Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Απαράδεκτη η απουσία σύνδεσης των ΚΤΕΛ με Λεωφορεία και Μετρό.

Εχθές το απόγευμα όπως έβγαινα από το σταθμό Μετρό ΕΛΑΙΩΝΑΣ με πλησίασε μία οικογένεια τουριστών οι οποίοι πολύ ευγενικά με ρώτησαν πως μπορούν να πάνε στον "kifisos". Κατάλαβα ότι ψάχνουν να βρουν τον σταθμό ΚΤΕΛ του Κηφισού.
Τους ρώτησα αν ήθελα να πάνε κάπου εκτός Αθηνών και μου απάντησαν ότι θέλουν να πάνε στο Λουτράκι. Τότε τους συμβούλεψα να πάρουν ένα ταξί μέχρι το σταθμό γιατί είναι μακριά καθώς μη γνωρίζοντας τη γεωγραφία της πόλης, πίστευαν ότι θα μπορούσαν να πάνε μέχρι τα ΚΤΕΛ με τα πόδια.
Φεύγοντας, η οικογένεια με ευχαρίστησε που μπήκα στον κόπο να τους ενημερώσω καθώς έδειχναν λίγο χαμένοι στο χάος που επικρατεί έξω από την περιοχή του σταθμού ΕΛΑΙΩΝΑΣ.
Αμέσως ήρθε η σκέψη στο μυαλό μου ότι συνήθως στις Ευρωπαϊκές πόλεις, μεγάλες ή μικρές οι τερματικοί των "ΚΤΕΛ" βρίσκονται στο κέντρο των πόλεων και οι πολίτες έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτό και το ίδιο προφανώς θεώρησαν αυτοί οι τουρίστες. Αυτό στην Αθήνα δεν συμβαίνει καθώς η πρόσβαση στα ΚΤΕΛ γίνεται είτε με ταξί ή κάποια τοπική λεωφορειακή γραμμή.
Η θέση του σταθμού ΚΤΕΛ στον Κηφισό είναι εκτός κέντρου όπως εκτός κέντρου είναι και η θέση του σταθμού ΚΤΕΛ στην οδό Λιοσίων, που στην πραγματικότητα ούτε καν στην Λιοσίων είναι αλλά σε ένα στενό μεταξύ Λιοσίων και Αχαρνών.
Όταν λοιπόν κάποιος Αθηναίος, ξένος τουρίστας ή επισκέπτης από την περιφέρεια θελήσει να κινηθεί από και προς τους 2 κεντρικούς σταθμούς της πρωτεύουσας είναι αντιμέτωπος με μία περίεργη πραγματικότητα καθώς κανένας τερματικός δεν είναι συνδεδεμένος με μία απευθείας γραμμή προς το κέντρο της πόλης και το δίκτυο Μετρό.
Εδώ λοιπόν υπάρχει ένα τεράστιο κενό στην εξυπηρέτηση του κοινού της πόλης καθώς θα μπορούσε να δρομολογηθεί μία γραμμή εξπρές (κάτι σαν shuttle bus) που να ενώνει το Σύνταγμα με τους 2 σταθμούς ΚΤΕΛ (ΚΗΦΙΣΟΥ-ΛΙΟΣΙΩΝ) με μία κυκλική γραμμή, σταματώντας και στους σταθμούς ΟΜΟΝΟΙΑ, ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ, ΕΛΑΙΩΝΑΣ, ΣΕΠΟΛΙΑ, ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑ, ΒΙΚΤΩΡΙΑ.
Θα πρέπει να σκεφτούμε ότι όσο καθυστερούν τα σχέδια για την κατασκευή ενός ενιαίου σύγχρονου τερματικού σταθμού ΚΤΕΛ πάνω από το σταθμό ΕΛΑΙΩΝΑΣ, τόσο γίνεται επιτακτική ανάγκη για πιο εύκολη και πιο χρηστική μετάβαση από και προς αυτούς τους 2 κεντρικούς σταθμούς.
Επίσης, όσο η Αθήνα θα μεγαλώνει τουριστικά, τόσο θα μεγαλώνει και το ενδιαφέρον των τουριστών για κοντινά ή και μακρινά ταξίδια από την πόλη και θα αναζητούν τρόπους μετακίνησης με τα ΚΤΕΛ.
Σε αυτό το πλαίσιο μία συνεργασία του Υπουργείου Υποδομών, με το Υπουργείο Τουρισμου και το Δήμο Αθηναίων θα μπορούσε να φέρει γρήγορα αποτελέσματα και να δρομολογηθεί μία εξπρές γραμμή που να δώσει τέλος στο σημερινό χάος που (ούτως ή άλλως) συναντάς σε αυτούς τους σταθμούς που ομολογουμένως κάνουν φιλότιμες προσπάθειες αλλά η κατάσταση στους χώρους αυτούς και γύρω από αυτούς παραπέμπει σε άλλες δεκαετίες και άλλες -μή Ευρωπαϊκές- πόλεις.
Το ζητούμενο είναι, αν μπορεί να δρομολογηθεί και να ανοίξει το νέο ΚΤΕΛ του Ελαιώνα, μπορεί να δοθεί μία λύση στο ανεπίτρεπτο φαινόμενο οι 2 σταθμοί ΚΤΕΛ σε Κηφισό και Λιοσίων, 2 από τις βασικές πύλες σύνδεσης της πρωτεύουσας με τις υπόλοιπες Ελληνικές πόλεις να μην έχουν απευθείας συνδέσεις με το κέντρο της πόλης και το δίκτυο των μέσων σταθερής τροχιάς και να διορθωθεί μία ομολογουμένως καθόλου κολακευτική κατάσταση.



Συντάκτης: Νίκος Καραγιάννης
Πηγή: ypodomes.com