Μία τροπολογία "εγκιβωτισμένη” σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών (βλ.σχετική φωτ.) προβλέπει ότι ο έλεγχος των εσόδων από τη διαφήμιση σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ περνάει από την Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε. στον όμιλο ΟΑΣΑ.
Η παραχώρηση, δηλαδή, της εκμετάλλευσης των σταθμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων της Αττικό Μετρό στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ) είναι η αιτία για την οποία οι εργαζόμενοι προχωρούν, από αύριο, σε 24ώρες απεργίες.
Εάν ληφθεί υπόψη ότι το μετρό (γραμμή 1 & 2) με τον ΗΣΑΠ διαθέτουν συνολικά 60 σταθμούς και το τραμ της Αθήνας αποτελείται από 28 σταθμούς, γίνεται αντιληπτό ότι η διαφημιστική εκμετάλλευση των συγκεκριμένων χώρων είναι μία ιδιαίτερα προσοδοφόρα δραστηριότητα.
Οι αριθμοί
Όπως αποκαλύπτει το Capital.gr, ετησίως, τα έσοδα από την εμπορική εκμετάλλευση των σταθμών και των βαγονιών των μέσων σταθερής τροχιάς (ΣΤΑΣΥ) κυμαίνονται από 8,5 έως 10 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Capital.gr, το μίσθωμα της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο σταθμό του Συντάγματος διαμορφώνεται σε 6.000 ευρώ ανά ημέρα, η διαφημιστική "επένδυση” ενός τρένου του μετρό κοστίζει περίπου 10.000 ευρώ για διάρκεια περίπου μισού μήνα, ενώ το αντίστοιχο κόστος για ένα τρένο του ΗΣΑΠ κυμαίνεται από 900 έως 2.500 ευρώ.
Ανά τετραγωνικό μέτρο και σε ημερήσια βάση, η εμπορική εκμετάλλευση τιμολογείται περίπου προς 55 ευρώ στο μετρό και 25 ευρώ στον ΗΣΑΠ, τιμές που είναι με όρους 2002, σύμφωνα με πληροφορίες. Βέβαια, οι τελικές τιμές των προσφερόμενων διαφημιστικών πακέτων διαφοροποιούνται, ενώ στο αρχικό κόστος προστίθενται οι δαπάνες εκτύπωσης, του συνεργείου τοποθέτησης της διαφήμισης κτλ.
Η εμπορική εκμετάλλευση αφορά μισθώσεις καταστημάτων και παραχώρηση χώρων για την λειτουργία των ΑΤΜ και των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς, τα χρήματα αυτά καταλήγουν στο ταμείο της ΣΤΑΣΥ που προήλθε από τη συνένωση το 2011 της Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας (ΑΜΕΛ) του ΗΣΑΠ και του ΤΡΑΜ.
Να σημειωθεί ότι τα έσοδα της διαφήμισης στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ ελέγχει η ΟΣΥ, η οποία διαθέτει σύμβαση με ιδιώτη για την διαφημιστική εκμετάλλευση των οχημάτων.
Ο έλεγχος των εσόδων
Σύμφωνα με πηγές στις αστικές συγκοινωνίες, η παραχώρηση της εμπορικής εκμετάλλευσης των σταθμών των μέσων σταθερής τροχιάς στον ΟΑΣΑ θα αφαιρέσει μία πολύτιμη, πλην ανεκμετάλλευτη σε μεγάλο βαθμό, πηγή εσόδων για τη ΣΤΑΣΥ. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού εισιτηρίου που θα οδηγήσει "αυτόματα” τις εισπράξεις στον ΟΑΣΑ (σήμερα καταλήγουν πρώτα στο ταμείο της ΣΤΑΣΥ και τμήμα αυτών καταλήγει στον ΟΑΣΑ έναντι εκκαθάρισης), θα καταστήσει την Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε. πλήρως εξαρτώμενη από την κρατική επιδότηση.
Ακόμη, όπως υποστηρίζουν, ο ΟΑΣΑ δεν διαθέτει μηχανισμό εμπορικής εκμετάλλευσης των σταθμών, ενώ έως σήμερα οι επιδόσεις στον τομέα αυτό είναι πενιχρές.
"Το εγχείρημα της διαφήμισης από τον ΟΑΣΑ στην πίσω πλευρά των εισιτηρίων στεφόταν με αποτυχία κάθε φορά που ο πελάτης ζητούσε συγκεκριμένη ποσότητα εισιτηρίων. Ενδεχομένως, επειδή αυτό θα οδηγούσε στην εισαγωγή ενός συστήματος αντικειμενικής και αξιόπιστης μέτρησης των διακινούμενων εισιτηρίων” σημειώνουν ενημερωμένες πηγές στο Capital.gr.
Πάντως, δεν είναι λίγοι όσοι αποδίδουν την πρωτοβουλία της παραχώρησης της εμπορικής εκμετάλλευσης από τη ΣΤΑΣΥ στον ΟΑΣΑ, που αποτελούν δύο δημόσια σχήματα, στην κόντρα μεταξύ του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη και του προέδρου της ΣΤΑΣΥ Σταύρου Στεφόπουλου.
Συντάκτης: Δημήτρης Δελεβέγκος
Πηγή: capital.gr