Τις σιδηροδρομικές γραμμές στην Ειδομένη έκλεισαν Αφγανοί που δηλώνουν αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν, αν δεν τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Περίπου 150 άτομα έριξαν την περίφραξη και κάθισαν επάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, στο ύψος του καταυλισμού στην Ειδομένη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση διέλευσης από την ουδέτερη ζώνη.
Σημειώνεται ότι μετά την απόφαση των αρχών της ΠΓΔΜ να μην επιτρέπουν πλέον την είσοδο Αφγανών στο έδαφός της και την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων για τους Σύρους και Ιρακινούς που έχουν δικαίωμα διέλευσης η πληρότητα στον καταυλισμό στην ουδέτερη ζώνη έχει χτυπήσει «κόκκινο».
Σχεδόν 2.000 άτομα βρίσκονται στον καταυλισμό, ενώ άλλα 62 λεωφορεία, στα οποία επιβαίνουν περίπου 3.000 άτομα, περιμένουν στο βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χλμ., προκειμένου να πάρουν το πράσινο φως από την αστυνομία για να συνεχίσουν την πορεία τους.
Πλέον ακόμη και οι Σύροι ή οι Ιρακινοί που περιμένουν να περάσουν στην ΠΓΔΜ πρέπει, εκτός του υπηρεσιακού σημειώματος, να φέρουν διαβατήριο ή ταυτότητα. Ωστόσο, ο οργανωτικός υπεύθυνος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη, Αντώνης Ρήγας δήλωσε στο Πρακτορείο FM ότι αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν πολλοί Ιρακινοί και Σύροι, οι οποίοι έχουν χάσει τις ταυτότητες ή τα διαβατήριά τους και, σύμφωνα με όσα ισχύουν πλέον, δεν θα μπορούν να περάσουν.
«Εμείς, ως Γιατροί Χωρίς Σύνορα, μπορούμε να φιλοξενήσουμε στον καταυλισμό αυτά τα άτομα που υπάρχουν χωρίς να στερηθούν το φαγητό τους» δήλωσε ο κ. Ρήγας, ενώ στην ερώτηση για πόσο καιρό θα μπορούσε να διαρκέσει αυτού του είδους η φιλοξενία, εκτίμησε πως η Αστυνομία, κάποια στιγμή, θα τους προωθήσει και πάλι πίσω στην Αθήνα.
«Έχουμε χώρους φιλοξενίας και θα φτιάξουμε και άλλους ώστε μέχρι να διευθετηθεί η κατάσταση να έχουμε ένα χώρο φιλοξενίας και φύλαξης» δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σχολιάζοντας τους νέους περιορισμούς που έχουν επιβάλει οι αρχές της ΠΓΔΜ.
Σε επίπεδο Ευρώπης, όπως επισήμανε ο κ. Μουζάλας, «συνεχίζουμε να πιέζουμε για την εφαρμογή της λύσης του ΝΑΤΟ και για την ύπαρξη διαδρόμου για τους πρόσφυγες, όχι κατ' ανάγκην από τη στεριά ή από τη θάλασσα. Θα μπορούσε να είναι το γενναίο resettlement, η γενναία μετεγκατάσταση από την Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο κατά δεκάδες χιλιάδες».
Πηγή: naftemporiki.gr