Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Άγριο τσεκούρι στο εφάπαξ – Μεγάλοι χαμένοι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι.

 Δείτε τον νέο τρόπο υπολογισμού σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα

- Από 1.800 ευρώ ως και πάνω από 4.000 ευρώ θα χάσουν οι δικαιούχοι από το εφάπαξ
- Με τον νέο τρόπο υπολογισμού πλήττονται κυρίως Δημόσιοι Υπάλληλοι και υπάλληλοι ΔΕΚΟ
- Κοντά στο 10% οι περικοπές κατά μέσο όρο, θα φτάσουν και το 20% για τα “ρετιρέ” 
- Δείτε τον νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ για όλους
Ένας τρόπος υπολογισμού για όλους, παλιούς και νέους ασφαλισμένους. Αυτό είναι σε μια φράση το σχέδιο του υπουργείου για το εφάπαξ σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που φέρνει μεγάλες περικοπές κοντά και πάνω από το 10%.

Μπορεί με τον τρόπο αυτό, και μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης, να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες για την καταβολή 62.000 εφάπαξ στους δικαιούχους που περιμένουν για χρόνια, όμως τα ποσά θα είναι κατά πολύ μειωμένα.





Με βάση το προσχέδιο του υπουργείου, το οποίο είχε κάνει την εμφάνισή του τον περασμένο Ιανουάριο, παλιοί και νέοι ασφαλισμένοι εξισώνονται με βάση τον παρακάτω τύπο:
Για τα χρόνια ως 31/12/2013 το εφάπαξ υπολογίζεται ως γινόμενο του 70% των αποδοχών επί τα έτη ασφάλισης. Οι συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται με το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών (μαζί με τα δώρα και το επίδομα αδείας). 
Για τον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2014 και μετά το εφάπαξ υπολογίζεται βάσει των εισφορών του κάθε εργαζόμενου. 
Πλέον όλα δείχνουν ότι ο συντελεστής θα μειωθεί κοντά στο 67% με 68% από 70% κάτι που σημαίνει μίνιμουμ μείωση 3-4%. Η μέση μείωση ωστόσο υπολογίζεται στο 10%.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τη μεγαλύτερη μείωση θα υποστούν οι υπάλληλοι της ΔΕΗ, μείωση που θα φτάσει στο 15-20%, ενώ σοβαρή θα είναι και η μείωση στο εφάπαξ των δημοτικών υπαλλήλων καθώς ο υπολογισμός γίνεται με βάση την επικουρική σύνταξη.

Σοβαρές απώλειες θα έχουν και οι λιμενεργάτες που έχουν σήμερα μέσο εφάπαξ 40.000 ευρώ, αλλά και οι εργαζόμενοι στα λιπάσματα με μέσο εφάπαξ στα 30.000 ευρώ. Κοντά στο 10% θα είναι όμως και οι απώλειες για εργαζόμενους όπως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι με μέσο εφάπαξ στα 18.000 ευρώ.

Πηγή: newsit.gr