Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

"Αντάρτικο" σουηδικών σιδηροδρόμων σε εντολή κυβέρνησης για ελέγχους σε πρόσφυγες.

Την αναστολή όλων των δρομολογίων επιβατικών συρμών από και προς τη Δανία ανακοίνωσε η εταιρεία που διαχειρίζεται τους σιδηροδρόμους της Σουηδίας.

Και αυτό γιατί δεν είναι σε θέση να διεξάγει ελέγχους ταυτότητας όπως απαιτεί η κυβέρνηση ώστε να μειωθεί η ροή προσφύγων και μεταναστών προς τη χώρα.
Συνολικά, η Σουηδία έχει υποσχεθεί ότι θα υποδεχθεί 150.000 αιτούντες άσυλο τη φετινή χρονιά, στην συντριπτική τους πλειοψηφία από τη Μέση Ανατολή.
Αυτό έκανε την σουηδική κυβέρνηση να ζητήσει από την ΕΕ εξαίρεση από τη συνθήκη του Σένγκεν περνώντας νόμο που προβλέπει υποχρεωτικούς ελέγχους ταυτότητας στα δημόσια μέσα μεταφοράς.
Πλέον, από τις 4 Ιανουαρίου οι εταιρείες που παρέχουν συγκοινωνιακές υπηρεσίες θα αντιμετωπίζουν βαριά πρόστιμα εάν μεταφέρουν ανθρώπους που δεν θα διαθέτουν έγγραφα ταυτότητας με φωτογραφία.
Η εταιρεία SJ ανέφερε ότι δεν έχει τα μέσα για να πραγματοποιεί ελέγχους αρκετά γρήγορα ώστε οι επιβάτες να μπορούν να μπαίνουν στη Σουηδία από τη Δανία διαμέσου της γέφυρας Έρεσουντ και επομένως επιλέγει να ακυρώσει τα δρομολόγιά της έως ότου βρεθεί κάποια λειτουργική λύση.

Πηγή: cnn.gr