Πέθανε, σήμερα, σε ηλικία 92 ετών, ο γνωστός φωτορεπόρτερ Γιάννης Κυριακίδης, ο οποίος έγραψε ιστορία στον χώρο του φωτορεπόρτερ με το δικό του, μοναδικό στυλ. Ένας από τους κορυφαίους φωτορεπόρτερ στην Ελλάδα, ζωντανός θρύλος της Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Κυριακίδης γεννήθηκε το 1924 και με το φωτογραφικό του φακό κατέγραψε τα μεγαλύτερα γεγονότα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, φωτογραφίζοντας -μεταξύ άλλων- πρωθυπουργούς, βασιλείς, δικτάτορες, αλλά και απλούς ανθρώπους της καθημερινότητας.
Τα «Σ.Ν.» σήμερα στην μνήμη του αναδημοσιεύουν το αφιέρωμα που είχαν κάνει για τον Γιάννη Κυριακίδη στην έντυπη έκδοση τους 2007 και το οποίο αφιέρωμα ειχε συγκίνηση ιδιαίτερα τον Γιάννη Κυριακίδη. Γράφαμε τότε:
"Ο κ. Γιάννης Κυριακίδης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις είναι γνωστός όσο και ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης όπως λένε χαρακτηριστικά οι φίλοι του και οι συμπολίτες του. Τον συναντήσαμε ένα μεσημέρι του Γενάρη στο φωτογραφικό του εργαστήριο στην Τσιμισκή. Μας δέχθηκε με πολύ καλοσύνη και συνομιλήσαμε για αρκετή ώρα μαζί του παρότι ήταν πολύ κουρασμένο από το κάματο της ημέρας. Λίγα λεπτά αρκούν για να ξεδιπλώσει από την μνήμη του τα όσα είδε με τα μάτια του φωτογραφικού φακού στα 60 χρόνια της επαγγελματικής του δουλειάς. Τα όσα έζησε τα πρώτα χρόνια του ξεκινήματος του και τις απίστευτες δυσκολίες που συνάντησε στην πορεία. Όμως Κυρ Γιάννης είχε μέσα του καταβολές αξιών ακλόνητες. Οι προτροπές των γονιών του ήταν οδηγός για ολόκληρη την ζωή του. Δούλεψε σκληρά τίμια και καθαρά δεν αδίκησε και ας δέχθηκε αδικίες, έχει καθαρή την συνείδηση του, έπραξε αυτό που έπρεπε να πράξει. Για τον Γιάννη Κυριακίδη έχουν Γραφεί και έχουν λεχθεί τόσα πολλά σε εφημερίδες, περιοδικά και σε τηλεοπτικά προγράμματα που η δική μας αναφορά έχει μικρή αξία και ίσως φοβούμεθα ότι τον αδικούμε. Εκείνο που ζητήσαμε ήταν να θυμηθεί κάποια γεγονότα που να έχουν σχέση με τον Σιδηρόδρομο. « Έχω πάει σε πολλά γεγονότα που συνέβαιναν στον σιδηρόδρομο και σε καλά και σε δυσάρεστα γεγονότα. Ήμουν παρών σε εκτροχιάσεις αλλά ήμουν παρών και στα μεγάλα έργα που εγκαινιάζονταν». Λέει ο κ. Κυριακίδης. Ο Κυρ Γιάννης μας δείχνει με καμάρι το αρχείο του ένα αρχείο που ελπίζουμε ότι θα αξιοποιηθεί από τις κρατικές υπηρεσίες. Είναι ένα ιστορικός θησαυρός που δεν πρέπει να χαθεί.
"Σιδηροδρομικά Νέα"