Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Η σιδηροδρομική αναβάθμιση της γραμμής Φλώρινας-Μοναστηρίου στην συνάντηση Κοτζιά – Πόποσκι.

Σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-πΓΔΜ έδωσε η υλοποίηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Πόποσκι, αμέσως μετά από συνάντηση στα Σκόπια, στο πλαίσιο της επίσκεψης του έλληνα υπουργού. Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι Ελλάδα και πΓΔΜ θα βαδίσουν μαζί στην ΕΕ, μόλις λυθεί το ζήτημα της ονομασίας.
Και οι δύο υπουργοί ξεκαθάρισαν ότι η διαδικασία των ΜΟΕ δεν συνδυάζεται με κανέναν τρόπο με το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, ωστόσο παρατήρησαν ότι είναι σημαντική η συμβολή τους στη βελτίωση των διμερών σχέσεων και στη δημιουργία κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης στο πλαίσιο της συνάντησής τους, για περαιτέρω συνεργασία σε θέματα Παιδείας, Ενέργειας και Μεταφορών.
Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι συζήτησαν για την κατασκευή ενός αγωγού πετρελαίου στην αρχή και φυσικού αερίου αργότερα, ο οποίος θα συνδέει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τα Σκόπια και επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Φλώρινας-Μοναστηρίου.
Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ακόμη να συστηματοποιήσουν τη συνεργασία στον τομέα της οικονομίας και της χρηματοδότησης και να δουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να πάρουν κοινά έργα Ελλάδα και πΓΔΜ με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Από την πλευρά του, ο κ. Πόποσκι τόνισε την ανάγκη να υπάρξει και νέος διασυνοριακός δίαυλος εκτός από τη Γευγελή και τη Φλώρινα.

Πηγή: tovima.gr