Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Τραυματισμοί στην εξέγερση Γάλλων Ρομά. Απέκλεισαν σιδηροδρομικές γραμμές.

ΠΑΡΙΣΙ. Εξέγερση δεκάδων Γάλλων Ρομά σημειώθηκε τη νύχτα της Τρίτης στην κωμόπολη Μουαράνς του νομού της Ιζέρ, με τους ταραξίες να διακόπτουν την κυκλοφορία σιδηροδρομικών συρμών, να πυρπολούν αυτοκίνητα και να καταστρέφουν καταστήματα της πόλης.
Η οργή των Ρομά, τους οποίους το γαλλικό κράτος αποκαλεί «Ανθρώπους του Ταξιδιού», προκλήθηκε από την άρνηση των Αρχών να αποφυλακίσουν μέλος της κοινότητάς τους, ώστε να μπορέσει να παρευρεθεί στην κηδεία συγγενούς του.
«Περίπου εκατό άτομα, οπλισμένα με σιδηρολοστούς, απέκλεισαν την πρόσβαση στον σιδηροδρομικό σταθμό και την κίνηση των τρένων. Τοποθέτησαν φλεγόμενα λάστιχα φορτηγών πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές. Αναμένουμε την επέμβαση των δυνάμεων της τάξης», είπε τα ξημερώματα της Τετάρτης ο διευθυντής του γραφείου του δημάρχου του Μουαράνς, Φρανκ Λονγκό. Η επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, που έγινε λίγες ώρες αργότερα, δεν οδήγησε σε τραυματισμούς, ενώ τέσσερις Ρομά προσήχθησαν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, για να απελευθερωθούν χθες το μεσημέρι, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Η οργή των Ρομά οφείλεται στην άρνηση της τοπικής εισαγγελίας να διατάξει την προσωρινή διακοπή της κράτησης μέλους της κοινότητάς τους. Τα ξημερώματα της Κυριακής, τρεις νέοι Τσιγγάνοι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίσθηκε μετά την πρόσκρουση οχήματος, το οποίο είχαν κλέψει, σε δέντρο έξω από το Μουαράνς. Οι νεαροί Ρομά είχαν πριν από λίγη ώρα πραγματοποιήσει διάρρηξη στη γειτονική κοινότητα Σεν-Ζοζέφ-ντε-Ριβιέρ της Ιζέρ. Η άρνηση της εισαγγελίας να αποφυλακίσει τον τραυματία του περιστατικού προκάλεσε τις χθεσινές ταραχές.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση, ο δήμος της πόλης προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα: «Οι εκπρόσωποι των Ρομά, που διαμένουν προσωρινά στο Μουαράν, βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις με την εισαγγελία για την αποφυλάκιση υπό όρους του ομοεθνούς τους, ώστε να παρευρεθεί στην κηδεία της Τετάρτης. Η άρνηση της Δικαιοσύνης να αποδεχθεί το αίτημά τους τούς ώθησε στη βίαιη διαμαρτυρία».

Πηγή: kathimerini.gr