Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Τα σχέδια που φέρνουν μαχαίρι έως 30% στις συντάξεις.

Αποφάσεις εντός της εβδομάδας λαμβάνει η κυβέρνηση.

Όλα τα σενάρια με επίκεντρο τις συντάξεις εξετάζουν στο υπουργείο Εργασίας. Πλέον όλα οδηγούν στην επιβολή μεσοσταθμικής μείωσης στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις από 6,4% έως 30% και ενός νέου ποσοστού αναπλήρωσης για όλους κοντά στο 60%.
Το τελικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών με τους εκπροσώπους των δανειστών και αναμένεται να οριστικοποιηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο εντός της εβδομάδας.
Η κυβέρνηση με τα μέτρα φιλοδοξεί να εξοικονομήσει 1,8 δισ. ευρώ επικεντρώνοντας για την επίτευξη του στόχου στις μειώσεις των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, όπως και στον επανυπολογισμό του συνόλου των συντάξεων με νέα κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης.
Για να επιτευχθούν οι μειώσεις στη συνταξιοδοτική δαπάνη που προσδοκά η κυβέρνηση θα πρέπει οι συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ να περικοπούν περίπου 13%-14%.
Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τις οριζόντιες μειώσεις και γι’ αυτόν τον λόγο επιχειρεί μια γενικευμένη μεταρρύθμιση του συστήματος προκειμένου να εξοικονομήσει τα ποσά που απαιτούνται με αρχή τα ταμεία ΟΤΕ και ΔΕΗ. Ειδικά σε συγκεκριμένα ταμεία η μείωση μπορεί να φτάσει ακόμα και 30%.
Το σχέδιο περιλαμβάνει την ενοποίηση κύριας και επικουρικής σύνταξης και τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων με βάση τους νέους μειωμένους συντελεστές, γεγονός που θα οδηγήσει σε μειώσεις ως και 30%.
Το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι κλιμακωτό και θα συνδεθεί με το ύψος της σύνταξης και με βάση το επικρατέστερο σενάριο αναμένεται να κυμαίνεται από 55% ως 75%.
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για επιβολή αυστηρότερου πλαφόν για τις περιπτώσεις συνταξιούχων που λαμβάνουν περισσότερες από μία συντάξεις. Το πλαφόν ενδέχεται να τεθεί στις 2.500 ευρώ (αντί των 3.600 ευρώ σήμερα).

Πηγή: newsbeast.gr