Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν τα Σκόπια.
Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) δεν μπορεί να διαχειριστεί τον διογκούμενο αριθμό μεταναστών που εισέρχονται καθημερινά στο έδαφος της, έστω και αν αυτοί περνούν «τράνζιτ», καθώς οι δυνατότητες της είναι περιορισμένες, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μίτκο Τσάβκοβ, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η αστυνομία.
Σημειώνει ότι η χώρα του πρέπει να λάβει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντεπεξέλθει στα προβλήματα που προκύπτουν από το «μεταναστευτικό», ωστόσο το σημαντικότερο, όπως λέει, είναι η χάραξη μίας κοινής πολιτικής από την ΕΕ για τη συνολικότερη αντιμετώπιση του ζητήματος.
Ο Μίτκο Τσάβκοβ, 52 χρονών, πριν αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εσωτερικών, τον Μάιο του 2015, στη θέση της Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα που υπέβαλε παραίτηση στον απόηχο του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών που ταλανίζει τη χώρα, ήταν αρχηγός της αστυνομίας της ΠΓΔΜ. Εκτιμά ότι η διασυνοριακή συνεργασία της χώρας του με την Ελλάδα σχετικά με την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών ήταν ανεπαρκής, με ευθύνη της Ελλάδας.
Πριν από μερικές ημέρες κάλεσε σε συνάντηση, στην Οχρίδα, τους ομολόγούς του της Αυστρίας, της Ουγγαρίας και της Σερβίας, όχι όμως και της Ελλάδας με την οποία, όπως λέει, υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Πάντως, μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καλεί τον υπουργό της Ελλάδας να συμμετάσχει στη συνάντηση.
Ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Μίτκο Τσάβκοβ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:
Ποια προβλήματα δημιουργούνται από τη μαζική είσοδο προσφύγων και μεταναστών στη χώρα σας και πώς αντιμετωπίζετε το θέμα αυτό;
Τα προβλήματα είναι σύνθετα και έχουν πολλές πτυχές: η μία είναι η ανθρωπιστική και η δεύτερη σχετίζεται με ζητήματα ασφαλείας. Θα έλεγα ακόμη ότι τα προβλήματα αγγίζουν εξίσου τους πολίτες μας και τους παράνομους μετανάστες. Ως χώρα δεν έχουμε απεριόριστους πόρους και η ανεξέλεγκτη είσοδος μεταναστών, που υπερβαίνει τις δυνατότητες μας, υποδηλώνει την αδυναμία μας για κατάλληλη μεταχείριση τους, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις που έχουμε υπογράψει.
Γνωρίζουμε ότι η επιθυμία των μεταναστών αυτών δεν είναι να μείνουν στη χώρα μας, αλλά να πάνε στις πλουσιότερες χώρες της ΕΕ. Όμως τις προηγούμενες ημέρες αντιμετωπίσαμε σοβαρά προβλήματα για να ανταποκριθούμε κατάλληλα στις ανάγκες των μεταναστών να μεταφερθούν στον προορισμό που επιθυμούν. Είναι απλή αριθμητική: οι σιδηροδρόμοι μας έχουν τρένα που μπορούν να μεταφέρουν μέχρι 1.000 άτομα την ημέρα. Οι εταιρείες που έχουν λεωφορεία έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν ακόμη 1.000 επιβάτες ημερησίως. Αυτό σημαίνει ότι 2.000 μετανάστες ημερησίως μπορούν με τον τρόπο αυτό να συνεχίσουν το δρόμο τους. Σε περίπτωση που η Ελλάδα αφήσει 5.000 να εισέλθουν σ΄εμάς, για τους 3.000 δεν υπάρχει θέση σε αυτά τα μεταφορικά μέσα. Ίσως κάποιοι να βρουν τρόπο να μετακινηθούν με ταξί ή με άλλο τρόπο. Ωστόσο, στους περισσότερους μετανάστες που δεν μπορούν να μετακινηθούν δημιουργείται αυξημένος εκνευρισμός και αγανάκτηση. Αν επαναληφθεί το ίδιο την επόμενη μέρα και τη μεθεπόμενη, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος σοβαρής κρίσης και εμείς δεν είμαστε μέλος της ΕΕ και δεν έχουμε στη διάθεση μας πόρους και κονδύλια από την ΕΕ. Ήδη έχουμε δει άσχημες σκηνές με συμπλοκές μεταξύ παράνομων μεταναστών στον σιδηροδρομικό σταθμό στη Γευγελή.
Πέραν αυτού, ο μεγάλος αριθμός των μεταναστών που δεν καταφέρνει να βρει μεταφορικό μέσο συνεπάγεται και αύξηση του αριθμού τους στη Γευγελή. Σε κάποια στιγμή είχαμε μια κατάσταση όπου στη Γευγελή, μια πόλη περίπου 15.000 κατοίκων, βρέθηκαν περίπου 8.000 μετανάστες. Μέρος των κατοίκων της πόλης κατήγγειλε ότι ορισμένοι από τους μετανάστες προκαλούν φθορές στις περιουσίες τους. Εδώ, έχουμε και τα προβλήματα με περιορισμένο ιατρικό προσωπικό για παροχή βοηθειών στους άρρωστους και ανήμπορους μετανάστες, καθώς και τους πιθανούς κινδύνους μετάδοσης νόσων.
