Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Π. Σγουρίδης, υφ. Μεταφορών: Αναγκαία η χάραξη εθνικής στρατηγικής στις συνδυασμένες μεταφορές.

«H Ελλάδα, που διέρχεται μια βαθιά οικονομική κρίση, οφείλει να στηριχθεί στο τομέα των μεταφορών. Είναι αναγκαία η χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής πολιτικής στις συνδυασμένες μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα».


Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Παναγιώτης Σγουρίδης, στο 1ο Διεθνές Συνέδριο στις Συνδυασμένες μεταφορές, με τίτλο«Intermodal Transports: Innovationsin Planning, Management, Business Development & Decision Making», που διεξήχθη στην Αλεξανδρούπολη, με χορηγό επικοινωνίας το metaforespress.gr.
Ο κ. Σγουρίδης επισήμανε ότι η γεωστρατηγική θέση της χώρας αποτελεί σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ολοκλήρωσης των συνδέσεωνμεταξύ λιμανιών, σιδηροδρόμου και οδικού δικτύου. 
Ο υφυπουργός Μεταφορών στάθηκε στη λειτουργική αξιοποίηση των ανωτέρω υποδομών, μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών για την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και συνάμα, τη διαλειτουργικότητα με τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών. 
«Στόχος είναι οι τερματικοί σταθμοί να μετατραπούν σε ευφυείς κόμβους μεταφορών», επισήμανε ο κ. Σγουρίδης, παραθέτοντας τις ευκαιρίες που υπάρχουν, στη χρηματοδότηση μεγάλων έργων, από το ταμείο Γιούνκερ, το Connecting Europe Facility, το Horizon 2020 και το ΕΣΠΑ.
Μάλιστα, ο υφυπουργός αποκάλυψε ότι οι ευκαιρίες για χρηματοδότηση είναι μεγάλες, αφού από την πρώτη σχετική προκήρυξη των 50 δις. της ΕΕ, απορροφήθηκαν μόνο 3 δις., σε ολόκληρη την κοινότητα. 
Καταλήγοντας, ο νέος υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών σχολίασε ότι τα έργα οφείλουν να είναι ελκυστικά και στην ιδιωτική πρωτοβουλία, σημειώνοντας γενικότερα, ότι είναι αναγκαία η χάραξη εθνικής στρατηγικής στην εφοδιαστική αλυσίδα, με κατάλληλα χωροθετημένα εμπορευματικά κέντρα, προστιθέμενης αξίας, προσδίδοντας ξεχωριστή σημασία στο Θριάσιο.

Πηγή: metaforespress.gr