε όλες τις συγκεντρώσεις αλλά και να ισχυρίζεται σε δημόσιες δηλώσεις της, στοχοποιώντας όσους καταθέτουν διαφορετική πρόταση από αυτήν της περιμετρικής διέλευσης του τραίνου, ότι εξυπηρετούν συμφέροντα. Εμείς απαντάμε ότι η θέση της Δημοτική Αρχής, είναι μία πρόταση η οποία ενισχύει την χρήση των αυτοκινήτων και είναι αυτή, που εξυπηρετεί τελικά συμφέροντα.

Η πρόταση για περιμετρική διέλευση εξαφανίζει τη δυνατότητα της πόλης να συνεχίσει να έχει ένα μέσο σταθερής τροχιάς, μία δυνατότητα που την έχει κατακτήσει εδώ και πάνω από 100 χρόνια.

Έχουν γίνει εκδηλώσεις - συζητήσεις από τις δημοτικές παρατάξεις για το τραίνο (αλλά και για άλλα σοβαρά ζητήματα της πόλης) με απουσία της Δημοτικής Αρχής. Είμαστε σίγουροι ότι αν την καλέσουμε για να καταγγείλουμε Κυβέρνηση, Φορείς, ΕΕ και γενικά, ότι δεν ελέγχεται από το κομματικό μηχανισμό του ΚΚΕ, θα παρουσιαστεί.

Δείχνει με την πρακτική της ότι για τα μεγάλα θέματα της πόλης δεν θέλει να υπάρξουν προτάσεις συνθετικές με συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

Με λαϊκισμούς και αφορισμούς όμως και αποχή από τις συζητήσεις δεν οδηγούμαστε σε λύσεις πάρα μόνο σε φανατισμούς, στους μαιάνδρους εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων, στην αναβολή αποφάσεων, στη μετάθεση ευθυνών και στο στρουθοκαμηλισμό.

Με αυτές τις μεθόδους συσσωρεύονται τα προβλήματα τα οποία μετά από 10 χρόνια θα πνίξουν τη καθημερινότητα και τις ελπίδες των Πατρινών απειλώντας το μέλλον τους, την αγάπη για τη πόλη τους, ακόμα και την υγεία τους.

Εμείς καταθέτουμε μία πολιτική πρόταση.

“Θέλουμε το τραίνο μέσα στη πόλη -στο κέντρο της- στοχεύοντας στην ανάπτυξη των περιοχών αλλά και την ανακούφιση στις μετακινήσεις των πολιτών είτε με το τραίνο υπεραστικής σύνδεσης είτε με τον προαστιακό είτε και με τραμ. Θέλουμε η τεχνική λύση που θα επιλεγεί (όποια και αν είναι αυτή) να σεβαστεί τον αστικό χαρακτήρα των περιοχών αλλά και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.”

για αυτό το λόγο:

•Καλούμε την Δημοτική αρχή να αποσύρει την πρότασή της και μαζί με όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις να δράσουμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά ώστε να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί η καλύτερη δυνατή λύση για την Πάτρα.

• Επιμένουμε ότι ο μόνος τρόπος είναι η κατάθεση τεχνικών προτάσεων, οι οποίες να αποτελούν πραγματικές εναλλακτικές, που σέβονται την αστική λειτουργία και όχι έγγραφα 1-2 σελίδων που περιορίζονται σε οικονομικά δεδομένα και τα οποία δεν περιγράφουν τον τρόπο της πραγματικής λειτουργίας του τραίνου ή σχεδιασμούς που παραμένουν στις λεπτομέρειες τους κρυφοί και που κανείς πραγματικά δεν γνωρίζει τις επιπτώσεις που θα έχουν στην πόλη.

• Επιμένουμε σε μία πραγματική διαβούλευση του Δήμου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργείο, ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ)

• Πρέπει τελικά όλοι να αποφασίσουν (Δημοτικές Παρατάξεις, Φορείς και πολίτες) με καθαρό τρόπο αν θέλουν το τραίνο ή όχι.

Εμείς λέμε ναι και επιμένουμε ότι μπορεί να υπάρξει ρεαλιστικός και ολοκληρωμένος σχεδιασμός που να εντάσσεται τόσο κατασκευαστικά όσο και λειτουργικά στο αστικό περιβάλλον. Ένας σχεδιασμός ο οποίος μπορεί να αλλάξει θεαματικά τον τρόπο μετακίνησης αλλά και την όψη της πόλης αισθητικά και λειτουργικά. Και αυτή την απόφαση πρέπει να πάρει η πόλη τώρα. Αλλιώς αφήνουμε τις αποφάσεις για την Πάτρα να παρθούν εκτός Πατρών και θα παραμείνουμε απλώς στις διαμαρτυρίες και καταγγελίες. Οι πολίτες όμως θα πληρώσουν πολύ ακριβά τις όποιες επιπτώσεις.»


Πηγή: thebest.gr