Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Με Ελληνική ψυχή ο στρατιώτης που απέτρεψε το μακελειό στο Παρίσι.


Δεν αμφιβάλλαμε ποτέ ότι το λέει η καρδούλα του λένε οι γονείς του.

Ελληνική ψυχή έχει ένας εκ των τριών στρατιωτών που έδωσαν μάχη με τον ένοπλο 26χρονο Αγιούμπ ελ Χαζανί από το Μαρόκο που άνοιξε πυρ μέσα στο γαλλικό τρένο TGV προκειμένου να σώσει τους 554 επιβάτες και να τον αφοπλίσει!

Πρόκειται για τον 22χρονο Άλεξ Σκαρλάτο από το Όρεγκον που υπηρετεί στην Αμερικανική Εθνοφρουρά και όπως δήλωσε, μαζί με τον φίλο του Σπένσερ, κατέβαλαν κάθε προσπάθεια προκειμένου να αφοπλίσουν τον βαριά οπλισμένο άνδρα.

Η αμαξοστοιχία πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από το Άμστερνταμ στο Παρίσι, κοντά στο Αράς, στη βόρεια Γαλλία.

Σύμφωνα με την Daily Mail, την ώρα που το όπλιζε για να πυροβολήσει, ο Ελληνικής καταγωγής Άλεξ φώναξε "Σπένσερ, πήγαινε!" και ο Σπένσερ έτρεξε στον διάδρομο.

«Ο Σπένσερ έκανε την πρώτη επαφή, έριξε κάτω τον τύπο, ο Αλεξ του πήρε το όπλο από τα χέρια. Ο ένοπλος έβγαλε έναν χαρτοκόπτη και μαχαίρωσε τον Σπένσερ μερικές φορές. Οι τρεις μας τον δείραμε μέχρι που έπεσε αναίσθητος», λέει ο Αμερικανός.

Άλλος ένας επιβάτης βοήθησε τους τρεις αμερικανούς να τον δέσουν. «Ο ένοπλος δεν είπε ποτέ κουβέντα», σημείωσε ο Σάντλερ.

Κατά την διάρκεια της επίθεσης τραυματίστηκε και ο Γάλλος ηθοποιός Ζαν-Χιου Ανγκλάντ, που είχε πρωταγωνιστήσει στην ταινία Betty Blue του 1986, ο οποίος κόπηκε όταν έσπασε το τζάμι για να σημάνει τον συναγερμό.

Ο Μαροκινός ένοπλος τελικά συνελήφθη όταν το τρένο έφτασε στο σιδηροδρομικό σταθμό του Αράς στη βόρεια Γαλλία, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο. Δεν είναι γνωστά τα κίνητρα της επίθεσης. Γάλλοι εισαγγελείς σημειώνουν ότι έχει ξεκινήσει έρευνα από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας ήταν γνωστός στις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών και είναι 26 ετών. Στη βαλίτσα του, ο άνδρας είχε αρκετά όπλα, ανάμεσά τους ένα καλάσνικοφ, ένα αυτόματο περίστροφο και ξυραφάκια.

Στην πόλη Αράς, ο Άντονι Σάντλερ, ο Αλεξ Σκαρλάτος και ο Κρις Νόρμαν, ένας βρετανός που βοήθησε στην εξουδετέρωση του άνδρα, έλαβαν μετάλλια ανδρείας.

Ο Άλεξ γύρισε μόλις πριν έναν μήνα από το Αφγανιστάν. Στο τρένο βρισκόταν ως επιβάτης. «Ήταν οι διακοπές μου, η άδεια μου από το Αφγανιστάν» είπε.

Αμέσως μετά το γεγονός, ο Άλεξ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους γονείς του, Μανώλη και Κάρεν Σκαρλάτος.

«Δεν αμφιβάλλαμε ποτέ ότι το λέει η καρδούλα του», είναι η πρώτη φράση που λέει για τον 22χρονο Αλεξ, η μητέρα του Κάρεν Σκαρλάτος. Καθισμένοι στον καναπέ του σπιτιού τους, στο Ορεγκον των ΗΠΑ, οι γονείς του «ήρωα» -όπως τα διεθνή Μέσα τον αποκαλούν- περιγράφουν στους αμερικανούς δημοσιογράφους το παιδί τους. «Είναι γεροδεμένος, δυνατός, θαρραλέος. Δεν θα ήθελα ποτέ να τον είχα απέναντι, σε μια δύσκολη κατάσταση...», λέει με δόσεις χιούμορ η Κάρεν και ο πατέρας, Μανώλης Σκαρλάτος, συμφωνεί: «Σίγουρα...».

«Είμαι υπερήφανος για τον γιο μου. Έχω μείνει άναυδος» συμπλήρωσε ο πατέρας του, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Μου αφηγήθηκε πως ο ίδιος και οι φίλοι του εξουδετέρωσαν έναν τρομοκράτη μέσα σε ένα τρένο που κατευθυνόταν στο Παρίσι. Έτσι απλά. Σαν να ήταν κάτι φυσιολογικό» συνέχισε ο υπερήφανος πατέρας που δήλωσε «κατάπληκτος» από το «θάρρος και το ένστικτο επιβίωσης» του γιου του και των φίλων του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προσωπική σελίδα του Ελληνικής καταγωγής Άλεξ Σκαρλάτου στο Facebook πλήθος κόσμου τον συγχαίρει για την πράξη του. Συγχαρητήρια παλλίκαρε, φέρθηκες σαν γνήσιος Έλληνας και μας έκανες περήφανους, Ελληνική ψυχή, Ατρόμητος, Ήρωας είναι μόνο λίγα από τα σχόλια που κατακλύζουν την σελίδα του Άλεξ.

«Ήρωες», χαρακτήρισε τους στρατιώτες ο Μπάρακ Ομπάμα, ενώ ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πρόκειται να συναντηθεί μαζί τους την Δευτέρα στο προεδρικό μέγαρο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στους τρεις Αμερικανούς και χαιρέτισε την «ασυνήθιστη γενναιότητα» που επέδειξαν. Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός πρόεδρος τους εξέφρασε «την ευγνωμοσύνη του (...) για τις ηρωικές πράξεις τους» και «την υπερηφάνεια όλων των Αμερικανών» για το θάρρος τους.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε μέσω του Twitter «απίστευτα υπερήφανος για τους τρεις Αμερικανούς ήρωες».

Πηγή: philenews.com