Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Σιδηροδρομικό έργο Τιθορέα-Δομοκός: Μάχη με το χρόνο για να ολοκληρωθεί το έργο.


Μάχη με το χρόνο δίνεται στα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα που θα κάνουν τον σιδηρόδρομο άξιο αντίπαλο των οδικών μεταφορών. Το μεγάλο στοίχημα είναι να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2017 και το τελευταίο τμήμα του σιδηροδρομικού διαδρόμου Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Η συνολική ολοκλήρωση των έργων στο τμήμα Τιθορέα-Δομοκός μήκους 106χλμ αποτελεί τον ύψιστο στόχο της ΕΡΓΟΣΕ καθώς συνδυάζεται με την ολοένα και αυξανόμενη κίνηση εμπορευματοκιβωτίων μέσω σιδηροδρόμου αλλά και την βούληση της ΕΕ για ενδυνάμωση των μεταφορών με τρένο.
Η εργολαβία σκούπα μετά από ένα δύσκολο 2015 γκαζώνει τους τελευταίους μήνες. Η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Συνδέοντας την Ευρώπη" (CEF).
Με τη λειτουργία του τμήματος Τιθορέα-Δομοκός το ηλεκτροκίνητο τρένο που θα ξεκινά από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη (ή αντίθετα) σε κινείται σε πλήρως λειτουργική διπλή γραμμή με ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση. Η απόσταση μεταξύ των 2 μεγάλων Ελληνικών πόλεων θα διανύεται σε 3 ώρες και 15 λεπτά.
Η εξοικονόμηση επίσης από τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας και όχι πετρελαίου θα είναι σημαντική καθώς θα ρίξει το κόστος κατά 70% ενώ θα μειωθεί σημαντικά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Η εργολαβία σκούπα στο τμήμα Τιθορέα-Δομοκός που εκτελείται από το κοινοπρακτικό σχήμα των 3 κορυφαίων ελληνικών τεχνικών εταιρειών ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ-J&P ξεκίνησε από τις αρχές του 2014 ως φυσική συνέχεια των πολλαπλών εργολαβιών της προηγούμενης δεκαετίας.
Στο τμήμα αυτό υπάρχουν και οι 2 μεγαλύτερες δίδυμες σιδηροδρομικές σήραγγες της χώρας, αυτή του Καλλιδρόμου με μήκος 9,1χλμ και εκείνη της Όθρυος με 6,3χλμ.


Συντάκτης: Νίκος Καραγιάννης
Πηγή: ypodomes.com