Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Κλιμακωτές μειώσεις έως και 11% σε συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ.

Κλιμακωτές περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, που μεσοσταθμικά θα προσεγγίζουν και ίσως να ξεπερνούν το 11%, παράλληλα με τη ριζική αναμόρφωση του ασφαλιστικού, περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης στο πλαίσιο των ισοδυνάμων που προτίθεται να προτείνει στους εκπροσώπους των θεσμών, προκειμένου να μην προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή των «σκληρών» όρων του 3ου μνημονίου για το ασφαλιστικό (όπως κατάργηση του ΕΚΑΣ, μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και υλοποίηση του νόμου 3863/2010). Στον κυβερνητικό σχεδιασμό περιλαμβάνεται επίσης η επιβολή ανώτατου πλαφόν για το σύνολο των συνταξιοδοτικών παροχών, κοντά στις 2.000 ευρώ, από 2.350 ευρώ στο ΙΚΑ, 2.774 ευρώ στα ειδικά ταμεία και 3.360 ευρώ σε όσους λαμβάνουν σήμερα διπλές συντάξεις.

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος επανήλθε χθες, με νέες δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, στο θέμα των πιθανών μειώσεων, παρέχοντας διασφάλιση μόνο για τις μικρές και τις μεσαίες συντάξεις. Οριοθέτησε μάλιστα ως μικρές τις συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ και ως μεσαίες τις συντάξεις από 1.000 έως 1.500 ευρώ.

Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν βέβαια ότι με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις για περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 2,25 δισ. ευρώ την επόμενη διετία –με τον περιορισμό για φέτος να ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ– οι προωθούμενες μειώσεις θα αφορούν αναπόφευκτα και τους συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις (κύριες, επικουρικές ή και μερίσματα) από 1.000 ευρώ και πάνω, ενώ ανοικτό για διαπραγμάτευση μένει το εάν τελικά οι περικοπές θα αφορούν και τις χαμηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές. Βάσει υπολογισμών, εάν οι περικοπές εφαρμοστούν στο σύνολο των συνταξιούχων, οριζόντια, τότε θα αγγίζουν το 6,2%, ενώ εάν περιοριστούν για τα ποσά άνω των 1.000 ευρώ θα φθάνουν στο 11%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ του υπουργείου Εργασίας, τα οποία επεξεργάζεται αυτές τις ημέρες η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, οι συνταξιούχοι με άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.500 ευρώ δεν υπερβαίνουν τις 360.000, δηλαδή καλύπτουν το 13,5% του συνόλου. Εάν σε αυτούς προστεθούν και αυτοί που έχουν μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις 1.000 έως 1.500 ευρώ (περίπου 552.000), συνολικά οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ υπερβαίνουν τις 910.000, δηλαδή καλύπτουν το 34,3% του συνόλου των συνταξιούχων της χώρας. Μάλιστα, εκτιμάται ότι αυτοί καλύπτουν περίπου το 60% της συνολικής μηνιαίας συνταξιοδοτικής δαπάνης, που ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ. Από τους συνολικά 2,655 εκατ. συνταξιούχους, εισόδημα από συντάξεις έως 1.000 ευρώ έχει η συντριπτική πλειονότητα, ήτοι 1,750 εκατ. Ο κ. Κατρούγκαλος, πάντως, και χθες, υποστήριξε ότι «αν χρειαστεί ψαλίδισμα, αυτό θα πέσει μόνο στις μεγάλες συντάξεις», διατηρώντας βέβαια και τις απαιτούμενες επιφυλάξεις, ξεκαθαρίζοντας ότι ανάλογα με τις προτάσεις που θα διαμορφωθούν, την εισπραξιμότητα του συστήματος αλλά και τη συνολική πορεία της οικονομίας, θα διαμορφωθούν και οι τελικές αποφάσεις.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση δεν είναι μόνο οι συνταξιούχοι, αλλά και το αν θα πάρουν σύνταξη οι νυν εργαζόμενοι. «Να μην είναι η ασφαλιστική εισφορά απλώς ένας φόρος που πηγαίνει για να πληρωθούν οι συντάξεις των νυν συνταξιούχων και να μην υπάρχει ελπίδα να πάρουν σύνταξη οι νυν εργαζόμενοι», δήλωσε χαρακτηριστικά, σκιαγραφώντας εμμέσως πλην σαφώς το εύρος των παρεμβάσεων τόσο στους ήδη συνταξιούχους, με περικοπές, όσο και στους νέους, με αλλαγές στη δομή του συστήματος, το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων, αλλά και τον βαθμό «προστασίας» τους. Οχημα για τις αλλαγές αυτές θα αποτελέσει το πόρισμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό, που αναμένεται να κατατεθεί στον υπουργό Εργασίας εντός της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου. Στον όποιο κυβερνητικό σχεδιασμό, βέβαια, θα πρέπει να προστεθούν οι υποχρεώσεις για την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις προηγούμενες περικοπές στις συντάξεις και που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό από 1,5 έως 3 δισ. ευρώ (ακόμη δεν υπάρχει επίσημη κοστολόγηση), αλλά και η δέσμευση για κατάργηση των κοινωνικών πόρων, που αναμένεται να δημιουργήσει «τρύπα» στα έσοδα των Ταμείων της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ.

Συντάκτης: Ρούλα Σαλούρου
Πηγή: kathimerini.gr