Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Δρακόντεια μέτρα σε όλη την Ευρώπη ενόψει της Πρωτοχρονιάς.

Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και οι μεγάλες πόλεις ενισχύουν από σήμερα τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων για την Πρωτοχρονιά, εγείροντας τσιμεντένιους φράχτες στις κεντρικές πλατείες και εντείνοντας τις περιπολίες.

Στη Γαλλία, περισσότεροι από 100.000 αστυνομικοί και στρατιώτες θα κινητοποιηθούν σε όλη τη χώρα για να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη τζιχαντιστική απειλή. Στην περίφημη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων αναμένεται να συρρεύσουν τουλάχιστον 600.000 άνθρωποι και γι' αυτόν τον λόγο, τα μέτρα θα είναι δρακόντεια: στο χώρο θα περιπολούν περισσότεροι από 2.400 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και διασώστες ενώ θα τοποθετηθούν και φράχτες ασφαλείας σε μήκος 3 χιλιομέτρων. Ένοπλοι αστυνομικοί θα φρουρούν επίσης δημοφιλή αξιοθέατα, όπως τον Πύργο του Άιφελ, το Μουσείο του Λούβρου και την Αψίδα του Θριάμβου.

Σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία, το βράδυ του Σαββάτου θα κινητοποιηθούν στη Νίκαια 150 αστυνομικοί, στην Τουλούζη 200 και στο Στρασβούργο 350 αστυνομικοί και 200 στρατιώτες. Η τρομοκρατική απειλή παραμένει "πολύ υψηλή" στη Γαλλία, δήλωσε πριν από τα Χριστούγεννα ο αρχηγός της αστυνομίας Ζαν-Μαρκ Φαλκόν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Journal du Dimanche.

Την Τετάρτη, οι αστυνομικές αρχές της νοτιοδυτικής Γαλλίας συνέλαβαν έναν άνδρα που φέρεται ότι σχεδίαζε μια επίθεση στη χώρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Σε μια άλλη επιχείρηση συνελήφθησαν άλλοι δύο άνδρες, κοντά στην Τουλούζη. Για τον έναν από αυτούς διατυπώνονται υποψίες ότι προετοίμαζε μια επίθεση εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Στο Βερολίνο η αστυνομία έχει αποκλείσει την Παρίζερ Πλατς, την πλατεία μπροστά από την Πύλη του Βραδεμβούργου. Αναμένεται επίσης να αναπτυχθούν στην περιοχή αυτή 1.700 άνδρες και θωρακισμένα οχήματα. "Λαμβάνεται κάθε δυνατό μέτρο για να αποτραπεί μια ενδεχόμενη επίθεση", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της γερμανικής πρωτεύουσας Τόμας Νόιεντορφ. Σημείωσε μάλιστα ότι κάποιοι από τους αστυνομικούς θα είναι εφοδιασμένοι με αυτόματα οπλοπολυβόλα, γεγονός εξαιρετικά ασυνήθιστο για τη γερμανική αστυνομία.

Πολλοί Γερμανοί πολιτικοί και βουλευτές είχαν ζητήσει την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας μετά την επίθεση που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, στην οποία ο 24χρονος Τυνήσιος Άνις Άμρι σκότωσε 12 ανθρώπους.

Στο Μιλάνο, όπου Ιταλοί αστυνομικοί σκότωσαν τον δράστη της επίθεσης αυτής τέσσερις ημέρες αργότερα, εντείνονται οι έλεγχοι γύρω από την κεντρική πλατεία της πόλης. Στη Ρώμη και τη Νάπολη απαγορεύεται η είσοδος φορτηγών στο κέντρο. Πάνοπλοι αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί γύρω από τουριστικά αξιοθέατα, όπως το Κολοσσαίο.

Η Μαδρίτη σχεδιάζει να αναπτύξει άλλους 1.600 αστυνομικούς στην πόλη. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η πρόσβαση στην Πουέρτα ντελ Σολ, την κεντρική πλατεία όπου οι Μαδριλένοι γιορτάζουν κατά παράδοση την Πρωτοχρονιά, θα είναι περιορισμένη: μόνο 25.000 άνθρωποι θα επιτραπεί να παραστούν στους εορτασμούς.

Στις Βρυξέλλες, όπου τον περασμένο Μάρτιο μια ομάδα τζιχαντιστών σκότωσε 16 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 150, ο δήμος εξέταζε το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τα πυροτεχνήματα τη βραδιά της Πρωτοχρονιάς, όπως είχε γίνει πέρσι στο Παρίσι. Τελικά όμως, στις αρχές της εβδομάδας αποφασίστηκε οι εορτασμοί να γίνουν συνοδεία πυροτεχνημάτων.

Στη Φραγκφούρτη, την έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περισσότεροι από 600 αστυνομικοί θα κινητοποιηθούν αύριο, διπλάσιοι δηλαδή σε σύγκριση με το 2015.

Στην Κολονία, όπου πέρσι εκατοντάδες γυναίκες έπεσαν θύματα σεξουαλικών επιθέσεων και ληστών έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, η αστυνομία έχει τοποθετήσει νέες κάμερες για να ελέγχει τον χώρο αυτόν. Στη Βιέννη η αστυνομία μοίρασε περισσότερους από 1.000 "συναγερμούς τσέπης" σε γυναίκες, προκειμένου να αποτραπεί μια επανάληψη επιθέσεων όπως εκείνες που σημειώθηκαν στην Κολονία. "Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάποιον συγκεκριμένο κίνδυνο στην Αυστρία. Όμως (...) δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη όσον αφορά την ασφάλεια", διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα.

Να σημειωθεί ότι σήμερα συνελήφθη στην Ουκρανία ένας άνδρας που φέρεται ότι σχεδίαζε να εκτελέσει στην Οδησσό μια επίθεση παρόμοια με εκείνη του Βερολίνου.


Πηγή: imerisia.gr