-ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΜΠΩΝ ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΛΑΤΟΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ
-Μέχρι τις 10 Μαρτίου ο ΔΣ της ΓΑΙΟΣΕ κ. Σχίζας θα επισκεφθεί τα Τέμπη
Συνάντηση με τον δήμαρχο Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτο πραγματοποίησε ο Σύλλογος Συνταξιούχων Λαρισαίων Σιδηροδρομικών Άγιος Φίλιππος με μοναδικό θέμα συζήτησης τη λειτουργία της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής των Τεμπών, ενόψει μάλιστα της επικείμενης επίσκεψης του διευθύνοντα συμβούλου της ΓΑΙΑΟΣΕ κ. Σχίζα που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 10 Μαρτίου.
Το συγκεκριμένο θέμα ωστόσο είχε έρθει στην επικαιρότητα όταν πρόσφατα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζης είχε αναφερθεί κατά την επίσκεψή του στην ΕΡΓΟΣΕ και στην αξιοποίηση αυτών των γραμμών που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών και τα Τέμπη.
«Καταγράφοντας ως ειλικρινείς τις προθέσεις του κ. υπουργού και πιστεύοντας ότι θα μετουσιωθούν σε πράξεις, οι σιδηροδρομικοί της Λάρισας δηλώνουν ότι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, με στόχο να «σπρώξουν» ένα όμορφο σχέδιο, αυτό της ανάδειξης του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της κοιλάδας των Τεμπών, ώστε να δέσουν αρμονικά οι τρεις έννοιες. Περιβάλλον, πολιτισμός και τρένο» τόνισε ο κ. Γιάννης Πολυμέρου που είναι πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων Λαρισαίων Σιδηροδρομικών «Ο Άγιος Φίλιππος».
«Εστιάζουμε το θέμα μας στη λειτουργία του τρένου των Τεμπών, γιατί πιστεύουμε πως ήλθε η ώρα να ευοδωθούν οι κόποι όλων, όσοι αγαπούν το τρένο. Οι σιδηροδρομικοί χαιρετίζουν τις δηλώσεις του κ. υπουργού, γιατί επιτέλους άκουσαν και κάτι ευχάριστο από την Αθηναίων Πολιτεία, αφού αυτή μιλά μέχρι τώρα, μόνο για πωλήσεις, απολύσεις, μετατάξεις, μειώσεις μισθών κλπ.» τόνισε μεταξύ άλλων.
Σύμφωνα με τον κ. Πολυμέρου οι επισκέπτες, με το τρενάκι, μπορούν να δουν πλέον της κοιλάδας των Τεμπών, τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό των Τεμπών και τα κτίσματα που υπάρχουν, το παλιό ορυχείο, τις πηγές των Νυμφών, τις δριστέλες του Πηνειού, τον Τεκέ του Χασάν Μπαμπά, τις εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Παντελεήμονα, τη σιδερένια γέφυρα του Πηνειού, από την οποία παλιά περνούσε το τρένο, τα πέτρινα γερμανικά φυλάκια, τα κτίσματα του Σ. Σ. Ραψάνης και άλλα.
«Με δεδομένα λοιπόν στοιχεία, τη φύση, τη μυθολογία, την ιστορία, τη διαχρονική παρουσία του ανθρώπου, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η κοιλάδα των Τεμπών πρέπει να αντιμετωπιστεί ως αντικείμενο προστασίας, μελέτης, αξιοποίησης και προβολής. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων Λαρισαίων Σιδηροδρομικών «Ο Άγιος Φίλιππος», οι Φίλοι του Σιδηροδρόμου Λάρισας και το Πολιτιστικό Κέντρο Σιδηροδρομικών Λάρισας» υπογράμμισε ο κ. Πολυμέρου.
Καταλήγοντας μάλιστα είπε πως είναι αναγκαία «η σύσταση ενιαίου φορέα διαχείρισης της περιοχής, στον οποίο θα συμμετέχουν οι φορείς, οι οποίοι θα βοηθούν, ώστε τα αρχαιολογικά ευρήματα να μείνουν, να αναπτυχθούν, να αξιοποιηθούν και να λειτουργήσουν ανταποδοτικά για τους ντόπιους. Η σωστή χωροθέτηση των δραστηριοτήτων, που αφορούν τον τουρισμό, τα μνημεία, το πληροφοριακό υλικό, το τρενάκι των Τεμπών, το ποταμόπλοιο, το θέατρο, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα γήπεδα, το πολύκεντρο- εκθετήριο αγροτικών προϊόντων, τα ορειβατικά μονοπάτια και άλλα, θα κάνουν τα Τέμπη περιζήτητα. Πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει το ερευνητικό πρόγραμμα της μελέτης, προστασίας, οργάνωσης, αρχιτεκτονικής τυπολογίας, ανάδειξης της λειτουργίας του χώρου πέριξ της Αγίας Παρασκευής και του ευρύτερου χώρου της κοιλάδας των Τεμπών. Το πρόγραμμα εκπόνησε το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, επί θητείας Γκούπα, μετά από ασκηθείσα πίεση της κοινής γνώμης της Λάρισας, στην οποία συμμετείχε και ο σύλλογός μας».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος υποστηρίζει διαχρονικά πως το τρενάκι των Τεμπών έχει πολύ μεγάλη σημασία για την αξιοποίηση της κοιλάδας.
Συντάκτης: Κ.Γ.
Πηγή: eleftheria.gr