Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

«Αλχημείες» υπαλλήλων ΣΤΑΣΥ με τα εισιτήρια.

Σειρά παραλείψεων και μεθοδεύσεων με εμπλοκή εργαζομένων σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας εντοπίζει η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου στο πόρισμά της σχετικά με ατασθαλίες που εντοπίστηκαν στη διανομή εισιτηρίων των ΣΤΑΣΥ το διάστημα μεταξύ 2014 και 2016. Οσον αφορά το 2015, ο έλεγχος της ΓΕΔΔ διαπίστωσε ότι διακινήθηκαν κάρτες και εισιτήρια στις ΣΤΑΣΥ χωρίς παραστατικά και χωρίς να καταγράφονται με ακρίβεια τα ποσά που εισπράττονται σε καθημερινή βάση. Αποτέλεσμα ήταν οι ΣΤΑΣΥ να οδηγηθούν σε απώλεια εσόδων ύψους 1,156 εκατ. ευρώ από εισιτήρια και κάρτες που διακινήθηκαν χωρίς να εισπραχθούν από την εταιρεία τα ανάλογα έσοδα.

Με άλλο πόρισμά τους, οι ΣΤΑΣΥ, ύστερα από εσωτερικό έλεγχο που διενήργησαν, διαπίστωσαν επιπλέον παρατυπίες που αφορούσαν τα εισιτήρια που είχε προμηθευθεί η Τραμ Α.Ε. από την ΑΜΕΛ (η εταιρεία που διαχειρίζεται τη λειτουργία του μετρό πριν υπαχθεί στις ΣΤΑΣΥ) το διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2014 και Ιανουαρίου 2016. Τον Σεπτέμβριο του 2014 είχε αλλάξει η τιμολογιακή πολιτική και αυξήθηκε η τιμή του εισιτηρίου από 1,20 ευρώ στα 1,40 ευρώ. Ετσι η Τραμ Α.Ε. έπρεπε να επιστρέψει όσα εισιτήρια δεν είχαν χρησιμοποιηθεί (ονομάζεται διαδικασία αποχρέωσης των εκδοτών εισιτηρίων παλαιάς τιμολογιακής πολιτικής). Κατά τη διαδικασία αυτή, διαπιστώθηκε απόκλιση μεταξύ του αριθμού των εισιτηρίων που επεστράφησαν στη μητρική εταιρεία, από αυτόν που θα έπρεπε να προκύψει μετά την αφαίρεση όσων είχαν πωληθεί. Παράλληλα, από τον ίδιο έλεγχο προέκυψε ότι, σύμφωνα με τα παραστατικά που παρατέθηκαν, πωλήθηκαν από την Τραμ Α.Ε. περισσότερα εισιτήρια απ’ όσα είχε προμηθευθεί η εταιρεία από τις ΣΤΑΣΥ.

Ελεγχος

Μετά την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής ο αριθμός των παλαιών εισιτηρίων που δόθηκαν πίσω στις ΣΤΑΣΥ συνυπολογίστηκε, εσφαλμένα, σε αυτά που πωλήθηκαν, με στόχο, όπως εκτιμάται στο πόρισμα της ΓΕΔΔ, να καταγραφεί πλεόνασμα «ώστε να καλυφθούν ελλείμματα». Το πόρισμα διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που είναι σε εξέλιξη, ενώ ζητήθηκε πειθαρχικός και ποινικός έλεγχος υπαλλήλων και στελεχών της ΑΜΕΛ και των ΣΤΑΣΥ που εμπλέκονται στη διαδικασία επιστροφής των εισιτηρίων του παραπάνω διαστήματος.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ
Πηγή:  kathimerini.gr