Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στον Νίκο Καραγιάννη και το ypodomes.com o Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, Θάνος Βούρδας. Μίλησε για τα έργα που ολοκληρώνονται, τη νέα γενιά έργων, τα σχέδια της ΕΡΓΟΣΕ για διασυνοριακά έργα αλλά και τα έργα που έχουν προταθεί στο Πακέτο Γιουνκέρ.
Μεταξύ άλλων είπε για την ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού διαδρόμου Αθήνα-Θεσσαλονίκη την Άνοιξη του 2018, την έναρξη πολλών δημοπρατήσεων στον διάδρομο Αθήνα-Πάτρα, την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης μέχρι το τέλος του έτους στο σταθμό της Αθήνας κ.α. Αναλυτικά:
Ν.Κ: Θα ήθελα να μας πείτε για τα έργα που είναι σε εξέλιξη. Χρονοδιαγράμματα και δύο λόγια για την πορεία των έργων αλλά και των νέων δημοπρατήσεων.
Θάνος Βούρδας: Το πρώτο και σημαντικότερο είναι το έργο του Τιθορέα-Δομοκός το οποίο εξελίσσεται καλά και πιστεύουμε ότι θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει την Άνοιξη του 2018. Είναι πολύ βασικό να τονίσω ότι με την παράδοση του ολοκληρώνεται η διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη που θα διανύεται σε 3 ώρες και 25 λεπτά.
Στον άξονα Αθήνα-Πάτρα τώρα, το Φθινόπωρο του 2017 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της επιδομής (με διπλή γραμμή) και σηματοδότησης στο τμήμα Κιάτο-Ροδοδάφνη. Στο πρώτο τρίμηνο του 2017 θα βγει στον αέρα η εργολαβία για την ηλεκτροκίνηση του τμήματος και στόχος είναι από το καλοκαίρι του 2017 και μετά να λειτουργούν παράλληλα οι 2 εργολαβίες οπότε στο τέλος του 2018 να λειτουργεί πλήρως και με ηλεκτροκίνηση το τμήμα Αθήνα-Κιάτο-Ροδοδάφνη.
Στο κομμάτι Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος με τη μεγάλη Σήραγγα Παναγοπούλας, ένα δύσκολο τεχνικά έργο καθώς μιλάμε για διπλή σήραγγα 4,5χλμ και αναμένουμε να παραδοθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων το καλοκαίρι του 2017 και αφορά την υποδομή. Στο πρώτο εξάμηνο του 2017 προγραμματίζουμε την δημοπράτηση στο ίδιο τμήμα που αφορά την επιδομή (γραμμές), ηλεκτροκίνηση, σηματοδότηση και κατασκευή σταθμών μιας και μετά το Αίγιο δεν έχουμε μέχρι σήμερα σταθμούς κατά μήκος της νέας διπλής γραμμής.
Στο τμήμα Ψαθόπυργος-Μποζαϊτικα που ουσιαστικά μπαίνουμε στον αστικό ιστό της Πάτρας ξέρετε ότι στις 7 Νοεμβρίου έχουμε την απόφαση του ΣτΕ για την οριστική απόφαση αναδοχής του έργου. Ευελπιστούμε να είναι τέτοια η εξέλιξη που θα μας δώσει την ευκαιρία να υπογράψουμε τη σύμβαση που αφορά το τμήμα της υποδομής. Από αυτή την εξέλιξη εξαρτάται και ο επόμενος διαγωνισμός που αφορά το έργο της επιδομής-ηλεκτροκίνησης-σηματοδότησης και κατασκευής σταθμών.
Το τμήμα Μποζαϊτικα-Πάτρα είναι θέμα του ΟΣΕ καθώς είναι σε εξέλιξη η προμελέτη για την οριστική χάραξη. Πάντως είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση του τμήματος αυτού, που ολοκληρώνει τον Σιδηροδρομικό ΠΑΘΕΠ. Στόχος είναι το 2022 να έχει ολοκληρωθεί κατασκευαστικά.
Στο τμήμα Πολύκαστρο-Ειδομένη προγραμματίζουμε την ολοκλήρωση των εργασιών στο τέλος του 2017 και παράλληλα το ίδιο διάστημα θα ολοκληρωθεί νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα της υπογειοποίησης Μενεμένης.
