Ομάδα εργασίας, που θα ασχοληθεί με την ανάδειξη των αρχαιοτήτων του μετρό Θεσσαλονίκης, συγκρότησε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Την Ομάδα, που απαρτίζεται από στελέχη της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και τους υπεύθυνους αρχαιολόγους της Εφορείας Πόλης Θεσσαλονίκης, πλαισιώνουν στελέχη του δήμου Θεσσαλονίκης και της “Αττικό Μετρό”, ενώ οι εργασίες της θα εποπτεύονται σε εβδομαδιαία βάση από τη γ.γ. του υπουργείου Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.
“Οι ανασκαφικές εργασίες στα ανοιχτά σκάμματα του μετρό συνεχίζονται μετά τις πρόσφατες συνεννοήσεις μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Πολιτισμού-Αθλητισμού και Υποδομών-Μεταφορών και την απόφαση για στενότερη παρακολούθηση της υλοποίησης του συνόλου των εργασιών”, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι δίνει “προτεραιότητα και ιδιαίτερη βαρύτητα στο έργο που εκτελείται για την ολοκλήρωση της κατασκευής του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, έχοντας ως στόχο την προστασία και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, όπως έχει συμβεί με όλα τα οδικά έργα μέχρι σήμερα, σε άμεση συνάρτηση με την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας”.
“Οι σωστικές ανασκαφές του μετρό στη Θεσσαλονίκη συγκαταλέγονται στις σπουδαιότερες ανασκαφές της χώρας και φέρνουν στο φως πλούσια και σημαντικά στοιχεία της διαχρονικότητας της βυζαντινής συμβασιλεύουσας. Η διεπιστημονική ομάδα θα σχεδιάσει την έκθεση και ανάδειξη των κινητών ευρημάτων των ανασκαφών αλλά και των πολλών αποσπασμένων μνημείων. Στόχος είναι η οργανική ένταξη των αρχαιοτήτων που συμπληρώνουν την ιστορική φυσιογνωμία του κέντρου της πόλης στην καθημερινότητα των πολιτών και των επισκεπτών”, σημειώνει το υπουργείο.
Η ανακοίνωση του υπουργείου έρχεται μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη που έκανε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης στα σκάμματα του μετρό στο Συντριβάνι και στην Αγίας Σοφίας στις 11 Μαΐου και τη διαπίστωσή του ότι σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις στις αρχαιολογικές εργασίες. Μία ημέρα μετά την επιθεώρησή του απολύθηκαν δύο συντονιστές αρχαιολόγοι, που εργάζονταν στο σκάμμα Συντριβανίου, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις και επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις από τους έκτακτους αρχαιολόγους. Οι εργασίες είχαν διακοπεί στο εργοτάξιο, καθώς δεν είχε εκδοθεί απόφαση του ΚΑΣ για τη συνέχισή τους και δεν είχαν καμία ευθύνη οι αρχαιολόγοι, όπως τονίζει ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων.
Το υπουργείο Πολιτισμού πάντως απέφυγε να τοποθετηθεί στο ζήτημα των απομακρύνσεων των αρχαιολόγων. Στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ακόμη ότι:
– Οι σταθμοί του μετρό θα αποτελέσουν υπόγεια κελύφη έκθεσης των ιστορικών τεκμηρίων του τόπου, τα οποία θα έρχονται σε άμεσο διάλογο με τις αρχαιότητες που θα αναδειχθούν στη θέση τους, όπως είναι η αρχαία πολεοδομική ενότητα στο σταθμό Βενιζέλου και οι αρχαιότητες στο σταθμό Αγίας Σοφίας, προσθέτοντας ιστορικό-πολιτιστικό περιεχόμενο στο σύγχρονο τεχνικό έργο. Ένα έργο που ήδη έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των ειδικών λόγω των ιδιαίτερων τεχνικών λύσεων που επιλέχθηκαν για την προστασία και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων.
– Σε ελεύθερους δημόσιους χώρους της πόλης θα αναπτυχθούν αρχαία μνημεία κοντά στο σημείο όπου αποκαλύφθηκαν, τα οποία μαζί με τα υπόλοιπα ιστάμενα μνημεία της περιοχής θα διαμορφώσουν μία μοναδική σε παγκόσμιο επίπεδο αισθητική και λειτουργική ενότητα, η οποία θα αποδώσει μία νέα ταυτότητα στο δημόσιο αστικό χώρο της σύγχρονης πόλης και θα μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε ανοικτό μουσείο.
Συντάκτης: Φώτης Κουτσαμπάρης
Πηγή: makthes.gr