"Σήμερα θα περάσει το πρώτο τρένο και θα αποκατασταθεί η κυκλοφορία"
"Η Ειδομένη είχε γίνει πλέον φαβέλα", είπε ο Νίκος Τόσκας, ο οποίος υποστήριξε ότι ο αποκλεισμός των δημοσιογράφων και των φωτορεπόρτερ από την επιχείρηση εκκένωση της περιοχής έγινε για το... καλό τους!
«Πήγε καλά η επιχείρηση (εκκένωσης της Ειδομένης), από χθες η σιδηροδρομική γραμμή είναι ανοικτή. Σήμερα θα περάσει το πρώτο τρένο και θα αποκατασταθεί η κυκλοφορία. Έχουν απομείνει 1500 άτομα και σήμερα θα φύγουν, είναι σε εξέλιξη η μετακίνησή τους. Άλλα 2000 άτομα θα μετακινηθούν πιθανόν τη Δευτέρα. Πηγαίνουν σε οργανωμένα κέντρα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, η κατάσταση είναι καλύτερη από τον λασπότοπο της Ειδομένης. Μπορούμε εκεί σαν κράτος να τους δώσουμε στέγη, τροφή και να τους βάλουμε σε μία σειρά, κάποιοι από αυτούς να επωφεληθούν από τη συμφωνία και να μετακινηθούν σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες», είπε στον Alpha 989 ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.
Τόνισε ότι «δεν είναι καθόλου εύκολη επιχείρηση, προετοιμάστηκε πολύ καλά και έγινε καλή ενημέρωση των ανθρώπων ότι δεν μπορούν να μείνουν σε αυτόν τον τόπο, το συμφέρον τους είναι να πάνε σε οργανωμένες δομές, πείστηκαν από τις αρχές τις χώρας» και κατήγγειλε ότι «κάποιοι είχαν συμφέρον να τους κρατούν εκεί. Παίζονταν πολλά μικροσυμφέροντα, πείθονταν από κάποιους που τους έλεγαν να παραμείνουν εκεί γιατί εκεί θα φτιαχτεί η δομή. Πολλές ΜΚΟ πρόσφεραν πολύτιμο έργο, άλλες ΜΚΟ όμως ήταν εμπορικές επιχειρήσεις και άλλες έπαιζαν με την παραπληροφόρηση με σκοπό να διατηρήσουν το «μαγαζί» τους εκεί».
«Γινόταν αγώνας δρόμου, πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας προκειμένου να μειωθεί η παραβατικότητα, να μην υπάρχουν διακινητές. Η περιοχή είχε γίνει πλέον φαβέλα. Εμείς σαν οργανωμένο σύνολο οφείλαμε και λέγαμε την αλήθεια, ότι δεν υπάρχει ελπίδα να πάνε στην Ε. Ε. Έκαναν μεγάλο κακό αυτοί οι οποίοι στο όνομα της περιφερειακής τους αντίληψης και των εμπορικών συμφερόντων κρατούσαν κόσμο εκεί», πρόσθεσε.
Επεσήμανε ότι «έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε έναν ανθρωπισμό που θα στηριχθεί στις σωστές δομές του κράτους, με τα προβλήματά τους… και σε έναν ανθρωπισμό που έχει στηριχθεί στο λασπότοπο της Ειδομένης. Η αριστερή αντίληψη, η ανθρωπιστική αντίληψη που αγγίζει και τον άνθρωπο και τον λαό μας είναι η αντίληψη των οργανωμένων καταυλισμών όπου θα τους παρέχουμε ό,τι μπορούμε και όχι η διατήρηση του ανθρώπου στη λάσπη, όπου από ελεημοσύνη θα τους δώσουμε ένα πιάτο φαί και θα έχουμε τη συνείδησή μας ήσυχη. Ανθρωπισμός δεν είναι η διατήρηση του ανθρώπου στην εξαθλίωση και η διατήρηση του κλάματος και του πόνου. Είναι ψευδεπίγραφη μορφή ανθρωπισμού και δεν είναι μορφή που σέβεται αυτούς τους ανθρώπους».
Για τον αποκλεισμό των δημοσιογράφων, ο κος Τόσκας είπε ότι «οφείλαμε να προστατεύσουμε τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ γιατί δεν ξέραμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Δεν ήμασταν καθόλου σίγουροι ότι θα εξελίσσονταν έτσι (ομαλά). Ήταν μέσα στο σχέδιό μας η προαναγγελία, οι διαρροές, ήταν μέσα στην τακτική μας ώστε να γίνει σε όλους γνωστό και να προετοιμαστούν ψυχολογικά, πολλοί από αυτούς είχαν μαζέψει και τα πράγματά τους. Από σήμερα θα προωθηθούν και πάλι οι δημοσιογράφοι».
Επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι «προκλητικά προσπαθεί να κάνει τον Ρομπέν των Δασών της προστασίας της ελεύθερης πληροφόρησης. Ας αφήσουν τις «πλερέζες» και να κοιτάξουν πώς λειτουργεί η αστυνομία. Εκτός αν η αντιπολίτευση άρχισε να σκέφτεται ελευθεριακά πλέον και δεν θέλει τόσο κράτος και θέλει να υπάρχουν Φαβέλες και Ειδομένες».
Αναφερόμενος στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, είπε πως «η Τουρκία προς το παρόν σέβεται τη συμφωνία. Υπάρχει πάντα η ανησυχία μήπως αλλάξει η πολιτική της γείτονος χώρας. Είναι συμφωνία με την ΕΕ και τα μηνύματα Ερντογάν είναι προς την ΕΕ.Πιστεύουμε ότι θα γίνει σεβαστή η συμφωνία από την Τουρκία και θα κυλήσει ομαλά η επόμενη περίοδος».
Σε ερώτηση για τον τρόπο τήρησης της Δημόσιας Τάξης ο κος Τόσκας απάντησε: «Η χώρα πρέπει να προχωρήσει με δημοκρατικό τρόπο, οι διαμαρτυρίες να είναι με δημοκρατικό τρόπο και τις σεβόμαστε απόλυτα».
Με αφορμή τη μήνυση που υπέβαλε η Λαϊκή Ενότητα, ο υπουργός είπε ότι «αυτές τις μέρες θα έρθει το πόρισμα. Πέρα από τον εντυπωσιασμό που προσπάθησε να κάνει η συγκεκριμένη παράταξη και έλεγχος υπάρχει και προσπαθούμε να μη χρησιμοποιούμε μέσα που δεν πρέπει. Η λέξη εκτεταμένη (βία) είναι ανακριβής».
Τόνισε, τέλος, ότι «υπάρχει έλεγχος αλλά απόλυτος (έλεγχος) δεν μπορεί να υπάρξει στην κοινωνία».
Πηγή: Alpha 989