Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Σίγουρο το «ψαλίδι» στις συντάξεις πάνω από τα 1.500 ευρώ.

Κατρούγκαλος: Δεν κινδυνεύουν κατώτερες και μεσαίες συντάξεις , αλλά πρέπει να δούμε κι αν θα πάρουν σύνταξη οι σημερινοί εργαζόμενοι...


Δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται οι περικοπές στις συντάξεις, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος τόνισε ότι «επιδιώκουμε να μην μειωθεί καμία σύνταξη και μπορούμε να εγγυηθούμε ότι δεν θα μειωθούν οι κατώτατες και οι μεσαίες συντάξεις», ενώ άφησε κάθε ενδεχόμενο νέων περικοπών ανοιχτό υπογραμμίζοντας πως «θα πρέπει να μας απασχολεί και το αν θα πάρουν σύνταξη οι σημερινοί εργαζόμενοι»!
Συγκεκριμένα, ο κ.Κατρούγκαλος τόνισε ότι «κάνουμε τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, για να μην σημειωθούν οι μειώσεις στις συντάξεις, που προβλέπουν τα μνημόνια», προσθέτοντας ωστόσο ότι «αν χρειαστεί ψαλίδισμα, αυτό θα πέσει μόνο στις μεγάλες συντάξεις».
Ερωτηθείς ποιο ποσό είναι ο πήχης των μεγάλων συντάξεων, ο κ. Κατρούγκαλος, τόνισε ότι θεωρεί «μικρές συντάξεις τις κάτω από 1.000 ευρώ και μεσαίες αυτές που είναι ανάμεσα στα 1.000-1.500 ευρώ».
Όπως ακόμα τόνισε, «από εκεί και μετά, ανάλογα με τις προτάσεις που θα διαμορφωθούν, ανάλογα με τον τρόπο που διαμορφώνεται η εισπραξιμότητα του συστήματος και η συνολική πορεία της οικονομίας, θα δούμε πώς ακριβώς θα διαμορφωθούν οι τελικές καταστάσεις».
Ο υπουργός Εργασίας, τόνισε ακόμα: «Πρέπει να μας απασχολεί και το αν θα πάρουν σύνταξη οι νυν εργαζόμενοι, να μην είναι η ασφαλιστική εισφορά απλώς ένας φόρος που πηγαίνει, για να πληρώνονται οι νυν συνταξιούχοι και να μην υπάρχει ελπίδα να πάρουν σύνταξη οι νυν εργαζόμενοι. Μην κοιτάμε, άρα, μόνο τους συνταξιούχους κι αυτοί είναι στη φροντίδα μας, προφανώς οι πιο αδύναμοι - δεν μπορούν να ελπίζουν σε τίποτα άλλο - να έχουμε στο μυαλό μας συνολικά την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος».
Επίσης χαρακτήρισε «αντιασφαλιστική τη νομοθεσία του 2010, ακριβώς γιατί αυτή οδηγεί σε μείωση του υπολογισμού των κατώτατων συντάξεων και θα συμπαρασύρει προς τα κάτω τις κατώτατες συντάξεις, αρά τις συντάξεις των πιο αδύναμων».
Απαριθμώντας τις επιπτώσεις του μνημονίου ανέφερε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές, «που σημαίνει ότι τα ελλείμματα που αναγκαστικά δημιουργούνται, δεν θα μπορεί το κράτος να τα αναπληρώνει μέσω του κρατικού προϋπολογισμού», αλλά και την υποχρέωση από το 2016, «το 20% των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, αυτών που είναι σχετικά πιο ψηλά, να περικόψουμε το ΕΚΑΣ γι΄αυτούς».
«Για αυτό ζήτησα να έρθει το κουαρτέτο στο υπουργείο και του είχα προτείνει ως συνολικό εναλλακτικό, την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Τους είπα ότι αν εμείς εξορθολογίσουμε το ασφαλιστικό από το να είναι πλίνθοι και κέραμοι, αν εμείς πράγματι μπορέσουμε να κάνουμε ένα σύστημα με ενιαίους και δίκαιους κανόνες, θα το δεχθείτε;» Μου είπαν «ποσοτικοποιήστε τις αλλαγές, να τις δούμε και ναι». Έτσι, στο μνημόνιο μαζί με όλα τα κακά, υπάρχει η δυνατότητα η δική μας. Αυτό ήταν κάτι που έπρεπε να κάνουμε εμείς πριν από πολλά χρόνια».
*Επίσης, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιος Πετρόπουλος, μιλώντας χθές στο «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9», χαρακτήρισε «πρόωρο οποιοδήποτε δημοσίευμα σχετικά με την κοινωνική ασφάλιση πριν ακουστούν και εγκριθούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης». Όπως τόνισε, «το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης δεν είναι εξασφαλισμένο ως προς τη βιωσιμότητα και την προοπτική του, ζει τον εφιάλτη του εδώ και πολλά χρόνια και βρίσκεται υπό κατάρρευση, αλλά εμείς ήρθαμε να το διασώσουμε και να το προφυλάξουμε και να το αναπτύξουμε».
Ο νέος υφυπουργός χαρακτήρισε την κοινωνική ασφάλιση ως «προνομιακό χώρο της κοινωνικής αλληλεγγύης, η διαχείριση του οποίου πρέπει να γίνεται με ευαισθησία. Αυτή η κυβέρνηση έχει ένα καθήκον: να ενισχύσει την κοινωνική ασφάλιση σε μία προοπτική βιωσιμότητας, που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια».


Πηγή: newsbomb.gr