Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Συντάξεις: Μένουν τα αγκάθια, ανοιχτό το ενδεχόμενο για μειώσεις 6% στις κύριες.

Το Μαξίμου έχει ξεκαθαρίσει ότι οι κύριες συντάξεις δεν θα μειωθούν, ωστόσο οι τροϊκανοί δεν έχουν ακόμη στα χέρια τους τα στοιχεία εκείνα που θα τους κάνουν να ανάψουν το πράσινο φως. Παράλληλα το γεγονός ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις δεν σημαίνει ότι θα συμβεί το ίδιο με τις επικουρικές, το ΕΚΑΣ και το μέρισμα του Δημοσίου και έτσι στην πλειοψηφία τους οι συνταξιούχοι μόνο χαμένοι θα βγουν από το νέο ασφαλιστικό.
Όλα δείχνουν ότι στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις για το Ασφαλιστικό που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να έχει κατατεθεί ως τις 15 Ιανουαρίου και να έχει ψηφιστεί ως τις αρχές του Φεβρουαρίου.

Τα βασικά αγκάθια στο ασφαλιστικό αυτή τη στιγμή είναι τρία και αφορούν πρώτα απ' όλα στο ποσοστό αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις με την κυβέρνηση να το υπολογίζει στη χειρότερη περίπτωση στο 55%, αλλά τους δανειστές να θέλουν το ποσοστό να μειωθεί κάτω από το 50% και για την ακρίβεια στο 48% του συντάξιμου μισθού.
Ανοιχτό παραμένει την ίδια ώρα το θέμα της θέσπισης εισοδηματικών κριτηρίων για την απονομή της εθνικής σύνταξης ενώ κανείς δεν γνωρίζει εάν οι δανειστές θα ξαναρίξουν στο τραπέζι και το θέμα της αύξησης των ετών για την εθνική σύνταξη από τα 15 στα 20 έτη.
Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της σταδιακής κατάργησης του ΕΚΑΣ με την κυβέρνηση να επιμένει ότι η κατάργησή του θα έχει μεγάλες συνέπειες για τους φτωχούς συνταξιούχους.

Πηγή: νεςσιτ.γρ