Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Κροατία: Ρεκόρ άφιξης μεταναστών σε μια ημέρα.





Σχεδόν 10.000 μετανάστες εισήλθαν χθες, Παρασκευή, στην Κροατία, αριθμός που αποτελεί νέο ρεκόρ για μία ημέρα, όπως ανακοίνωσε το κροατικό υπουργείο Εσωτερικών.
Συνολικά 65.000 μετανάστες, μεταξύ των οποίων πρόσφυγες που διαφεύγουν από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, εισήλθαν στην Κροατία στη διάρκεια των δέκα τελευταίων ημερών, διευκρίνισε το υπουργείο.
Η Κροατία έχει γίνει μια μείζων χώρα διέλευσης προς τις χώρες της δυτικής και της βόρειας Ευρώπης από τις 15 Σεπτεμβρίου που η Βουδαπέστη έκλεισε τα σερβο-ουγγρικά σύνορα για τους μετανάστες. Σχεδον όλοι οι μετανάστες που φθάνουν στην Κροατία, περνούν στη συνέχεια στην Ουγγαρία, απ' όπου οδηγούνται στα αυστριακά σύνορα πριν φθάσουν στη Γερμανία.
«Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, το ουσιαστικό είναι πως η οδός μέσω της Ουγγαρίας λειτουργεί και πως (η Ουγγαρία) δέχεται τους μετανάστες και τους μεταφέρει προς τον προορισμό τους», δήλωσε ο κροάτης υπουργός Εσωτερικών Ράνκο Όστογιτς.
Το κύριο σημείο εισόδου στην Κροατία, η μεθοριακή διάβαση του Σιντ-Τοβάρνικ, σύντομα κορέσθηκε και εδώ και τρεις ημέρες οι μετανάστες χρησιμοποιούν δύο άλλα σημεία διέλευσης, την Μπάπσκα, βόρεια του Τοβάρνικ, και την Γιάμενα-Στρόζιντσι, νοτιότερα, στα σύνορα της Κροατίας, της Βοσνίας και της Σερβίας.
Στο Στρόζιντσι έχουν φθάσει από χθες, Παρασκευή, περίπου 4.000 μετανάστες, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Οι πρώτοι έφθασαν γύρω στις 12:00. Τρεις χιλιάδες έφθασαν στη διάρκεια της νύκτας, με 60 λεωφορεία από τη Σερβία», δήλωσε ένας ντόπιος αστυνομικός.
Σήμερα αναχωρούσαν από το πρωί με λεωφορεία για τον γειτονικό σιδηροδρομικό σταθμό της Σπάτσβα, όπου ένα τρένο τους περίμενε για να τους οδηγήσει στα σύνορα με την Ουγγαρία.


Πηγή: kathimerini.gr