Τι αποφασίστηκε στην πρώτη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας η οποία συνεδρίασε στην Αθήνα με τη συμμετοχή του Γιάννη Μπουτάρη.
Μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να ξεκινήσουν οι πρώτες παρεμβάσεις στο σταθμό Βενιζέλου με στόχο αυτός να ολοκληρωθεί το 2021 προκειμένου να ενταχθεί στη συνέχεια στο δίκτυο του μετρό Θεσσαλονίκης το οποίο, με βάση τον προγραμματισμό, θα ξεκινήσει τη λειτουργία του ένα χρόνο νωρίτερα.
Το χρονοδιάγραμμα αυτό συζητήθηκε στην πρώτη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας η οποία συγκροτήθηκε στο πλαίσιο του «μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας για τη μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων» που υπογράφηκε πριν από λίγο καιρό ανάμεσα στα υπουργεία Πολιτισμού και Υποδομών, στην Αττικό Μετρό Α.Ε. και στο δήμο Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για τη συμφωνία η οποία, έπειτα από σχεδόν δυόμισι χρόνια προστριβών ανάμεσα στο δήμο και την Αττικό Μετρό Α.Ε., άνοιξε το δρόμο για τη λύση του γόρδιου δεσμού, όπως είχε εξελιχθεί η υπόθεση με τις αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν στον συγκεκριμένο σταθμό.
Ποιοι συμμετέχουν στην ομάδα
Η σύνθεση της ομάδας εργασίας αποφασίστηκε πριν από μερικές ημέρες από την γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη. Είναι πενταμελής και σε αυτήν συμμετέχουν με έναν εκπρόσωπο τα τέσσερα συμβαλλόμενα μέρη που συνυπέγραψαν το μνημόνιο καθώς και ένας εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης. Ο δήμος Θεσσαλονίκης εκπροσωπείται από τον πρώην αντιδήμαρχο Ανδρέα Κουράκη με αναπληρωτή του τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ Κοσμά -Αθανάσιο Στυλιανίδη, ενώ από την Αττικό Μετρό Α.Ε. συμμετέχει ο επικεφαλής της εταιρείας στη Θεσσαλονίκης Γιώργος Κωνσταντινίδης. Η ομάδα εργασίας συνεδρίασε για πρώτη φορά το απόγευμα της Δευτέρας στην Αθήνα, παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και της κυρίας Βλαζάκη οι οποίοι θα παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr σε αυτήν την πρώτη συνεδρίαση έγινε μια αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης, ενώ συζητήθηκαν και οι προτεραιότητες καθώς και το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν στο χώρο του σταθμού.
Τα επόμενα βήματα
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αυτό περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
1. Η πρώτη ενέργεια η οποία θα γίνει μάλιστα μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, είναι η άμεση εκπόνηση μελέτης για την προστασία των αρχαιοτήτων από τα όμβρια ύδατα. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να γίνει κοινή σύσκεψη ανάμεσα στην Αττικό Μετρό Α.Ε., το υπουργείο Πολιτισμού, το δήμο Θεσσαλονίκης και την ΕΥΑΘ Α.Ε. προκειμένου να αποφασιστεί ο τρόπος παροχέτευσης των ομβρίων υδάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες η Αττικό Μετρό Α.Ε. έχει ήδη έτοιμη μια μελέτη η καταλληλότητα της οποίας θα εξεταστεί στην επικείμενη σύσκεψη.
2. Θα γίνει στεγανοποίηση των αρχαιοτήτων ώστε να ακολουθήσει η αποκατάσταση του οδοστρώματος επί της Εγνατίας οδού. Επ’ αυτού θα υποβληθεί εντός του Σεπτεμβρίου μελέτη από την Αττικό Μετρό Α.Ε. και οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν την άνοιξη του 2017.
3. Θα γίνουν ανασκαφικές εργασίες μέσα στο σκάμμα όπου βρίσκονται οι αρχαιότητες προκειμένου να εξοικονομηθεί χώρος για τα συστήματα εξαερισμού και τα κλιμακοστάσια. Θα προηγηθεί προεργασία από την Αττικό Μετρό με σκοπό να υπάρξει η μικρότερη δυνατή παρέμβαση στις αποκαλυφθείσες αρχαιότητες.
4. Σε συνεργασία με τους μελετητές οι οποίοι επεξεργάστηκαν την πρόταση του δήμου Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, θα γίνει προσαρμογή της πρότασης που έχει καταθέσει ο δήμος, στα νέα δεδομένα. Η πρώτη συνάντηση επ’ αυτού ορίστηκε για τις αρχές Σεπτεμβρίου.
5. Τέλος, θα προκηρυχθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων και τη διασύνδεσή τους με γειτνιάζοντα μνημεία και αρχαιότητες όπως η ρωμαϊκή αγορά, οι αρχαιότητες της πλατείας Διοικητηρίου, το Αλκαζάρ, η πλατεία Ελευθερίας κ.ά.
Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα θα εξελίσσονται φυσικά οι αρχαιολογικές εργασίες προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο της ανασκαφής.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του δήμου Θεσσαλονίκης στην ομάδα εργασίας, Ανδρέα Κουράκη, κατά την προχθεσινή πρώτη συνεδρίαση ζητήθηκε από τον ίδιο αλλά και από άλλους οι συνεδριάσεις της ομάδας να γίνονται κατά κύριο λόγο στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, ο κ. Κουράκης εξήγησε στη Voria.gr ότι θα προτείνει να συγκροτηθεί ειδική ομάδα και στο δήμο Θεσσαλονίκης με αυτό το αντικείμενο ώστε η εκάστοτε διοίκηση αλλά και το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου να είναι ενήμεροι για τις εξελίξεις, αλλά και να παρέχεται η αναγκαία διοικητική υποστήριξη προς τον εκάστοτε εκπρόσωπο του δήμου ο οποίος θα συμμετάσχει στην ομάδα εργασίας για το σταθμό της Βενιζέλου.
Πηγή:voria.gr