Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Δύο απαντήσεις για τη Σιδηροδρομική Εγνατία.

Αρχές Μαρτίου του 2016 ο βουλευτής Σερρών της Ένωσης Κεντρώων, Τάσος Μεγαλομύστακας κατέθεσε ερώτηση στο υπουργείο υποδομών μεταφορών και δικτύων, σχετικά με τη χάραξη της Σιδηροδρομικής Εγνατίας. Με την ερώτησή του διατύπωνε τις ανησυχίες των φορέων του Νομού Σερρών, σύμφωνα με τις οποίες η Σιδηροδρομική Εγνατία θα ακολουθήσει την Εγνατία Οδό, άρα η πόλη και ο Νομός Σερρών θα είναι εκτός του νέου σιδηροδρομικού δικτύου. Στην ερώτηση του βουλευτή ο υπουργός υποδομών, μεταφορών και δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, έθεσε υπόψη έγγραφα της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. και του ΟΣΕ Α.Ε. Με ημερομηνία 9 Μαρτίου οι ΕΡΓΟΣΕ απαντά στον βουλευτή του νομού Σερρών: «Η χάραξη της Σιδηροδρομικής Εγνατίας όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στους εγκεκριμένους χάρτες των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών 2014 – 2020, είναι απόρροια της εθνικής και κοινοτικής πολιτικής για την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας. Αποτελεί αρμοδιότητα του ΟΣΕ και του υπουργείου υποδομών, μεταφορών και δικτύων. Η ΕΡΓΟΣΕ υλοποιεί τα έργα εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου, με συγχρηματοδότηση από τα επιχειρησιακά προγράμματα των προγραμματικών περιόδων. Η ιεράρχηση των έργων προκειμένου να ληφθεί απόφαση για εκείνα που θα προωθηθούν προς υλοποίηση είναι αρμοδιότητα του ΟΣΕ». Αυτή την απάντηση υπογράφει ο Διευθύνων Σύμβουλος Αθανάσιος Βούρδας.

Ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος με ημερομηνία 11 Μαρτίου του 2016, απαντά στον κ. Αναστάσιο Μεγαλομύστακα: «Ο ΟΣΕ ήδη εκπονεί μελέτες για τη βελτίωση με παραλλαγές της χάραξης στο τμήμα Στρυμόνας – Σέρρες – Τοξότες, με στόχο τη δημιουργία υποδομής και επιδομής ικανής για την κυκλοφορία και δρομολογίου προαστιακού χαρακτήρα, όπως επίσης μελέτες εκπονεί στο τμήμα μεταξύ Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, εξαρτώμενο από τη χρηματοδότηση του έργου στο παραπάνω τμήμα. Η εκπόνηση της προμελέτης του τμήματος της σιδηροδρομικής Εγνατίας μεταξύ Θεσσαλονίκης – Αμφίπολης θα προκηρυχθεί από τον ΟΣΕ την άνοιξη του 2016, η δε ολοκλήρωση των μελετών είναι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, εξαρτώμενο βέβαια κι από τη χρηματοδότηση του όλου έργου. Συνεπώς σήμερα δεν είναι γνωστό το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης μελέτης».

Τη συγκεκριμένη απάντηση υπογράφει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Θεοφανόπουλος.

Τις προηγούμενες ημέρες τέθηκε πάλι στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας το θέμα της σιδηροδρομικής Εγνατίας. Αυτοί σχολίασαν τις αντιδράσεις κυρίως από τις Σέρρες, λέγοντας ότι η απόφαση είναι ειλημμένη και η σιδηροδρομική Εγνατία θ΄ ακολουθήσει πορεία παράλληλη με την Εγνατία οδό.

Πηγή: proininews.gr