Ν.Κ: Τα έργα στο τμήμα Αθήνα-Πειραιάς πότε ολοκληρώνονται και βασικό ερώτημα, πότε θα έχει ηλεκτροκίνηση ο Κεντρικός Σταθμός της Αθήνας;
Θάνος Βούρδας: Μέχρι το καλοκαίρι του 2017 θα έχει ολοκληρωθεί η ηλεκτροκίνηση από την Αθήνα και μέχρι το σταθμό του Πειραιά. Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του 2016 να έχει ολοκληρωθεί η ηλεκτροκίνηση μέχρι τον Κεντρικό Σταθμό (Στ.Λαρίσης). Θεωρούμε ότι το 2017 θα βρει το Κεντρικό Σταθμό της Αθήνας ηλεκτροκινούμενο.
Ν.Κ: Αναμένουμε την ολοκλήρωση των έργων στο Θριάσιο. Θα έχουμε και επόμενο βήμα εκεί, κάποιο άλλο έργο;
Θάνος Βούρδας: Εκεί αναμένουμε μέχρι το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα και τα μόνα που θα απομένουν είναι θέματα που δεν σχετίζονται με το έργο, όπως να «κουμπώσει» το φυσικό αέριο ή να γίνουν δοκιμαστικά λειτουργία. Το έργο όμως οριστικά ολοκληρώνεται στο τέλος του 2016. Έχουμε ήδη συζητήσει και είναι σε προχωρημένο στάδιο και σε συνδυασμό με τον υπό εξέλιξη διαγωνισμό της ΓΑΙΑΟΣΕ θα πρέπει να φτιαχτεί το σχήμα ΣΔΙΤ που θα διαχειριστεί συνολικά το χώρο. Η πρόταση που υπάρχει είναι να γίνει ΣΔΙΤ με πλειοψηφία δημοσίου που θα είναι μαζί ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ (ως ιδιοκτήτες και χειριστές του έργου) και ιδιωτική συμμετοχή η οποία θα αναλάβει το τμήμα σύνδεσης των 2 εκτάσεων, τις γερανογέφυρες και να είναι λειτουργικός ο όλος χώρος.
Ν.Κ: Μας είπατε για κάποια έργα που θα γίνουν στην Πελοπόννησο. Περιμένουμε όμως και ένα έργο αναβάθμισης στο τμήμα ΣΚΑ-Οινόη. Εκεί σε ποιο σημείο είμαστε;
Θάνος Βούρδας: Αυτή τη στιγμή είμαστε σε φάση ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για τη μελέτη. Είναι ένα έργο που έχει ενταχθεί στο ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Αναμένουμε να ολοκληρωθεί κατασκευαστικά μέσα στην συγκεκριμένη προγραμματική περίοδο. Να διευκρινίσω ότι δεν θα επηρεάσει επί της ουσίας της διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, αλλά με την ολοκλήρωση του θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο την χρονοαπόσταση. Δηλαδή το 3 ώρες και 25 λεπτά του 2018, θα γίνει ακόμα μικρότερο χάρις στην αναβάθμιση του ΣΚΑ-Οινόη.
Ν.Κ: Αυτό είναι ένα σπουδαίο νέο! Μετά την προμελέτη για το τμήμα Ρίο-Πάτρα ποια είναι τα επόμενα βήματα;
Θάνος Βούρδας: Κοιτάξτε, μετά την κατάθεση της προμελέτης τα επόμενα βήματα είναι οι οριστικές μελέτες και η υλοποίηση του έργου. Ανάλογα με την προμελέτη θα ξέρουμε τον τρόπο υλοποίησης.
Ν.Κ: Πείτε μας δυο λόγια για τις δημοπρατήσεις στη Θεσσαλία. Έχουμε ηλεκτροκίνηση σε Λάρισα-Βόλο και Παλαιοφάρσαλο-Καλαμπάκα.
Θάνος Βούρδας: Μιλήσαμε χθες με τον Περιφερειάρχη και ενημερωθήκαμε ότι ετοιμάζεται η πρόσκληση για το Παλαιοφάρσαλο-Καλαμπάκα. Κατόπιν εμείς θα καταθέσουμε το τεχνικό δελτίο να εγκριθεί για να προκηρύξουμε το έργο, έχουμε πάρει περιβαλλοντικούς όρους. Για το Λάρισα-Βόλος έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ενοποιήσαμε 2 έργα σε ένα. Το ένα αφορούσε την ηλεκτροκίνηση και το άλλο τον εκσυγχρονισμό της γραμμής στη Βιομηχανική περιοχή. Στα τελευταία 9χλμ θα πάμε μέσα από το ΒΙΠΕ και όχι από τη Νέα Ιωνία ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα που έρχεται από το 1994. Ολοκληρώσαμε το κομμάτι των μελετών για τη τοπογράφηση-χάραξη αναμένεται η έγκριση από το Δασαρχείο, ολοκληρώνουμε μέχρι τον Γενάρη τα υδραυλικά και τα στατικά προκειμένου να είναι έτοιμο προς πρροκήρυξη.
