Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Για διπλωματικούς, παρά ρεαλιστικούς λόγους, οι εξαγγελίες για τη Σιδηροδρομική Εγνατία.

Για διπλωματικούς, παρά για ρεαλιστικούς λόγους, πραγματοποιεί τις εξαγγελίες περί της Σιδηροδρομικής Εγνατίας το υπουργείο Μεταφορών, όπως σχολιάζουν αναλυτές της σιδηροδρομικής αγοράς.
«Όταν δεν έχει ολοκληρωθεί ο βασικός σιδηροδρομικός άξονας, όταν δεν υπάρχει ηλεκτροκίνηση σε όλο το δίκτυο, όταν δεν ξέρουμε εάν θα φτάσει το τρένο στην Πάτρα, οι εξαγγελίες για τη Σιδηροδρομική Εγνατία φαντάζουν αρκετά φιλόδοξες», υπογραμμίζουν τα ίδια στελέχη.

Εάν και το γιγαντιαίο αυτό εγχείρημα απαιτεί κονδύλια 5 δις., το υπουργείο Μεταφορών θεωρεί ότι το έργο μπορεί να ξεκινήσει να μελετάται και να δημοπρατείται τμηματικά, μέσω ΣΔΙΤ, ξεκινώντας από τα ευκολότερα τμήματα, όπως από Θεσσαλονίκη προς Ανατολάς και το τμήμα Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, που έχει και στρατηγική σημασία για την χώρα.

Ωστόσο, οι εξαγγελίες για το έργο περιέχουν, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, περισσότερο διπλωματική, παρά ρεαλιστική, χροιά. Άλλωστε, χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις, στη Θεσσαλονίκη, του υπ. Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη, ο οποίος ανέφερε τα ακόλουθα:

«Σιδηροδρομική Εγνατία, για να έχουμε πλέον εμείς ένα σχεδιασμό που πραγματικά εκμεταλλεύεται τα πλεονεκτήματα της γεωπολιτικής και της γεωγραφικής θέσης της χώρας και να μην έχουμε έναν σχεδιασμό, που κάνουνε άλλοι του δόγματος, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Βερολίνο.

Εμείς πρέπει να έχουμε ένα άλλο σχεδιασμό, ότι πολλοί δρόμοι περνάν από τη χώρα μας και αυτό το εκμεταλλευόμαστε, όχι για να γίνουμε μόνο ένα κέντρο συνδυασμένων μεταφορών, αλλά για να παρασύρουμε μεγάλες μεταποιητικές δραστηριότητες στη χώρα και σε αυτό βοηθάνε πάντα οι υποδομές των μεταφορών.

Δεν μπορεί όμως να μην έχουμε μία σύγχρονη σιδηροδρομική υποδομή που να συνδέει την Ηγουμενίτσα με τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλονίκη με την Αλεξανδρούπολη, την Αλεξανδρούπολη με την Κωνσταντινούπολη, αλλά και την παράκαμψη των Δαρδανελίων, μέσω της σύνδεσης με Βουλγαρία και με τον Εύξεινο Πόντο.

Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που το θέλουν όλες οι παρευξείνιες χώρες, είναι ένα αίτημα που έχει ακόμη και η Τουρκία για να μπορέσουν να υπάρχουν πολύ γρήγορες μεταφορές από την Ασία προς την Ελλάδα».

Πηγή: metaforespress.gr