.Σκληρή γραμμή από το ΔΝΤ που ζητά «ψαλίδι» 15%, με την κυβέρνηση να συζητά για 5%-8%.
Οι δανειστές ετοιμάζουν δική τους πρόταση για το ασφαλιστικό και προχωρούν άρθρο προς άρθρο σε τροποποιήσεις του σχεδίου Κατρούγκαλου.
Παζάρι για μειώσεις κύριων συντάξεων ξεκινά ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές. Το ΔΝΤ φέρεται να ζητά περικοπές 15% ενώ η κυβέρνηση, που ήδη έχει πάρει τα πρώτα αρνητικά μηνύματα για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνουν τελικά περικοπές και στις κύριες συντάξεις. Σε αυτή την περίπτωση φέρεται να εξετάζει και να θεωρεί ως «διαχειρίσιμο πολιτικά» ένα ποσοστό μείωσης 5% ως 8% ανάλογα με την πορεία που θα πάρουν οι διαπραγματεύσεις. Οι δανειστές ετοιμάζουν δική τους πρόταση για το ασφαλιστικό και προχωρούν άρθρο προς άρθρο σε τροποποιήσεις του σχεδίου Κατρούγκαλου.
Τα σημεία που προκαλούν τριβές και βρίσκουν κάθετα αντίθετους τους εκπροσώπους της τρόικας είναι τα εξής:
1 Ποσοστά αναπλήρωσης. Τα τεχνικά κλιμάκια έχουν εκφράσει αντιρρήσεις στη μέθοδο υπολογισμού που προτείνει το υπουργείο Εργασίας και κυρίως στο γεγονός ότι πριμοδοτούνται με υψηλότερη σύνταξη, που φτάνει ως και το 85% των αποδοχών τους, οι ασφαλισμένοι με 15 ή 20 έτη και με αποδοχές 600-700 και 1.000 ευρώ. Αντίθετα όσοι έχουν περισσότερα χρόνια και καλύτερες αποδοχές «θάβονται» κυριολεκτικά με συντάξεις που δεν θα ξεπερνούν το 50%-55%. Η τρόικα ζητάει μείωση των ποσοστών για τα 15 ως 20 χρόνια ώστε οι συντάξεις να διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.
2 Μείωση κύριων συντάξεων με άμεση εφαρμογή του νόμου σε νέους και παλαιούς συνταξιούχους. Οι δανειστές έχουν διαμηνύσει ότι τα τελικά ποσοστά αναπλήρωσης θα πρέπει να έχουν άμεση εφαρμογή και μάλιστα από 1/1/2016, και όχι από την ψήφιση του νόμου, τόσο για όσους αποχωρούν με σύνταξη όσο και για τους σημερινούς συνταξιούχους, χωρίς καμία προσωπική διαφορά. Αυτό που θέλουν είναι η μείωση κατά 15% που θα έχει μια νέα σύνταξη το 2016 να μεταφερθεί κατά ανάλογο τρόπο και στις συντάξεις που πληρώνονται σήμερα. Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει διάφορα σενάρια που θα τα θέσει στους δανειστές την ερχόμενη εβδομάδα. Ενα από αυτά είναι και το ενδεχόμενο να γίνουν τελικά μειώσεις στις κύριες συντάξεις με δυο τρόπους:
Α. Με άμεση κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό και τη σύγκριση των παλιών με τις νέες και χαμηλότερες συντάξεις μετά την ψήφιση του νόμου για το ασφαλιστικό.
Β. Με σταδιακή εξάλειψη της προσωπικής διαφοράς σε βάθος χρόνου. Στην περίπτωση αυτή, έγκυρες πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής αναφέρουν ότι η προσωπική διαφορά θα διατηρηθεί μέχρι το φθινόπωρο και μετά θα καταργηθεί, είτε μια κι έξω είτε σε δυο χρόνια. Αν δηλαδή η διαφορά σε μια σύνταξη είναι της τάξης του 10%, το 5% θα αφαιρεθεί μετά το φθινόπωρο και το άλλο 5% το 2017.
Υπάρχει και μια τρίτη εκδοχή, αυτή του συμβιβασμού με τους δανειστές σε οριζόντιες μειώσεις. Το 15% που «φέρεται» να ζητά το ΔΝΤ μέσα από ξένα δημοσιεύματα και διαρροές, η κυβέρνηση το θεωρεί ως δεδομένο. Και ήδη προετοιμάζεται να συζητήσει για μειώσεις συντάξεων, με τις σχετικές πληροφορίες να κάνουν λόγο για μια γενική μείωση 5% ως 8% το πολύ, στην περίπτωση που απορριφθούν τα περισσότερα άρθρα της αρχικής πρότασης και κυρίως η αύξηση των εισφορών.
3 Μείωση του ποσού της εθνικής σύνταξης και χορήγησή της μόνο με εισοδηματικά κριτήρια σε όσους συμπληρώνουν το 67ο έτος. Και εδώ εξετάζεται από την πλευρά του υπουργείου να θεσπιστούν κόφτες στο ποσό της εθνικής σύνταξης γιατί το χειρότερο θα είναι να περάσουν και τα εισοδηματικά κριτήρια. Σε αυτή την περίπτωση ελάχιστοι θα παίρνουν τα 384 ευρώ στα 67, και θα πρέπει να συμβιβαστούν με συντάξεις πιο κάτω και από το επίδομα ανεργίας, καθώς θα παίρνουν τα ποσά που αναλογούν στις εισφορές τους.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
Πηγή: e-typos.com