Ν.Κ: Ποιες είναι οι προοπτικές για την επέκταση του Προαστιακού στο Λαύριο;
Θάνος Βούρδας: Η επέκταση αυτή είναι σύνθετη, εμείς το βάλαμε ως πρόταση στο Juncker Plan γιατί η προϋπόθεση του προαστιακού είναι η αξιοποίηση του λιμανιού. Δεν αρκεί να κάνουμε ένα έργο απλά για να το κάνουμε, θέλουμε ένα έργο λειτουργικό. Εφόσον το master plan του λιμανιού επικαιροποιηθεί θέλουμε ο Προαστιακός να κουμπώνει σε ένα λιμάνι που θα είναι σημείο εκκίνησης κρουαζιέρας και θα απέχει μόλις 20 λεπτά από το Αεροδρόμιο, ως είθισται δηλαδή και επιπλέον να εξυπηρετεί και την επιβατική κίνηση του λιμανιού. Δεν έχει νόημα να κάνουμε στις μέρες έργα που δεν είναι βιώσιμα και δεν θα τα χρησιμοποιούμε.
Ν.Κ: Πάμε στα μελλοντικά έργα. Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της ΕΡΓΟΣΕ;
Θάνος Βούρδας: Έχουμε δρομολογήσει την ολοκλήρωση του ΠΑΘΕΠ, ολοκληρώνουμε την αναβάθμιση για το Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας με εξασφαλισμένους πόρους που είναι δύσκολο έργο. Ο προσανατολισμός είναι στο να δώσουμε μία βαρύτητα στα διασυνοριακά έργα, δηλαδή στα έργα που κουμπώνουν με τα σιδηροδρομικά δίκτυα των γειτονικών μας χωρών και αποτελούν διέξοδο προς Ανατολική, Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Έχουμε τον άξονα Ειδομένης και Προμαχώνα. Τώρα έχουμε τον άξονα Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο-Σβίλεγκραντ-Μπουργκάς. Έχουμε συμφωνήσει με τους Βούλγαρους και πιθανόν να το οριστικοποιήσουμε μέσα στο Δεκέμβριο και να διευρύνουμε τη δική μας πρόταση στο Πακέτο Γιουνκέρ και να καταθέσουμε από κοινού για να διασφαλίσουμε πιο εύκολα τους πόρους σε ένα άξονα με μεγάλη εθνική και εμπορευματική αξία και στον ενεργειακό αλλά και τον εμπορευματικό τομέα.
Έχουμε και τον τέταρτο άξονα με τη σιδηροδρομική γραμμή που πάει από την Κοζάνη στη Φλώρινα και μέσω Κρυσταλλοπηγής στο Πόγραδετς. Εδώ έχουμε καταθέσει μαζί με το Αλβανικό Υπουργείο Μεταφορών όπου συμμετέχει η ΕΡΓΟΣΕ ως leader πρόταση στο Interreg για τη μελέτη σκοπιμότητας. Λογικά θα έχουμε στις αρχές του 2017 την έγκριση για να ξεκινήσουν τα έργα. Σήμερα είχαμε συνάντηση μαζί με τη Γ.Γ.Μεταφορών κα Πέτη Πέρκα και το Γ.Γ.Μεταφορών του Αλβανικού Υπουργείου όπου επιβεβαιώσαμε το ενδιαφέρον για αυτόν τον άξονα. Ο προσανατολισμός είναι στους Διασυνοριακούς άξονες που μπορούν πιο εύκολα να εξασφαλίσουν χρηματοδοτήσεις και από κει και πέρα να δούμε ποια κομμάτια του Περιφερειακού Δικτύου είναι βιώσιμα και μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Ένα από αυτά είναι το Πάτρα-Πύργος-Κατάκολο-Ολυμπία που επίσης έχει μπει στο Πακέτο Γιουνκέρ αλλά και μικρής εμβέλειας έργα που μπορούν να γίνουν σε συνεργασία με ιδιώτες όπου αυτό που θα γίνει είναι να κουμπώσουν παλιές γραμμές στο κεντρικό μας δίκτυο. Δηλαδή μικρής κλίμακας έργα με ιδιωτική χρηματοδότηση τα οποία θα εξυπηρετούν εμπορευματικές μεταφορές.
Συντάκτης: Νίκος Καραγιάννης
Πηγή: ypodomes.com