Για τους λόγους αυτούς, η κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή αυτή και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάμειξη όλων των αρμόδιων οργάνων, συμπεριλαμβανομένου και του στρατού, ο οποίος πρέπει να βοηθήσει την αστυνομία στην ενίσχυση του ελέγχου των συνόρων. Πιστεύουμε ότι με την ενίσχυση του ελέγχου μπορούμε να πετύχουμε, ο αριθμός των μεταναστών που θα εισέρχονται στη χώρα να μην υπερβαίνει τις δυνατότητες μας, όπως και να ανταποκριθούμε καλύτερα στις ανάγκες τους. Επιπλέον, εργαζόμαστε σε τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να βελτιώσουμε τις δομές μας, και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνουμε ένα σημείο υποδοχής, το οποίο θα βοηθήσει ώστε να υπάρχουν πιο ανθρώπινες συνθήκες και η καταγραφή των μεταναστών να γίνεται πιο αποτελεσματικά.
Με ποιο τρόπο νομίζετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να σας βοηθήσει για να αντιμετωπίσετε την αυξανόμενη εισροή προσφύγων, η οποία, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα διαρκέσει αρκετό καιρό ακόμη και τα προβλήματα θα γίνουν περισσότερα;
Η ΕΕ μπορεί να μας βοηθήσει με οικονομικά και τεχνικά μέσα και με ανθρώπινο δυναμικό. Όμως, η μεγαλύτερη βοήθεια θα ήταν αν χαραχτεί μία συνεπής πολιτική και βρεθεί επιτέλους μια λύση στο πρόβλημα, λύση ανθρώπινη, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, η οποία θα αναδεικνύει στην πράξη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, κυρίως προς τους παράτυπους μετανάστες και την τραγική μοίρα τους, αλλά και προς τις χώρες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στις μεταναστευτικές ροές. Είναι εύκολο να είσαι αλληλέγγυος με κάποιον που πανηγυρίζει και δεν έχει προβλήματα. Δύσκολο είναι να είσαι φίλος με κάποιον που βρίσκεται σε δυσμενή θέση. Γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα αυτό δεν θα τελειώσει αύριο και ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν είναι ούτε τοπικό ούτε περιφερειακό πρόβλημα. Είναι παγκόσμιο και μόνο στη βάση αυτή μπορεί να επιλυθεί. Εμείς ως χώρα είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να αποτελέσουμε μέρος της λύσης.
Πώς είναι η διασυνοριακή συνεργασία σας με την Ελληνική Αστυνομία σχετικά με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές;
Τα πρόσφατα γεγονότα, εκτός από την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στην Ευρώπη και τον κόσμο για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, είχαν ακόμη ένα θετικό αποτέλεσμα: βλέπουμε αυτές τις μέρες την Ελληνική Αστυνομία, από την άλλη πλευρά των συνόρων, να προσπαθεί να αποκαταστήσει τον έλεγχο και να συντονίζει τις δραστηριότητες με τους συναδέλφους της από τη δική μας πλευρά. Για εμάς η προτιμότερη λύση είναι να έχουμε άψογη συνεργασία και έλεγχο στα σύνορα και αν γίνεται, να αρθεί, ακόμη και αύριο, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχουμε κηρύξει στην περιοχή κρίσης, ήτοι να πάψουν να υφίστανται οι λόγοι γι΄ αυτήν.
Μετά από πολύ καιρό, οι Έλληνες αστυνομικοί άρχισαν να συνεργάζονται μαζί μας, αλλά πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας. Με όλες τις άλλες αστυνομίες των γειτονικών χωρών έχουμε υπογράψει μια σειρά από συμφωνίες και μνημόνια, έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και κοινές περιπολίες. Δυστυχώς, οι σχέσεις μας με την Ελληνική Αστυνομία δεν είναι σε αυτό το επίπεδο.
Τα προηγούμενα χρόνια, τόσο από τη μεριά της προηγούμενης υπουργού Εσωτερικών της δικής μας χώρας, όσο και από τη δική μου μεριά, υπήρξαν πολλές προσπάθειες για τη βελτίωση της συνεργασίας. Είχαμε προτείνει και συνεργασία σε επίπεδο Αρχηγών Αστυνομίας των δύο χωρών, χωρίς όμως επιτυχία. Παρά το γεγονός ότι από τη συνεργασία θα μπορούσαν να είχαν όφελος οι πολίτες των δύο χωρών μας, ποτέ δεν πήραμε θετική απάντηση. Έτσι, τώρα ελπίζουμε πως είναι ο κατάλληλος καιρός να δείξουμε ότι οι φίλοι και γείτονες μπορούν και πρέπει να αλληλοϋποστηρίζονται.
Πήρατε μία πρωτοβουλία για συνάντηση με τους υπουργούς Εσωτερικών της Σερβίας, της Ουγγαρίας και της Αυστρίας σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές μέσω του «βαλκανικού διαδρόμου», η οποία θα διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες. Για ποιο λόγο δεν καλέσατε και την Ελλάδα, τη στιγμή μάλιστα που «υπενθυμίζετε» συνεχώς ότι είναι αναγκαία μία καλύτερη και αποτελεσματικότερη συνεργασία με την Ελλάδα;
Η Ελλάδα είναι από τους βασικούς κρίκους της αλυσίδας για την επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος. Μία από τις πιο κρίσιμες, καθώς είναι η πρώτη χώρα του λεγόμενου «βαλκανικού διαδρόμου» και η πρώτη χώρα της ΕΕ στην οποία εισέρχονται οι παράνομοι μετανάστες. Η συνέντευξη αυτή ας θεωρηθεί και ένα είδος δημόσιας πρόσκλησης προς τον υπουργό της χώρας σας να συμμετάσχει στη συνάντηση. Για το καλό των πολιτών μας και το καλό των χιλιάδων μεταναστών που διέρχονται καθημερινά τις χώρες μας, εμείς είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε πίσω μας όλες τις διαφωνίες μας.
Πηγή: newsdeast.gr