Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Θεσσαλονίκη: Εργαζόμενοι του ΜΕΤΡΟ στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Συμβολική παρουσία στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης. Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της αδιάληπτης ενημέρωσης του συνόλου των φορέων της πόλης για το κρίσιμο αυτό ζήτημα. 
Το θέμα των εργαζομένων συζητήθηκε εκτός ημερησίας διατάξεως της συνεδρίασης και επισημάνθηκε ενώ ταυτόχρονα επισημάνθηκε και η καθυστέρηση στην επανέναρξη των εργασιών στο έργο του Μετρό της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Παππάς, ζήτησε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να αρχίσουν και πάλι άμεσα οι εργασίες στο Μετρό, να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι με απόλυτο σεβασμό στα εργασιακά τους δικαιώματα και να υπάρξει ρητή διαβεβαίωση ότι το έργο θα ολοκληρωθεί. 

Όπως τόνισε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννης Γιώργος, «ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι στο πρόβλημα και οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε αφενός να ενισχυθεί η θέση των εργαζομένων, αφετέρου να διασφαλιστεί η συνέχιση του έργου».

Με πρωτοβουλία του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Αντώνη Γυφτόπουλου συντάχθηκε επιστολή, η οποία θα σταλεί στα συναρμόδια Υπουργεία. Στην επιστολή τονίζεται: «Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διατυπώνει τον έντονο του προβληματισμό του για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται πλέον το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης. 

Ένα έργο το οποίο με την ολοκλήρωσή του θα συμβάλλει όχι μόνο στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Θεσσαλονικέων, αλλά θα αποτελεί και μοχλό ανάπτυξης εντός των ορίων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Επιβεβαίωση των δομικών προβλημάτων του έργου και της διακοπής των εργασιών κατασκευής του, είναι οι πρόσφατες απολύσεις του συνόλου των εργαζομένων στο αρχαιολογικό τμήμα και μάλιστα χωρίς αποζημίωση». Παράλληλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, έπειτα από σύνοψη των απόψεων όλων των Περιφερειακών Παρατάξεων, ζητούν:

1) Άμεση επανέναρξη των εργασιών και τον τερματισμό των έωλων υποσχέσεων από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

2) Άμεση παρέμβαση του Υπουργού Πολιτισμού για την αυθαίρετη κατάργηση του αρχαιολογικού τμήματος για το οποίο φέρει την ουσιαστική ευθύνη απέναντι στο νόμο και τους πολίτες.

3) Αποκατάσταση των εργαζομένων με απόλυτο σεβασμό στα εργασιακά τους δικαιώματα.

4) Απόδοση των ευθυνών για την κατάσταση του έργου σε όσους είχαν την ευθύνη επίβλεψής του.

5) Επιτέλους να πρυτανεύσει η κοινή λογική και να σταματήσουν τα παιχνίδια σε βάρος των πολιτών, της πόλης και της περιφέρειας.

6) Να υλοποιηθεί η δημόσια δέσμευση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για άμεση επανέναρξη των εργασιών κατασκευής της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Τέλος, όπως είπαν οι εργαζόμενοι στο zougla.gr, το Yπουργείο αθέτησε για μία ακόμα φορά τις χρονικές υποσχέσεις του επίλυσης του θέματος. Ο κ. Παππάς τόνισε: «Δεν έχουμε κανένα τηλεφώνημα από το Υπουργείο. Ακόμα μία φορά μας εμπαίζουν με τις ημερομηνίες. Από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας είχαν πει πως θα έδιναν λύση στο θέμα. Ακόμη μία υποσχεσιολογία χωρίς αποτέλεσμα».

Συντάκτης: Άντζελα Πεΐτση
Πηγή: zougla.gr