Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Οι νέες επικουρικές συντάξεις θυσιάζονται για τις παλιές.

Εάν το Ταμείο πλήρωνε αύριο και τις περίπου 120.000 επικουρικές συντάξεις που εκκρεμούν, θα απαιτούνταν επιπλέον τουλάχιστον 380 εκατ. με δραματικές συνέπειες για το έλλειμμα του ΕΤΕΑΕΠ, όπως θα ονομαστεί το Ταμείο μετά και την προσάρτηση σε αυτό των ταμείων Πρόνοιας.
Ο ρυθμός έκδοσης των συντάξεων που βρίσκονται έως και 3,5 χρόνια σε εκκρεμότητα θα κρίνει την τύχη των ήδη καταβαλλόμενων παροχών στο υπερεπικουρικό ταμείο της χώρας, που άνοιξε για τα καλά τον χορό των περικοπών από τον Ιούλιο, όταν και ξεκίνησε η εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου 4387/ 2016, που θα μείνει γνωστός στην ασφαλιστική ιστορία ως νόμος Κατρούγκαλου.

Εάν το Ταμείο πλήρωνε αύριο και τις περίπου 120.000 επικουρικές συντάξεις που εκκρεμούν, θα απαιτούνταν επιπλέον τουλάχιστον 380 εκατ. με δραματικές συνέπειες για το έλλειμμα του ΕΤΕΑΕΠ, όπως θα ονομαστεί το ταμείο μετά και την προσάρτηση σε αυτό των ταμείων Πρόνοιας. Η ρητή δέσμευση του υπουργείου Εργασίας, μέσω του 3ου μνημονίου αλλά και του πρόσφατου ασφαλιστικού, να μη χρηματοδοτεί το ΕΤΕΑ και η ταυτόχρονη δέσμευση του Ταμείου να μην παράγει ελλείμματα, εκ των πραγμάτων φρενάρουν την έκδοση νέων συντάξεων, οι οποίες θυσιάζονται για τις ήδη καταβαλλόμενες...

Μιλώντας στην «Κ» ο διοικητής του Ταμείου Θανάσης Καποτάς, εκτιμά ότι διατηρώντας τον ρυθμό έκδοσης των νέων συντάξεων στο σημερινό επίπεδο, το 2016 θα κλείσει με ισοσκελισμένο ισολογισμό. Σε αυτό, θα συντελέσουν οι μειώσεις των συντάξεων, που αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του Οκτωβρίου, η αύξηση των εισφορών που ξεκίνησε τον Ιούλιο, αλλά και η προσπάθεια ρύθμισης απαιτήσεων που ενδέχεται να ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ και αφορούν οφειλές άλλων ταμείων προς το ΕΤΕΑΕΠ. Ηδη, η διοίκηση του Ταμείου βρίσκεται σε συζητήσεις με τα υπόλοιπα ταμεία, προκειμένου να ξεκινήσει η τμηματική καταβολή μέρους ή του συνόλου των χρεών. Παράλληλα, το Ταμείο διαθέτει κεφάλαια ύψους περίπου 90 εκατ. ευρώ από προηγούμενες ρευστοποιήσεις περιουσίας, προκειμένου να καλύψει μια πιθανή «τρύπα» στα έσοδα, χωρίς να απαιτηθεί νέα, επιπλέον μείωση στις επικουρικές συντάξεις των 1.236.425 συνταξιούχων του.

Βάσει των πρώτων εκτιμήσεων, εφόσον ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός του συνόλου των συντάξεων, τον Οκτώβριο, περίπου 220.000 με 230.000 συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται, μεσοσταθμικά κατά σχεδόν 10%. Από αυτούς κάποιοι, λίγοι, θα υποστούν μειώσεις ακόμη και κατά 38%. Ηδη, στις πληρωμές Αυγούστου σε μειώσεις οδηγήθηκαν περίπου 66.900 συντάξεις, ενώ περίπου 150.000 εκτιμώνται οι επιπλέον συντάξεις που θα είναι μειωμένες μετά και τις πληρωμές στις 2 Σεπτεμβρίου. Για τον Οκτώβριο, μένουν περίπου 120.000 συντάξεις με ειδικά καθεστώτα, ώστε να κλείσει ο κύκλος αναπροσαρμογής 1,23 εκατομμυρίου επικουρικών συντάξεων. Στις πληρωμές του Οκτωβρίου, βέβαια, δεν θα εμφανιστούν μόνο οι μειώσεις σε όσους από τους τελευταίους 120.000 συνταξιούχους ο επανυπολογισμός οδηγήσει σε «μαχαίρι», αλλά και η πρώτη δόση της επιστροφής των αναδρομικών, αφού ο ασφαλιστικός νόμος προβλέπει ότι οι μειώσεις στις επικουρικές ξεκινούν από τις συντάξεις Ιουνίου και ήδη σχεδιάζεται η αναδρομική επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών σε τρεις δόσεις (Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο).

Από τις περικοπές, η εξοικονόμηση εκτιμάται σε 25 εκατ. ευρώ τον μήνα, ήτοι 150 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2016, έναντι εκτιμώμενου ελλείμματος της τάξης των 550 εκατ. ευρώ. Βέβαια ήδη το Ταμείο έχει εκταμιεύσει 240 εκατ. ευρώ από το Κοινό Κεφάλαιο στο οποίο πλέον η περιουσία του ανέρχεται σε 1,250 δισ. ευρώ, επί συνόλου περιουσίας 2,3 δισ. ευρώ, και από τον τρέχοντα μήνα αναμένει σημαντική αύξηση στα έσοδα από την αύξηση των εισφορών από 6% σε 7%, που αναμένεται στο τέλος του 2016 να ανέλθουν σε 150 με 160 εκατ. ευρώ.

Κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια εξισορρόπησης των εσόδων με τα έξοδα διαδραματίζει η έκδοση νέων συντάξεων, καθώς στο ΕΤΕΑ εκτιμάται ότι υπάρχουν σε αναμονή, έως και 3,5 χρόνια, περίπου 120.000 αιτήσεις για έκδοση σύνταξης. Σχεδόν οι μισές, δηλαδή περί τις 62.000 αιτήσεις, αφορούν στο επικουρικό του ΙΚΑ, το Ταμείο των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.


ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ
Πηγή: kathimerini.gr