Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Βιβλιοθήκη Αμυνταίου. Ένας φάρος πολιτισμού για την πόλη.

Εξωτερικό ντεκόρ παλιά βαγόνια του ΟΣΕ

«Πραγματική κυψέλη πνεύματος» χαρακτήρισε τη Βιβλιοθήκη Αμυνταίου, την οποία εγκαινίασε το Σάββατο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ για «φάρο πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή» έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και προανήγγειλε ότι θα ενταχθεί στο Σύστημα Δημόσιων Βιβλιοθηκών και θα στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό.
Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Αμυνταίου περιλαμβάνει πάνω από 6.000 βιβλία, 4.000 φωτογραφίες, καθώς και γλυπτά του αείμνηστου σπουδαίου Δημήτρη Καλαμάρα, καθηγητή γλυπτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με καταγωγή από τη Φλώρινα. Εξω από το κτίριο υπάρχουν παλιά βαγόνια του ΟΣΕ, κάποια από τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί από τον σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο στην κινηματογραφική ταινία «Το μετέωρο βήμα του πελαργού».

Επιμέλεια

Εχει συνδεθεί ψηφιακά με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και την επιμελείται ο ζωγράφος και σκηνογράφος Γιάννης Μετζικώφ, ο οποίος επιμελείται επίσης όλους τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς της Βουλής των Ελλήνων. «Κάθε δημόσια βιβλιοθήκη είναι μια πραγματική κυψέλη πνεύματος, μέσω της οποίας η πολιτεία επιτελεί, έναντι των πολιτών της, μια πολύ σημαντική αποστολή. Ειδικά όμως στον τόπο μας αυτή η αποστολή αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία, γιατί εμείς οι Ελληνες φέρουμε τη βαριά κληρονομιά που μας αφήνει το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, η αρχαία ελληνική παιδεία και, βεβαίως, η μήτρα αυτή του σύγχρονου πολιτισμού μας» δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης δήλωσε ότι θα ενταχθεί στο Σύστημα Δημόσιων Βιβλιοθηκών και θα επιδιωχθεί να βρεθεί εξειδικευμένο προσωπικό για τη λειτουργία της, με άνοιγμα στην κοινωνία και όχι ως αποθήκη βιβλίων. Με τους πρώτους διορισμούς που θα κάνει η κυβέρνηση θα διορίσει μόνιμο προσωπικό στις δημόσιες βιβλιοθήκες της χώρας και η βιβλιοθήκη του Αμυνταίου θα είναι από τις πρώτες που θα στελεχωθούν.
Η βιβλιοθήκη φέρει το όνομα του πρώην βουλευτή Γιώργου Λιάνη, ο οποίος δώρισε μεγάλο μέρος του αρχείου και τα εγκαίνια έγιναν στη διάρκεια των εκδηλώσεων Πρέσπες 2016. Ακολούθησε στο προαύλιο του κτιρίου το θεατρικό δρώμενο «Οι κυρίες της λίμνης», ενώ το βράδυ δόθηκε συναυλία στα ερείπια της βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου, με τον Διονύση Σαββόπουλο και την Ελένη Βιτάλη.
Παραδοσιακή ενδυμασία στον χώρο της βιβλιοθήκης
Παραδοσιακή ενδυμασία στον χώρο της βιβλιοθήκης